Съпругът ми и аз сме имали няколко почивки в Турция. Имаме и любим хотел. Там винаги всичко е чисто и храната е вкусна. Разбира се, запознах се с местен готвач и постоянно тайни от него. Така че това пиле на буркан влезе в моята готварска книга направо от турската кухня. Готвачите там често използват този трик.
Методът впечатлява със своята простота. Удобно е и гарнитурата да се пече с пилето . Пилето трябва да бъде предварително мариновано (за предпочитане да се посоли в деня преди готвене), след което да се сложи върху буркан със зеленчуци и да се изпрати във фурната. Искате ли да видите какво се случва? Тогава гответе с мен.
Съставки
пиле 1 бр.
Масло 40 гр
Мащерка 0,5 ч.ч
Черен пипер (смлян) 0,75 ч.ч
Чесън 6 скилидки
Картофи 2 бр.
Лук 1бр
Доматена паста 0,5 супени лъжици
Вода 160 мл
Зехтин 50 мл
Червен пипер 0,5 ч.ч
Сол на вкус
Подготовка
Обелете картофите и лука и ги нарежете на средни парчета. Отделете една скилидка чесън, а останалата част нарежете на филийки.
Смесете омекотеното масло с мащерката, 0,5 ч черен пипер и скилидка чесън, прекарани през пресата. Внимателно отстранете кожата от пилето и втрийте сместа под кожата.
Поставете зеленчуците в буркан от половин литър. Добавете малко сол, черен пипер, зехтин и топла вода към доматеното пюре, разбъркайте и залейте със соса зеленчуците. Поставете пилето върху буркана.
Разтрийте червения пипер върху пилето за хубава коричка. След това поставете две клечки за зъби близо до врата си и фиксирайте пергаментна хартия с тях. Печете пилето за 1 час 10 минути на 18о градуса
Пилето се оказва невероятно сочно. А зеленчуците като цяло са несравними. По време на печенето мазнината частично се влива в буркана, като напоява гарнитурата. Представете си тази прекрасна вечеря . Още по-добре, опитайте