Вкусът на пастичка с конфитюр е познат още от детството ни. Преди това такава торта със сладко се продаваше на всяка крачка. Костваше ни 22 стотинки и ни носеше многократно повече удоволствие. Сега такива сладкиши можем да приготвяме само у дома, което ще направим днес.
Мека и нежна пастичка се състои от блат и сладко. Можете да използвате всякакво плодово сладко или бързо да направите домашно сладко . Следвахме класическата рецепта с пълнеж от ябълково сладко, без добавки. Но няма ограничение за съвършенството. Винаги можете да се справите по-добре
Съставки
яйце 1
Яйчен жълтък 1
захар 200 g
Пшенично брашно 560 g
Масло 310 g
сода 1 ч.л.
оцет 0,5 ч.л.
Сол 1 щипка
Ванилова захар 15 g
сладко по ваш избор 400 g
подготовка
Разбийте омекналото масло със сол, захар и ванилова захар. Добавете яйцето и жълтъка и продължете да разбивате до пухкавост.
Добавете гасената сода с оцет и разбъркайте. Изсипете пресятото брашно, омесете тестото, покрийте с фолио и поставете в хладилник за 1 час
Разделете тестото на 2 парчета. Разточете всеки върху лист пергамент в правоъгълен слой с дебелина 8-10 мм. Прехвърлете върху тавичка. Печете всеки блат при температура 240 градуса за 10-15 минути.
Изрежете готовите блатове, като оформите краищата. Намажете единия слой с половината сладко, а другия поставете отгоре. Покрийте го с останалото сладко и поръсете с парченца трохи.
Пъхнете в хладилника сладкишът за няколко часа. Когато питите попият, нарежете на отделни парчета
От първото парче мислено се връщате в миналото. Не бързайте, насладете се напълно на тази проста, но вкусна почерпка с ябълково сладко . Опитвали ли сте такива пастички в детството си?