Невероятно вкусни кюфтенца от тиквички , хрупкави отвън, сочни отвътре и по-вкусни от месо. Тиквичките са изключително здравословен зеленчук, така че ги използвайте колкото можете, докато са евтини по пазарите в сезона им. Ето какво ви трябва, за да си приготвите сочните и ароматни зеленчукови кюфтета :
Зеленчукови кюфтета с тиквички
Продукти:
- 1 тиквичка
- 3 яйца
- 1 морков
- 2 картофа
- 2 супени лъжици грис
- 1 връзка пресен див лук
- сол и смлян черен пипер
- олио
За соса:
- 2 с. л.
Приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките, посолете ги и оставете да престоят около 10 минути, колкото е необходимо, за да си пуснат сока. След това обелете моркова и картофите и също ги настържете.
Картофът се изстисква с ръце, за да избие сока, след което се слага в по-дълбока купа. Добавете настъргания морков, след това изцедете настърганата тиквичка и я добавете в купата. Смесете картофите, морковите и тиквичката.
Нарежете пресния лук на ситно и го добавете към сместа. След това добавете трите яйца, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно.
Накрая добавете две супени лъжици грис и отново разбъркайте. Оставете сместа в хладилника за 10 минути, а ако бързате, може да започнете веднага с приготвянето. С мокри ръце оформете топчета и ги пускайте в тиган със загрято на умерена температура олио.
При спускане ги сплескайте малко отгоре, но не много. Запържете ги за 3-4 минути от едната страна или до златисто кафяво, след което внимателно ги обърнете и ги запържете за същото време от другата страна.
В малка купа направете сметанов сос със смлян чесън и ситно нарязан копър, добавете сол и черен пипер на вкус, след което сервирайте заедно със зеленчуковите кюфтенца.
Да ви е сладко!