10 грешки при готвене, които често допускаме, без да забелязваме

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
10 грешки при готвене, които често допускаме, без да забелязваме
10 грешки при готвене, които често допускаме, без да забелязваме
44194
10 грешки при готвене, които често допускаме, без да забелязваме
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По -опитен готвач ли сте или повече приличате на човека, който обвинява печката, когато нещата се обърка? Ако сте избрали втория вариант, трябва да знаете, че не сте сами. Често навикът, скоростта или дори някои митове, в които сме вярвали, когато става въпрос за приготвяне на нещо, правят вашите ястия не толкова вкусни, колкото сте очаквали.

Но тъй като  наистина се интересуваме от вкусната храна, искаме да ви подадем ръка, дори ако знаем, че понякога кулинарните навици са трудни за промяна. Така сме ви подготвили списък на най -често срещаните грешки, които хората правят при готвене. Разгледайте и ни кажете какво мислите!

 

1. Готвене на месо прясно от фризера.

Много често се срещат хора, които изваждат парче месо от фризера и го слагат на огъня, във фурната или на скара. Това е голяма грешка, тъй като месото, въпреки че може да изглежда сготвено отвън, ще бъде сурово отвътре.

Препоръчително е да извадите месото от фризера в нощта преди  да го готвите. Можете да го поставите в хладилник до 24 часа преди готвене, така че да има цялото време, необходимо за размразяване.

 

2. Използвате един и същ нож за нарязване на всички храни.

Грешат тези, които смятат, че пестят работа, като използват един нож за приготвяне на всяко ястие. Използването на правилния нож за всяко рязане прави целия процес по -лесен и по -бърз. За да нарежете месо, изберете голям нож; за зеленчуци, плодове и дори обезкостяване на домашни птици, изберете малък нож; за рязане на хляб назъбеният нож е идеален.

 

3. Разбъркване на прясно приготвен ориз.

Понякога по -малко е повече. Е, за да видят как е или дори да опитат, някои хора правят грешката да  разбъркват ориза, но единственото, което постигат, е да го направят още по -влажен. Това е така, защото простият факт на разбъркване на ориза освобождава нишесте, а също и зърното се начупва.

Така че, за да го разхлабите, трябва да избягвате да го разбърквате по време на готвене. От друга страна, трябва да използвате правилното количество вода - обикновено една чаша вода за всеки 1/2 чаша ориз, в зависимост от вида на зърното - и да изчакате времето за готвене, без да го разбърквате, т.е. 15 до 25 минути за бял ориз и около 45 минути за кафяв ориз.

 

4. Нарязвате пържолата си веднага щом е готова.

В допълнение към подправянето на месото веднага щом го извадим от хладилника, друга много често срещана грешка е да го нарежете веднага щом приключи с печенето. Препоръчва се да се остави да си почине за няколко минути, след като го извадите от фурната или огъня, тъй като топлината във вътрешността на месото помага да завърши готвене и гаранции, че ще е сочно.

 

5. Използване на грешен тип масло.

Не всички масла за готвене са еднакви. Някои са идеални за пържене и сотиране, докато други придобиват гранясал вкус, ако се използват при високи температури. Чистият зехтин е с по -тъмен цвят и по -силен вкус и е идеален за приготвяне на сосове и сотиране при ниски температури. Не е най -добре обаче да се използва за температури по -високи от (191ºC).

Растителните масла, като слънчогледовото масло, са най -подходящи за пържене и печене. Царевичното масло е по-меко и се използва за печене и пържене. Маслото от рапица се добива от рапицата и може да се използва за печене, печене на скара, пържене

 

6. Поставяне на съставките в тенджерата, докато е още студена водата.

Друга често срещана грешка е да слагате храната в тигана,  още докато е студен, което я кара да абсорбира повече мазнини. В идеалния случай винаги първи се загряват приборите , слага се маслото  и докато се нагрява, добавяте съставките. Можете да изчакате 2-3 минути, докато тиганът се нагорещи.

 

7. Недегустиране на храната по време на приготвянето.

Няма нищо лошо да опитате храната, докато готвите, стига да има идеални хигиенни условия. Важно е да  проверите дали дресингът е добър или дали месото, пастата или каквото и да приготвяте, са в правилната точка и текстура. Това ви позволява да избегнете грешки и ви дава време да коригирате и поправите рецептата си.

 

8. Добавяне на масло (всяко масло) към водата, в която ще готвите паста.

Това е мит, който трябва да бъде развенчан веднага. Добавянето на масло към водата за паста не само не пречи на тестото да залепне за тигана, но също така може да направи пастата по -тежка, което затруднява залепването на соса. Това е така, защото мазнината не се смесва с водата.

 

9. Изхвърлянето на водата, в която се готви пастата.

Обикновено изхвърляме водата, в която са сварени тестените изделия. Това е голяма грешка, защото тази вода се  използва, за да направи соса по -последователен и вкусен. Затова се препоръчва тази течност да се прехвърли в контейнер и да се смеси със соса, който ще стане по -гъст.

 

10. Нарязване на лука по грешен начин.

Имате ли сълзящи очи само като си помислите за нарязване на лук? Това се случва, когато го нарязваме на филийки, като по този начин счупваме клетките му и го караме да отделя газове, които в комбинация със сълзи причиняват изгаряне на очите.

За щастие има решение за това: нарязайте го с остър нож, като следвате посоката на влакната на лука. Това са ивиците, които минават от корена до стъблото. Идеалният вариант е да го нарежете на ленти ( жулиен ). Това ще гарантира по -малко производство на дразнещи аерозоли.

 

Знаете ли други съвети за готвене, за да направите вашите ястия по -вкусни? Не се колебайте да ги споделите с нас тук в секцията за коментари!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft