1 бира в тестото и ядеш не хляб, а чудо! Бабиният бирен хляб - опиташ ли, не кусваш друг:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
1 бира в тестото и ядеш не хляб, а чудо! Бабиният бирен хляб - опиташ ли, не кусваш друг:
1 бира в тестото и ядеш не хляб, а чудо! Бабиният бирен хляб - опиташ ли, не кусваш друг:
4989
1 бира в тестото и ядеш не хляб, а чудо! Бабиният бирен хляб - опиташ ли, не кусваш друг:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Баба ми пече хляб по този начин от както се помня - без мляко, без газирана вода или дори обикновена вода в тестото. Нейната тайна - халба бира! 

Бабиният хляб има уникален, неповторим вкус и прекрасен аромат.

Освен това хлябът има чудесна хрупкава коричка и пореста структура. При нас цялата питка се изяжда на един дъх.

Каква е тайната съставка на тестото, ще попитате? Това е обикновена светла бира! Опитайте и вие Бабиния бирен хляб по тази рецепта:

Бабиният бирен хляб

Продукти:

  • 500 г обикновено брашно
  • 350 мл бира (светла) - използвам халба с този обем
  • 2 чаени лъжички сол
  • 1 пакет суха мая
  • 1 ч.л кристална захар

По избор:

  • кимион
  • семена

Приготвяне:

Ще подготвим по-голяма купа за приготвяне на тестото.

В купа първо смесете сухите съставки - брашно, мая и захар.

Добавете бирата и омесете тестото - препоръчвам да бъркате с миксер с приставки за месене на тесто.

Месете около 15 минути, но докато тестото стане гладко, нелепнещо и се отдели от ръбовете на купата.

Омесеното тесто се оставя в купа, покрива се с хранително фолио.

Оставете да втаса на топло докато удвои обема си.

Извадете втасалото тесто върху набрашнена работна повърхност и го омесете.

Разтегляме с ръце на правоъгълник (с размери около 30×40 см) и оставяме покрито с кърпа да втаса около 15-20 минути.

След това го сгъваме в пакет (отгоре надолу, отдясно наляво).

Така го оставяме отново да втаса покрито.

Притиснете отново втасалия "пакет" и оформете на правоъгълник с ръце.

Сега просто сгънете отгоре към центъра и притиснете "шева", след това отдолу към центъра и отново притиснете.

Така ще се получи самун, който можем да набрашним отгоре и да го поставим върху тава, която сме оставили във фурната, докато се загрее до 220 градуса.

Поставете съд с вода на дъното на фурната.

Пече се около 30-35 минути, докато коричката на питката придобие кафеникав цвят и питката се запече и отдолу.

Изваждаме от фурната. Оставете върху тавата, докато изстине напълно.

Когато хлябът се охлади, можем да сервираме!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft