1 грешка и маслото мигом се превръща в отрова! Трябва да знаете ТОВА:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
1 грешка и маслото мигом се превръща в отрова! Трябва да знаете ТОВА:
4645
Източник: За Жената
Снимков материал: Pinterest
1 грешка и маслото мигом се превръща в отрова! Трябва да знаете ТОВА:

Маслото добър избор ли е за мазнина за пържене? Само частично. Ето как да изберете правилното масло и да го използвате, за да не компрометирате добрия му вкус със здравето си.

Може ли да се пържи в масло?

Някои хора, може би повече на шега, казват, че маслото е най-голямата тайна на готвачите.

Когато искате нещо по-вкусно, решението е една хубава лъжица масло. Когато се постави в горещ съд, то добавя кремообразност, както на вкус, така и на текстура. А когато се използва в тиган, запича пържените продукти като никоя друга мазнина.

Маслото обаче има и своята тъмна страна. Свързано е с нашето здраве. Растителните мазнини съдържат наситени мастни киселини в много по-голяма степен от животинските. Те от своя страна причиняват сърдечно-съдови проблеми. А когато става въпрос за масло, загрято над определена температура - става още по-интересно.

пържене в масло

Снимка: pixabay

Нездравословно пържено масло

Според действащата у нас нормативна уредба маслото трябва да съдържа минимум 82%. млечна мазнина. Останалите 18 процента до голяма степен са протеини. При нагряване в маслото се произвеждат свободни радикали. Това са "лошите" вещества, за които чуваме толкова често, когато възхваляваме ползите от продуктите, съдържащи антиоксиданти. Свободните радикали могат да бъдат канцерогенни и да ускорят процесите на стареене на организма.

Пърженото масло също освобождава акролеин, който също може да допринесе за развитието на ракови клетки. Дразни и стомашната лигавица. Всичко това е цената за добре запечено месо или зеленчуци.

Струва ли си да се плати тази цена? Е, със сигурност трябва да запомните да не прекалявате с количеството масло, използвано за пържене. Има обаче начин да заобиколите малко това ограничение. Става дума за т.нар. избистрено (пречистено) масло, т.е. масло, от което премахваме всичко освен мазнината в прост процес на обработка.

Какво да използвате вместо масло

Пречистеното масло (т.нар. гхи) е лесно за закупуване днес. Също толкова лесно се приготвя и в домашни условия, което спестява пари. Просто загрейте маслото в тенджера на възможно най-слаб огън. След известно време, което може да продължи до няколко минути, на повърхността му ще започне да се образува протеинов слой. Търпеливо го отстраняваме с лъжица, когато се появи. 

масло гхи

Снимка: pixabay

След това изсипете избистрената жълта течност в буркан. Може да се съхранява дори при стайна температура. Ще издържи много по-дълго в хладилника от обикновеното масло. И когато се използва за пържене, ще има много по-висока точка на горене. Това означава, че ще реши поне част от здравословните проблеми, произтичащи от употребата на масло.

Също така е добра идея да заменим голяма част от мазнините в нашата диета със студенопресовани масла, например зехтин. А за пържене използвайте само силно рафинирани, които пушат само при много висока температура.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft