1 кг хляб за 1 час (без времето за втасване)! Дядовата питка изяждаме точно за 5 минути, не я чакаме да изстине. Мека е като памук…
Позволете ми да ви отведа на едно вкусно пътешествие с рецептата за хляб, която наследих от моя дядо.
Този хляб е истинско чудо – лек като облак, мек и ухаещ, готов за наслада само няколко минути след като излезе от фурната!
Пече се бързо, приготвя се лесно, а съставките са прости и достъпни за всеки.
Тази рецепта е идеална както за начинаещи, така и за опитни пекари, а аз научих всичките си приятели да я правят.
Пригответе го с любов и се порадвайте на щастливите лица на семейството си, докато опитват този неустоим домашен хляб.
Дядовата питка
Продукти:
- 600 мл топла/хладка вода
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица суха мая
- 3 супени лъжици зехтин
- 900–1000 г обикновено брашно (количеството може леко да варира в зависимост от брашното)
- 1 супена лъжица сол
Приготвяне:
В купа с 600 мл топла вода добавете 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица суха мая. Разбърква се до пълното разтваряне на захарта и маята. Оставете сместа настрана за няколко минути, за да се активира маята.
Към сместа добавете 3 супени лъжици зехтин. Растителното масло ще придаде на тестото еластичност и прекрасен ароматен вкус. Разбъркайте отново.
Постепенно добавете 900–1000 г брашно и 1 супена лъжица сол. Препоръчвам да добавяте брашното малко по малко, тъй като точното количество може да зависи от вида на брашното, което използвате.
Разбъркайте, докато се образува гладко тесто. След това омесете тестото с ръце върху работна повърхност за около 5-10 минути, докато стане меко и еластично.
Оформете тестото на топка. Намажете купа с малко мазнина, поставете вътре тестото и намажете повърхността с тънък слой зехтин.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 1 час. Тестото трябва да стане ефирно и леко, като облак.
След като втаса, тестото се разделя на две части. След това разделете всяка порция на 5 приблизително равни части (общо 10 топки).
Всяко парче оформете на топка, покрийте да почине за 10 минути, след това внимателно я разтегнете с ръце, прегънете краищата към средата и оформете отново топка.
Поставете топките върху тава, покрита с хартия за печене, покрийте ги с кърпа и оставете да втасат още 40 минути.
Снимка: YouTube
Направете малки разрези по повърхността на всяка топка с остър нож. По желание го намажете с вода и поръсете със сусам (по желание).
Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 200 °C и печете питките за 15 минути. След това намалете температурата на 180 °C и печете още 20 минути, докато добият приятен златист цвят.
Снимка: YouTube
Извадете хляба от фурната и го оставете да изстине напълно – въпреки че съм сигурна, че ще сте нетърпеливи да го опитате!
Насладете се на неустоимия му вкус и аромат, прясно изпечен и приготвен с много любов.
Снимка: YouTube
Този хляб е толкова мек и лек, че ще се топи в устата ви. Идеален е за закуска, вечеря или просто като лека закуска с малко масло.
Пригответе го за любимите си хора и се насладете на магията на домашното печене!
Да ви е сладко!