Сигурно няма човек, който да не е правил бисквитена торта - класика в жанра, търпи хиляди импровизации и винаги става върховно вкусна. Много я предпочитат заради мекичкия, сочен вкус на бисквити, пропити с ароматен крем.
Бисквитена торта с Бейлис
Продукти:
1 голям пакет бисквити Закуска (330 гр.)
1 литър прясно мляко
2 броя пудинг ванилия с варене (на Д-р Йоткер например)
500 грама Маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар
4 супени лъжици захар
2/3 чаена чаша Бейлис (може и друг подобен ликьор)
1 чаена чаша сладко по избор (най-добре от червени плодове)
Приготвяне:
Първо сварете пудинга според указанията на опаковката. Може спокойно да използвате и всяка любима рецепта за домашен крем Ванилия. Охладете кремчето.
Докато се охлажда, в голяма купа разбийте с миксер Маскарпонето и пудрата захар, след което добавете предвиденото количество Бейлис и отново разбийте до получаване на хомогенна смес. С шпатула или дървена лъжица смесете напълно охладения пудинг и крема с Бейлис.
Вземете подходяща правоъгълна тавичка или специална тортена форма. На дъното сложете няколко лъжици от крема и наредете ред от бисквитите "Закуска". Покрийте обилно с крем, като го разнесете равномерно, след което поръсете с една-две лъжици от любимото си сладко. Отново наредете бисквити, крем, сладко и така продължавате да редувате, докато свършат съставките, като завършвате с крем.
Прибирате тортата в хладилника и я оставете за поне 3-4 часа, за да се напои добре. Може да я поднесете нарязана или още по-хубаво - на топки, оформени с помощта на лъжица за сладолед. Още по-вкусна ще е поръсена със ситно накълцани орехи или бадеми.