„Сложи брашното във вряща вода“: Рецептата на баба без яйца, която не ме е предавала от 30 години!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
„Сложи брашното във вряща вода“: Рецептата на баба без яйца, която не ме е предавала от 30 години!
„Сложи брашното във вряща вода“: Рецептата на баба без яйца, която не ме е предавала от 30 години!
72023
„Сложи брашното във вряща вода“: Рецептата на баба без яйца, която не ме е предавала от 30 години!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Запишете си тази стара рецепта за картофени мекици , които стават много хрупкави отвън и сочни отвътре. Тестото е меко, а вътрешността се пълни с плънка. Ако искате нещо бързо и лесно за закуска или вечеря, тези картофени мекици са винаги на ваше разположение. Рецептата е много лесна и проста, всъщност са ви нужни само няколко съставки за тестото, яйца не ви трябват.

Рецептата я имам от баба ми, която винаги ми показваше нови рецепти за тесто, месенето й беше любимото хоби. Когато намери тази рецепта, тя беше много щастлива и разказа на всичките си приятелки за нея. Можете да направите тези вкусни пълнени картофени понички за закуска, обяд или вечеря. Ето какво ви трябва:

Картофени мекици с плънка

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 

  • 2,5-3 малки чаши пресято пшенично брашно (250-300 г)
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1/2 супена лъжица сода бикарбонат
  • 4-5 супени лъжици олио
  • 2 чаши вода

ЗА ПЪЛНЕЖКА: 

  • 1 глава лук
  • 2-3 супени лъжици доматено или чушково пюре
  • 2 средни картофа

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 

Брашното се пресява в дълбока купа, за да е готово, когато водата заври. Когато го пресеете, добавете 1 чаена лъжичка захар и разбъркайте малко. Тестото не става никак сладко. Налейте 2 чаши вода в по-дълбока тенджера или тиган. Включете котлона, за да заври водата.

пресято брашно

С появата на първите мехурчета постепенно започнете да добавяте 1 чаша брашно от общото количество. Не добавяйте цялото брашно наведнъж, за да може да се смеси добре с водата. Смесете брашното при непрекъснато бъркане, докато се образува гъста смес. Когато добавите всичкото брашно, ще забележите, че сместа се е сгъстила значително.

брашно във водата

Прехвърлете я в по-дълбок съд и добавете 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, както и останалото брашно и олиото. Разбъркайте първо с лъжица, а след това, когато се събере, преминете към месене с ръце. Замесете фино и меко тесто, което не трябва да лепне. Омесете го, като обръщате външните страни към средата.

тесто на трохи

продукти тесто

Прехвърлете тестото върху набрашнена плоска повърхност и го месете още малко, за да стане компактно. Върнете тестото в купата, където сте го месили, покрийте го с фолио и оставете да почине малко. През това време пригответе плънката.

меко тесто

Обелете картофите и ги нарежете на средни кубчета. Сложете ги да се варят във вода с малко сол. Варете до омекване, след това прецедете и намачкайте с кухненски робот или вилица. Нарежете лука на малки кубчета, след което го сложете да се запържи в малко олио.

картофи в касерола

картофи във вода

Лукът се запържва на тих огън до златисто, след което към него се добавят 2-3 лъжици доматен сос или чушков сос. Разбъркайте, след това оставете плънката настрана и я разбъркайте в картофеното пюре. Прехвърлете омесеното тесто върху равна, набрашнена повърхност и от него оформете руло, което трябва да е по-дебело.

пържен лук

картофена плънка

След това от рулото се изрязват 12 равни части и всяка част се оформя на топка. Топчетата се оставят върху набрашнен плот, докато се месят една по една, за предпочитане е останалите да се покрият с прозрачно фолио, за да не съхнат.

части тесто

Разточете всяка топка на тънък кръг с точилка. Напълнете центъра с 1 чаена лъжичка от плънката. Мекичките с плънка се затварят и слепват в краищата, така че да се оформи топка, която трябва да сплескате малко с длан. По същия начин се приготвят и останалите топки от тестото. 

питка от тесто

тесто с картофена плънка

Мекиците се пържат в силно загрято олио първо от едната, а след това и от другата страна до приятен загар след няколко минути. 

мекици с картофена плънка

картофени мекици в тигана

След това се изваждат и се оставят да се отцедят малко върху застлана с хартия чиния. 

пухкави картофени мекици

пълнени картофени мекици

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft