Най-лесното тесто за домашни мекции . Излизат много на брой и са толкова вкусни, че се изяждат веднага. Те са чудесни за пости и се приготвят само от няколко съставки.
Ако имате газирана вода и брашно, тогава "захващайте се за работа" и пригответе тези супер мекици . Това е страхотна идея за закуска, а се приготвят за 20 минути.
Супер мекици с газирана вода
Продукти:
200 мл газирана вода
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица олио
360 г брашно
олио за пържене
Приготвяне:
Сложете газираната вода в купа, след това добавете солта и олиото и разбъркайте. След това постепенно добавете брашното. Използвах 3 чаши брашно, но след изчисление в грамове се оказва 350 гр.
Важно е брашното да се добавя постепенно, тъй като така най-добре ще подготвите тестото според нуждите. Накрая е необходимо да се комбинират всички съставки и да се омеси гладко тесто, което не се разпада и не лепне.
Добре оформеното тесто трябва да престои в хладилник за 20 минути, но ако оформяте тестото сутрин и бързате, тогава вместо да чакате 20 минути, продължете да месите тестото още 5 минути.
Ако имате време, сложете тестото в купа и сложете прозрачно фолио върху повърхността и приберете купата в хладилника. Междувременно изпийте чаша кафе или чай, както направихме аз и съпругът ми.
След изтичане на времето отстранете фолиото и прехвърлете тестото върху набрашнена и равна повърхност и го омесете още малко. След това с нож разделете тестото на 8 равни части.
Оформете всяко парче тесто като топка и поръсете с малко брашно.
Всяко топче се разточва върху набрашнена повърхност, докато се получи кръгла кора с дебелина приблизително 2-3 мм. Повторете същата процедура с останалото тесто. В предварително загрят тиган с олио се пържат една по една до зачервяване.
При пържене на тестото някои части от него ще набъбнат, но всъщност това е сладката част при ядене. Тестото е много меко и сочно, а в някои части е хрупкаво. Пържете за около 2 минути от всяка страна, но може и по-малко.
Ако искате мекичките да са по-хрупкави, запържете ги по-дълго. Подредете ги върху домакинска хартия, за да попие олиото в хартията и да не се омазняват мекиците.
Да ви е сладко!