Доктор Майкъл Моузли твърдо вярва, че само една супена лъжица от това масло може да понижи кръвното налягане и да подобри паметта
Гуруто по хранене д-р Майкъл Моузли е световно известен с диетите, които възхитиха обществеността.
Този път д-р Мозли говори за ползите от зехтина . Той смята, че всеки трябва да консумира по 1 супена лъжица зехтин на ден, което според него е крайъгълният камък на средиземноморската диета, която е широко известна като най-здравословния начин на хранене.
„Зехтинът е богат на олеинова киселина, която заедно с полифенолите може да намали възпалението, да подобри паметта ни и да понижи кръвното налягане.“
Позовавайки се на убедителни изследвания, д-р Моузли отбеляза:
„В скорошно испанско проучване, включващо повече от 12 000 души, изследователите установиха, че тези, които консумират една и половина супени лъжици зехтин на ден, са имали два пъти по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, което е впечатляващо.
Тази връзка е открита само при тези, които са консумирали необработен зехтин екстра върджин, а не рафиниран или обикновен зехтин.
Проучване, включващо 25 възрастни възрастни с леки проблеми с паметта, установи, че дневна доза от 30 ml – около две супени лъжици необработен зехтин – подобрява паметта.
"Една дневна доза зехтин може също да облекчи хроничното възпаление, свързано с деменция."
Д-р Бил Мълън от университета в Глазгоу обясни:
„Основният компонент на зехтина е олеиновата киселина, която е една от омега 9 мастните киселини. Известно е, че олеиновата киселина има противовъзпалителни ефекти и сме почти сигурни, че много от тези хронични заболявания започват с възпаление."