Няма нищо по-вкусно от старите торти и сладкиши, защото не само, че са направени от натурални съставки, които винаги имате в кухнята, те се мерят с чаша и можете да ги правите, когато пожелаете, а дори и всеки ден. Да не говорим, че са преминали теста на времето и се предават от майка на дъщеря в продължение на поколения. Точно такъв е този върховен сладкиш с шоколадова заливка - много сочен и вкусен. Ето какво ви трябва, за да си го приготвите:
Върховна торта от старите тефтери
Продукти (измерени с чаша 200 мл):
4 яйца
1 чаша захар
1 чаша прясно мляко
1 чаша олио
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 саше ванилова захар (10 г)
3 супени лъжици какао на прах ( 30 г)
2 чаши брашно (200 г).
За заливката:
2 чаши мляко
1 малка чаша олио (50 мл)
1 малка чаша захар
3 супени лъжици какао (30 г)
Приготвяне:
Веднага включете фурната да загрее на 180 градуса, тъй като докато се загрее, вече сте приготвили кексовото тесто и то ще е готово за печене. Пригответе всички съставки, посочени в рецептата, и чаша от 200 мл, която да измерите.
В по-дълбока купа разбийте четири яйца (не е нужно да отделяте белтъците от жълтъците), след което ги разбийте с миксер. Постепенно добавете чаша захар при непрекъснато бъркане. Трябва да бъркате около 5-10 минути, тоест докато захарта се разтопи и яйцата побелеят в кремообразна, гъста смес.
Добавете чаша мляко и чаша олио към разбитите яйца, след което продължете да разбивате още една минута, докато съставките се изравнят. След това добавете едно пакетче ванилова захар и 2 чаши пресято брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер и 3 супени лъжици какао на прах.
Разбийте с миксер, но на най-ниска скорост (за единица), докато получите равномерна, гладка, хомогенна смес. Изсипете готовото тесто в намазнена тава с размери 26х33 см, но можете да го изпечете в желана от вас форма (ако е по-голямо ще получите по-ниска торта, а ако е по-малка, тортата ще е по-висока).
Разпределете сместа равномерно върху тавата за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (около 25 минути). Докато сладкишът се пече, пригответе заливката: сложете в тенджера 2 чаши мляко (400 мл), 1 малка чаша захар (2 супени лъжици) и олио (50 мл) и 3 супени лъжици какао (30 г).
Загрейте на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Глазурата не трябва да кипи, а само да се загрява, за да се комбинират съставките в еднороден сос. Оставете изпечения сладкиш да изстине, да е хладък, след което го нарежете на кубчета.
След това залейте с топлия шоколадов сос, оставете да изстине и украсете по желание.