Слънчевото глухарче често се нарича домашния лекар . Всички съставни части на растението - от корени до цветята - се използват в народното лечение. Листата му се прибавят към салатите , корените се изсушават, разкъсват се и се сваряват за отслабващи чайове , а от цветята им се прави медицинска консистенция .
Плодът на нейните цветя е нещо специално. Той е ароматен, златен и сладък като мед. Консумирайте всеки ден по една чаена лъжичка и вие ще забравите за сезонните простуди и депресии , укрепвате сърцето и черния дроб на клетъчното ниво. Как да се подготвим и да вземем сладкия еликсир
Ползите от глухарчето за имунитет
наситени с витамин С, бета-каротин, както и с цинк, фосфор, желязо, калий, йод и манган
лекува бронхити и простуди поради успокояващи и отхрачващи свойства
бори се с безсъние , стрес, раздразнителност и умора
предотвратява развитието на тумори и забавя стареенето на кожата
укрепва сърцето и кръвоносните съдове: насища с калий, понижава кръвното налягане и предотвратява развитието на диабет
Може да прочисти черния дроб и стомашно-чревния тракт
понижава киселинността на стомаха и помага при по-леки форми на гастрит
дава мек холеретичен ефект
Благодарение на фибрите лекува запек и нормализира апетита.
облекчава възпалението на пикочния мехур и пикочните пътища
пречиства кръвта и тъканите от токсини и отрови, препоръчва се за хранително отравяне
премахва шлаки и радионуклиди от черния дроб : тези вещества са опасни, тъй като разрушават клетките, ускоряват стареенето и причиняват астма, сърдечни заболявания и рак
Как да си приготвите лечебно глухарче
За да приготвите слънчеви конфитюри, пригответе 350-400 млади цветя от глухарче без листа и стъбла. Най-добре е да ги съберете в самото начало на цъфтежа, извън града и далеч от пътищата.
Налейте студена вода и оставете да се накисват в продължение на 7-10 часа, за да изчезне горчивината.
На следващия ден изплакнете отново цвета, изстискайте, прехвърлете в тигана и налейте 500 мл вода. Когато кипне водата, сварете глухарчетата още 15-20 минути.
Налейте в тенджера 1 кг захар, добавете чаена лъжичка лимонена киселина и 1 голям лимон, нарязан на ситно с кората. Сварете сладкото още 7-10 минути на слаб огън.
Когато сместа придобие златен цвят на мед, премахнете от топлината. Когато конфитюрът се охлади, прекарайте го през тензух, а след това оставете да къкри още 2 минути на слаб огън.
Изсипете студениятконфитюр в стерилни буркани и съхранявайте в хладилника.
192 ккал на 100 грама.
Как да приемате сладкото от глухарче, за да сте здрави през цялата година
За черния дроб . Разтворете 3 ч. л.
При простудни заболявания и бронхити . В рамките на 10 дни приемайте 2 супени лъжици конфитюр след всяко хранене. Можете да пиете чай.
За кръвоносни съдове и сърце . Глухарче облекчава подуването на сърцето, разрежда кръвните съсиреци и отпуска кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв. Вземете една чаена лъжичка на гладно ежедневно в продължение на 14 дни. Месец по-късно повторете курса.
За добър имунитет . Яжте една чаена лъжичка сладко всеки ден, независимо от храната.
За кой е противопоказан
Сладкото от глухарчета е доказало своята полза, но не всеки може да го вземе. Консултирайте се с Вашия лекар за приемането на средството и е по-добре да се откажете от конфитюрата, ако:
Вие сте предразположени към алергии
имате сериозни стомашно-чревни нарушения: чревна обструкция, лошо храносмилане, остър гастрит или стомашни язви
страдате от камъни в жлъчката
Сега знаете колко е ценно глухарчето. А също така споделете, моля, статията с приятели, ако е била полезна за вас.