На Петровден, 29 юни, на огнището в Самарджийската къща в ЕМО „Етър”, между 11:30 и 16:00 часа, може да опитате „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история.
Имен ден празнуват Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.
Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.
И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят.
Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.
„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.
Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.
На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”!
По традиция се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата.
Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.