„Покълването е грешка!“: Агроном обясни как ПРАВИЛНО да подготвите семена за разсада

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
„Покълването е грешка!“: Агроном обясни как ПРАВИЛНО да подготвите семена за разсада
23682
Снимков материал: pixabay.com
„Покълването е грешка!“: Агроном обясни как ПРАВИЛНО да подготвите семена за разсада

Време е градинарите да започнат да сеят чушки и патладжани и да купуват семена от домати и краставици. Но за да получите силен разсад и богата реколта, ще трябва да да се потрудите още сега. Ще ви обясним как правилно да подготвите семената за засаждане , защо не трябва да ги покълвате и кои растения се нуждаят от стратификация.

Как да тестваме семена за кълняемост

Вашата бъдеща реколта зависи от покълването на семената. Този показател се влияе основно от срока им на годност. Различно е за различните култури. Трябва да изберете производители, които поставят нужната маркировка на етикета.

По-добре е да не рискувате и ако купувате семена тази година, тогава трябва да е посочен и срокът на годност на семената - 2023 или 2024 г. В този случай можете да разчитате на 80% кълняемост. Семената с изтекъл срок на годност може изобщо да не покълнат.

Срокът на годност на семена от тиквички, тиквички Питисон, краставици е осем години. Домат, тиква, босилек - до пет години. Моркови, цвекло, патладжан, сладки пиперки - до четири. А семената от маруля ще станат неизползваеми след две години.

- Проверката на кълняемостта на семената у дома е много скъп процес както от гледна точка на време, така и на пари. Обикновено до него прибягват в големи ферми, - обясни Людмила Шубина, агроном, кандидат на селскостопанските науки. - Като правило има няколко десетки семена в опаковка и няма смисъл обикновен градинар да ги проверява. Основното нещо - когато купувате, погледнете срока на годност, етикетирането.

Но ако все пак искате да сте сигурни в качеството на семената, тогава не е трудно да проверите кълняемостта. На чинийка трябва да поставите влажна кърпа (или памучна гъба, или просто памучна вата, но мокра), изсипете семената отгоре. Напръскайте ги с вода или ги полейте, след което ги приберете на топло място. На четвъртия или петия ден, при температура не по-ниска от +20 ... +22 ° C, семената трябва да пуснат кълнове. Колко от тях ще покълнат ще покаже колко добро е вашето семе. Но всяка култура има свой собствен период на покълване. Чушките и патладжаните могат да дадат кълнове едва на десетия-дванадесетия ден, доматите – на осмия, а краставиците – на втория-третия ден.

Как да подготвим семена за разсад

семена за разсад

Не всички култури изискват накисване. Малкосеменните растения не се нуждаят от третиране

Снимка: Александра Бруня

Подготовката на семената за сеитба е много важна и включва няколко етапа. Първият е сортирането.

- Внимателно проверете семената и отстранете повредените и зацапани. Така си спестявате време и получавате само здрави растения, съветва агрономът.

Вторият етап е дезинфекция и торене. Сега производителите сами обработват семената, но ако искате да играете на сигурно, тогава по-долу ще ви разкажем по-подробно в кои разтвори и колко трябва да накиснете семената. Култури с дребни семена като босилек, ягоди или петунии не трябва да се накисват.

Третият етап е покълване и стратификация. Ако искате да получите разсад по-бързо, ще трябва да похарчите допълнителни усилия.

Накисване и третиране на семена преди сеитба

По-добре е да накиснете семената в два разтвора. Първият, от калиев перманганат, ще убие болестите. Вторият, от дървесна пепел или тор, ще направи посадъчния материал по-силен.

Първо, семената се накисват в 1% разтвор на калиев перманганат за около 15-20 минути. След това се измиват и подсушават. След това следва вторият разтвор. Трябва да се подготви предварително.

- Взимаме супена лъжица дървесна пепел на литър вода, разбъркваме, накисваме за един ден. Пускаме вътре семената и ги оставяме за един час, съветва агрономът. Няма нужда от изплакване, само подсушете. След това можете да сеете.

Вместо разтвор на пепел могат да се използват разредени минерални торове. Готови смеси се продават в градински магазини. На опаковката трябва да е посочено как да ги разредите правилно, но обикновено това е чаена лъжичка на един и половина литра вода.

Какво е стратификация и защо се прави

петунии стратификация

При стратификация на петуния се увеличават шансовете за покълване на възможно най-много семена.

Снимка: Александра Бруня

При много култури, за да развиват активно семето си, трябва изкуствено да им се "помогне" през зимата.

- Стратификацията е ефектът от ниски положителни температури за дълъг период от време за ускоряване на процеса на покълване на семената, - обясни Кристина Хрустова, блогър, производител на цветя, химик.

При естествени условия, преди зимата, семената на много цветя и растения, като иглика, лавандула, петуния, клематис, делфиниум, флокс, туя и ягоди, попадат в снега. При стратификация семената им ще покълнат по-добре.

- През пролетта, когато снегът се топи, семената набъбват от разтопената вода и започват да растат. Можете да симулирате този процес в хладилника. Има дълга стратификация, когато семената се засяват в почва и се слагат в хладилника за няколко месеца. Има и периодична, когато семената се държат на топло или на студено”, отбеляза специалистът.

Стратификацията е необходима за костилковите, семковите култури, които завършват вегетационния си период през есента. Най-често пакетите със семена показват дали изискват стратификация. Познатите ни зеленчукови култури като домати, чушки, патладжани обикновено не се нуждаят от това.

Навлажнените семена в пясъка се поставят в хладилника. Необходимо е периодично проветряване, за да не изгние семето. Температурата винаги трябва да е поне 0 градуса. При периодична стратификация семената се държат последователно на топло и студено в продължение на 12-15 часа до поникване.

Условия за покълване на семената

Градинарите често покълват семената на култури, които не изискват нито стратификация, нито подобни манипулации. С надеждата да получите реколта по-бързо, можете да загубите цялото семе.

„Никога не покълвам семена от домати, пипер, патладжан или други зеленчукови култури, докато пуснат кълнове“, казва Людмила Шубина. - Не трябва да ги покълвате, защото това може да доведе до загуба на всички растения. Можете да прекалите с навлажняването на семената и те просто изгниват. Или да ги пресушите, или домашните любимци да ги съсипят. Има повече рискове, отколкото възможни ползи+.

Ако семената имат добър срок на годност, обработили сте ги и сте ги изсушили, тогава можете спокойно да ги засадите в земята. Покълването се нуждае от топлина и вода, докато разсадът ще се нуждае от светлина след покълването.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft