Днес ще ви издадем рецептата за най-лесното тесто за домашни мекици . Излизат много бройки и са толкова вкусни, че се изяждат веднага. Те са чудесни за "гладните" дни и се приготвят само от няколко съставки.
Ако имате газирана вода и брашно, тогава захващайте се за работа и пригответе тези пухкави мекички . Страхотна идея за закуска, а се приготвят за 20 минути.
Изобщо не са мазни и са подходящи за всяко хранене. Могат да се комбинират в сладък или солен вариант, в зависимост от това дали постите, по ваш вкус. Мекиците са толкова меки и прости и често са били приготвяни от нашите баби, които са ги приготвяли в гладните години и с тях са поминували.
Бързи мекички с газирана вода
Продукти:
200 мл газирана вода
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица олио
360 г брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сложете газираната вода в купа, след това добавете солта и олиото и разбъркайте. След това постепенно добавете брашното. Трябват ви около 3 чаши брашно или 350 гр.
Важно е брашното да се добавя постепенно. Добавяйте по няколко супени лъжици брашно и бъркайте сместа непрекъснато. След като се оформи лепкавото тесто, можете да го омесите на ръка, за да оформите топка.
Добре оформеното тесто трябва да престои в хладилник за 20 минути, но ако бързате, тогава вместо да чакате 20 минути, продължете да месите тестото още 5 минути.
Ако имате време, сложете тестото в купа, покрийте с прозрачно фолио повърхността и приберете купата в хладилника.
След изтичане на времето отстранете фолиото и прехвърлете тестото върху набрашнена и равна повърхност и го омесете още малко. След това с нож разделете тестото на 8 равни части.
Оформете всяко парче тесто на топка и поръсете с малко брашно.
Всяко топче се разточва върху набрашнена повърхност, докато се получи кръгла кора с дебелина приблизително 2-3 мм. Повторете същата процедура с останалото тесто. В предварително загрят тиган с олио изпържете мекиците една по една до омекване.
При пържене на тестото някои части от него ще набъбнат, но всъщност това е сладката част при ядене. Тестото е много меко и сочно, а на някои части е хрупкаво. Пържете за около 2 минути от всяка страна, но може и по-малко.
След като тестото стане златисто кафяво, тогава мекиците са готови. Ако искате да са по-хрупкави, запържете ги по-дълго. Извадете всяка върху домакинска хартия, за да попие олиото в хартията.
Остава само да изберете плънката - солена или сладка!
Да ви е сладко!