Шоколадът и бананът са печеливша комбинация винаги. Като правило тя гарантира, че от десерта не остава дори хапка. За любителите на този класически тандем предлагам да опитат изключителен деликатес с още по-необичайно име. Вкусна шоколадово-бананова торта "Сълзата на слона" с най-деликатната заквасена сметана няма да остави никого безразличен.
За основата на тази торта използвам пандишпан с меден шоколад. Имайте предвид, че почти винаги ще се напука. Не се притеснявайте от неравностите - шоколадовият крем ще скрие всички несъвършенства. Освен това не влияе по никакъв начин на вкуса. Шоколадовата бананова торта се оказва добре напоена и много нежна. Всяка хапка просто се топи в устата ви! И така, споделям рецептата за този вкусен десерт.
Съставки
Пшенично брашно 120 гр
Бакпулвер 1 ч.л.
Какао на прах 3 с.л.
Яйце 3 бр.
Захар 150 гр
Пчелен мед 2 с.л.
Сметана 600 гр
Пудра захар 220 гр
Банан 3 бр.
Ванилова захар 1 ч.л.
Мляко 5 с.л.
Масло 50 гр
Подготовка
Пресейте брашното в купа. Добавете 2 с.л. какао на прах и бакпулвер, след това разбъркайте
В отделна купа разбийте яйцата със захар, добавете мед и разбийте отново. Добавете смес от брашно и разбъркайте внимателно.
Изсипете тестото върху лист за печене, застлан с пергамент, разстелете с шпатула по цялата повърхност на тънък, равномерен слой. Печете 15 минути на 190 градуса.
Поръсете захар върху пергамент със същия размер. Обърнете готовият блат върху лист и покрийте с кърпа за 3-5 минути. След това извадете кърпата и внимателно отлепете пергамента.
Поставете нож в средата на блата и го сгънете наполовина. Оставете да се охлади.
Междувременно разбийте гъстата заквасена сметана със 160 г пудра захар.
Разгънете блата, разпределете върху него заквасената сметана (повече в средата) и отгоре сложете цели белени банани. Отново сгънете блата
Пригответе фондана. За целта комбинирайте 1 с.л. какао на прах, 60 г пудра захар и ванилова захар. Разбъркайте, след това добавете горещо мляко и оставете да заври. Свалете фондана от огъня, добавете масло и разбъркайте, докато се разтвори.
Покрийте рулото с фондан. Охлажда се в хладилник за 2 часа.
Прекрасна шоколадово-бананова торта "Сълза на слона" е подходяща както за празнична трапеза, така и за семейна вечеря. Деликатният десерт ще бъде идеалният завършек на всяко хранене. Вкусно и просто!