Рецептата за това кехлибарено ябълково сладко е много проста, но вкусът му надхвърля всички очаквания. За да го приготвите, ви трябват най-простите продукти, така че най-вкусното ябълково сладко е по силите на всеки.
Кехлибарено ябълково сладко
Продукти:
1 кг ябълки
1 кг захар
Приготвяне:
Първо измийте ябълките и изрежете сърцевината, обелете ги (по желание). След това нарежете на филийки с дебелина 5-10 милиметра.
Претеглете вече нарязаните на филийки ябълки и измерете 1 кг филийки и 1 кг захар.
Наредете на слоеве в тенджера. Поръсете слоевете със захар. Оставете ябълките в тенджерата за около 12 часа.
След 12 часа наклонете съда и вижте дали се появява сок. В случая, когато няма достатъчно сок, може да добавите чаша вода, но ако, напротив, ябълките плават във вкусен сок, тогава можете да направите сладкото и без излишна течност.
Сложете съда с ябълките и захарта на слаб огън, оставете да заври и варете 5-10 минути, след което изключете котлона.
Ябълките ще са повече от сиропа и няма да са покрити напълно в него, така че по време на варенето ги потапяйте с лъжица, но без да бъркате!
Оставете отново да преседят така за 6-8 часа. След това отново сложете сладкото на котлона, кипете на слаб огън за 5-10 минути и изключете.
Резените ябълка, плаващи отгоре, се потапят с лъжица, а накрая на варенето сладкото се разбърква внимателно веднъж.
Оставете отново за 12 часа.
След това варете трети път, докато се сгъсти (около 10-15 минути), т.е. докато капка от сиропа върху порцеланова чинийка престане да се разлива.
Стерилизирайте подходящи буркани, налейте вътре горещото сладко и хубаво затегнете капаците.
Да ви е сладко!