Маслото добър избор ли е за мазнина за пържене? Само частично. Ето как да изберете правилното масло и да го използвате, за да не компрометирате добрия му вкус със здравето си.
Може ли да се пържи в масло?
Някои хора, може би повече на шега, казват, че маслото е най-голямата тайна на готвачите.
Маслото обаче има и своята тъмна страна. Свързано е с нашето здраве. Растителните мазнини съдържат наситени мастни киселини в много по-голяма степен от животинските. Те от своя страна причиняват сърдечно-съдови проблеми. А когато става въпрос за масло, загрято над определена температура - става още по-интересно.
Снимка: pixabay
Нездравословно пържено масло
Според действащата у нас нормативна уредба маслото трябва да съдържа минимум 82%. млечна мазнина. Останалите 18 процента до голяма степен са протеини. При нагряване в маслото се произвеждат свободни радикали. Това са "лошите" вещества, за които чуваме толкова често, когато възхваляваме ползите от продуктите, съдържащи антиоксиданти. Свободните радикали могат да бъдат канцерогенни и да ускорят процесите на стареене на организма.
Пърженото масло също освобождава акролеин, който също може да допринесе за развитието на ракови клетки. Дразни и стомашната лигавица. Всичко това е цената за добре запечено месо или зеленчуци.
Струва ли си да се плати тази цена? Е, със сигурност трябва да запомните да не прекалявате с количеството масло, използвано за пържене. Има обаче начин да заобиколите малко това ограничение. Става дума за т.нар. избистрено (пречистено) масло, т.е. масло, от което премахваме всичко освен мазнината в прост процес на обработка.
Какво да използвате вместо масло
Пречистеното масло (т.нар. гхи) е лесно за закупуване днес. Също толкова лесно се приготвя и в домашни условия, което спестява пари. Просто загрейте маслото в тенджера на възможно най-слаб огън. След известно време, което може да продължи до няколко минути, на повърхността му ще започне да се образува протеинов слой. Търпеливо го отстраняваме с лъжица, когато се появи.
Снимка: pixabay
След това изсипете избистрената жълта течност в буркан. Може да се съхранява дори при стайна температура. Ще издържи много по-дълго в хладилника от обикновеното масло. И когато се използва за пържене, ще има много по-висока точка на горене. Това означава, че ще реши поне част от здравословните проблеми, произтичащи от употребата на масло.
Също така е добра идея да заменим голяма част от мазнините в нашата диета със студенопресовани масла, например зехтин. А за пържене използвайте само силно рафинирани, които пушат само при много висока температура.