Някой предпочита плоските питки със зеленчуков пълнеж, докато някой само с месо.Нашата рецепта е доказателство за това. Палачинките с кайма в тиган се приготвят много бързо. Благодарение на тайната съставка, те са по-сочни от обикновените и буквално се топят в устата ви.
Съставките
Пшенично брашно 300 g
сол 1 щипка
Яйце 1 бр
вода 120 мл
Кайма свинска 250 g
тиквичка 250 g
лук 1 бр
Черен пипер (смлян) на вкус
Чили пипер на вкус
Слънчогледово масло на вкус
подготовка
Смесете брашното със солта, разбийте в яйце и добавете вода. Омесете добре тестото, оформете топка и го скрийте в найлонов плик. Оставете го за 20 минути.
Тиквички настържете на едро ренде, посолете. Нарежете лука на тънки полукръгчета, посолете и добавете малко захар. Разбъркайте с ръка. Подправете каймата на вкус, комбинирайте с лук и тиквички, от които течността се изцежда предварително. Разбъркайте пълнежа.
Намажете работната повърхност със слънчогледово масло, както и готовото тесто. Разделете наполовина. Разточете част от тестото колкото е възможно по-тънка, намажете отново с олио.
Свържете левия и десния ръб в центъра на разточеното тесто. Перпендикулярно на шева в средата на тестото, сложете тънък слой от половината от пълнежа. Покрийте го с горната и долната част на тестото. Разделете на правоъгълник и след това на триъгълници.
На свой ред сложете питките в загрят тиган с олио. Гответе под капак и на слаб огън за няколко минути от всяка страна. Тортилите трябва да добият апетитен златист цвят.
Разбира се, подобно лакомство е най-добре да се сервира на трапезата в разгара на жегата. Но охладените парчета също не са по-лоши. А домашният кетчуп само ще подобри вкуса на тортилите. Гответе за здраве!