Нямам думи да опиша този наистина лесен, но толкова вкусен и сочен сладкиш , който ми "взриви акъла" още щом го опитах. Без да го хваля повече (защото сами ще се убедите, когато го приготвите), ето какво ви трябва за най- сочния и лесен орехов сладкиш :
Сочен и лесен орехов сладкиш
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 180 г захар
- 100 мл олио
- 200 мл прясно мляко
- 50 г смлени орехи
- 150 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 пакетче ванилова захар
За крема:
- 125 г масло или маргарин
- 100 г шоколад за готвене
- 250 мл прясно мляко
- 8 супени лъжици захар
- 230 г смлени орехи
- смлени орехи за украса - по желание
Начин на приготвяне:
В дълбока купа сложете едно яйце и смесено брашно с бакпулвер (150 гр. брашно + 1 ч.л.). След това добавете 180 г захар, 200 мл мляко, 100 мл олио, 1 пакетче ванилова захар и 50 г смлени ядки.
Разбийте всички съставки с миксер до получаване на гладка смес без бучки. Формата с размери 21х24 см се намазнява и поръсва с брашно, като излишното се изтръсква.
След това изсипете тестото в нея и го разстелете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
За крема: В тенджерка се слагат 125 г масло (или маргарин), нарязано на по-малки парчета, 100 г шоколад, начупен на кубчета, 250 мл мляко и 8 супени лъжици захар. Сложете съставките на умерен котлон да се варят, докато се разтопят и смесят.
Когато заври, съдът се дръпва настрана и се добавят 230 г смлени орехи. Разбъркайте, за да изгладите сместа. Веднага залейте изпечения блат с топлия крем, разпределете равномерно и оставете да изстине.
Преди да я нарежете, ако желаете, може да поръсите сладкиша със смлени орехови ядки.
Да ви е сладко!