Запишете си тази стара рецепта за картофени мекици , които стават много хрупкави отвън и сочни отвътре. Тестото е меко, а вътрешността се пълни с плънка. Ако искате нещо бързо и лесно за закуска или вечеря, тези картофени мекици са винаги на ваше разположение. Рецептата е много лесна и проста, всъщност са ви нужни само няколко съставки за тестото, яйца не ви трябват.
Рецептата я имам от баба ми, която винаги ми показваше нови рецепти за тесто, месенето й беше любимото хоби. Когато намери тази рецепта, тя беше много щастлива и разказа на всичките си приятелки за нея. Можете да направите тези вкусни пълнени картофени понички за закуска, обяд или вечеря. Ето какво ви трябва:
Картофени мекици с плънка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 2,5-3 малки чаши пресято пшенично брашно (250-300 г)
- 1 чаена лъжица захар
- 1/2 супена лъжица сода бикарбонат
- 4-5 супени лъжици олио
- 2 чаши вода
ЗА ПЪЛНЕЖКА:
- 1 глава лук
- 2-3 супени лъжици доматено или чушково пюре
- 2 средни картофа
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се пресява в дълбока купа, за да е готово, когато водата заври. Когато го пресеете, добавете 1 чаена лъжичка захар и разбъркайте малко. Тестото не става никак сладко. Налейте 2 чаши вода в по-дълбока тенджера или тиган. Включете котлона, за да заври водата.
С появата на първите мехурчета постепенно започнете да добавяте 1 чаша брашно от общото количество. Не добавяйте цялото брашно наведнъж, за да може да се смеси добре с водата. Смесете брашното при непрекъснато бъркане, докато се образува гъста смес. Когато добавите всичкото брашно, ще забележите, че сместа се е сгъстила значително.
Прехвърлете я в по-дълбок съд и добавете 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, както и останалото брашно и олиото. Разбъркайте първо с лъжица, а след това, когато се събере, преминете към месене с ръце. Замесете фино и меко тесто, което не трябва да лепне. Омесете го, като обръщате външните страни към средата.
Прехвърлете тестото върху набрашнена плоска повърхност и го месете още малко, за да стане компактно. Върнете тестото в купата, където сте го месили, покрийте го с фолио и оставете да почине малко. През това време пригответе плънката.
Обелете картофите и ги нарежете на средни кубчета. Сложете ги да се варят във вода с малко сол. Варете до омекване, след това прецедете и намачкайте с кухненски робот или вилица. Нарежете лука на малки кубчета, след което го сложете да се запържи в малко олио.
Лукът се запържва на тих огън до златисто, след което към него се добавят 2-3 лъжици доматен сос или чушков сос. Разбъркайте, след това оставете плънката настрана и я разбъркайте в картофеното пюре. Прехвърлете омесеното тесто върху равна, набрашнена повърхност и от него оформете руло, което трябва да е по-дебело.
След това от рулото се изрязват 12 равни части и всяка част се оформя на топка. Топчетата се оставят върху набрашнен плот, докато се месят една по една, за предпочитане е останалите да се покрият с прозрачно фолио, за да не съхнат.
Разточете всяка топка на тънък кръг с точилка. Напълнете центъра с 1 чаена лъжичка от плънката. Мекичките с плънка се затварят и слепват в краищата, така че да се оформи топка, която трябва да сплескате малко с длан. По същия начин се приготвят и останалите топки от тестото.
Мекиците се пържат в силно загрято олио първо от едната, а след това и от другата страна до приятен загар след няколко минути.
След това се изваждат и се оставят да се отцедят малко върху застлана с хартия чиния.