10 най- лесни и бързи рецепти за кисело зеле и туршии

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
10 най- лесни и бързи рецепти за кисело зеле и туршии
10 най- лесни и бързи рецепти за кисело зеле и туршии
35096
10 най- лесни и бързи рецепти за кисело зеле и туршии
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяко семейство има свой собствен любим начин за приготвяне на кисело зеле и се предава като наследство от поколение на поколение. Но в интернет има толкова много интересни рецепти, че всеки иска да разнообрази кухнята си с нов вариант на хрупкавата и здравословна храна.

кисело зеле

Можете безкрайно да изброявате начини да направите кисело зеле: с едра сол, сол и подправки, сух метод, марината с оцет и без нея, тънко нарязани или разделени на четири части с добавяне на плодове, зеленчуци и билки и какви ли още не варианти

рецепта за кисело зеле

Предимството на такова разнообразие е, че винаги можете да намерите подходяща рецепта, например, да го направите за няколко часа или да го поставите в мазето и да му се наслаждавате цяла зима

Кисело зеле

Затова днес събрахме десетте най- добрите рецепти-тествани и изпитани във времето, които гарантират за отличен вкус. Каним ви да ги пробвате и гарантираме, че няма да съжалявате

рецепта за кисело зеле

За подготовката е по-добре да се вземе зеле късен сорт. Зелето не трябва да е измръзнало, в противен случай ще стане меко.

Можете да добавите към зелето малко корен от хрян - танините от него ще отидат в зелето и няма да му позволят да омекне. Карамфилът в рецептата ще помогне на зелето да се запази максимално по-дълго.

Туршия от зеле

СЪСТАВКИ

2,5 кг бяло зеле
700 г моркови
4 скилидки чесън
100 ml растително масло
100 мл оцет от 9%
1 л вода
70 грама сол
100 g захар
12 пиперка
5 бр. карамфил
4 дафинови листа

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето.
Настържете морковите на едро ренде, нарежете чесън.
Смесете зеленчуци и подправките в тенджера.
Сварете водата. Изсипете оцет, масло, добавете сол, захар, дафинов лист, черен пипер, карамфил.
Оставете марината да се охлади леко и покриете зелето с нея
Поставете чиния и затиснете отгоре. Оставя се така за 10 часа при стайна температура.
След това по желание прехвърлете зелето с марината в трилитров буркан. Оставете в хладилника за 12 часа.

Зелева салата за зимата

СЪСТАВКИ

5 кг бяло зеле
1 кг моркови
1 кг лук
1 кг пипер
350 г захар
4 супени лъжици сол
0,5 литра 9% оцет
0,5 литра слънчогледово олио

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето, нарежете лука и черния пипер и настържете морковите.
Разбъркайте внимателно съставките
Добавете захар, сол, оцет и слънчогледово олио, разбъркайте добре.
След три дни затворете бурканчета с капачките и охладете. Това зеле се съхранява дълго време и не губи вкуса си.

 

МЕШАНА ТУРШИЯ

СЪСТАВКИ

1 кг краставици
2,5 кг домати
1,5 кг сладък пипер
1 кг моркови
2 кг зеле
1 кг лук
4 супени лъжици сол
5 супени лъжици  9% оцет
купчина магданоз
700 г растително масло
1 супена лъжица. захар

ПОДГОТОВКА

Обелете морковите. Измийте и нарежете краставиците. Нарежете зелето. Лукът се нарязва на тънки половинки.
Чушките се нарязват на ленти. Доматите, нарежете на тънки половинки. НаКЪЛЦАЙТЕ магданоз. Смесете всички зеленчуци в голяма купа.
Подгответе маринатата, затова смесете масло, захар, сол, оцет. Изсипете зеленчуците с марината.
Смесете добре и поставете в буркани. Сложете да се стерилизират бурканите за 30 минути
Свалете и обърнете бурканите, покрийте зеленчуковата салата с одеяло. 

Ранно зеле

СЪСТАВКИ

2 кг зеле
1 краставица
2 моркови
1 целина

СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА

1 л вода
1 супена лъжица сол
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица 70% оцет

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето, настържете морковите.
Нарежете краставичките и целината. Разбъркайте всички съставки.
Поставете плътно в трилитров буркан и изсипете врялата марина.
1 литър марината е достатъчно за трилитров буркан от зеле.
Запазете зелето в хладилника. Не правете много, винаги можете да си приготвите нова партида.

 

Червено кисело зеле

СЪСТАВКИ

1 глава бяло зеле
1 цвекло
1-2 глави чесън
лют пипер
4-6 грахчета черен пипер
сол на вкус
вряла вода

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето на парченца заедно с цвеклото, лют пипер на малки парченца. Обелете чесъна.
В дълбок бидон сложете по слоеве: парчета зеле, а след това части от цвеклото, след това чесън, карамфил и парчета горчив пипер, черен пипер на грах. И така, слой по слой, до краищата на тигана, където сте поставили всичко това, все още имаше около 5 см свободно пространство.

В друга тенджера, варете водата и поставете сол в нея, повечко
Напълнете слоевете зеленчуци с горещата саламура, затиснете с нещо тежко отгоре и покрийте с капак.
След 4-5 дни зелето е готово. Марината отдолу е подобна на квас и е много полезна за стомашно-чревния тракт. 

 

Експресно зеле 

СЪСТАВКИ

2 кг зеле
4 моркови
4 скилидки чесън
10 черен пипер
5 карамфила
4 дафинови листа
1/2 чаша растително масло
1/2 чаша 9% оцет

СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА

1 л вода
2 супени лъжици морска сол
1/2 Чл. захар

ПОДГОТОВКА

Нарежете прясно зеле. Настъргайте морков на едро ренде. Нарязвайте ситно скилидки чесън.
Направете марината. За да направите това, разбъркайте водата със сол и захар. Добавете пипер, карамфил, дафинов лист и оставете да заври 10 минути. След това добавете растително масло и оцет, охладете малко и залейте зелето.

Поставете в трилитров буркан и го оставете в хладилника за един ден. Зелето е готово да се яде

 

Бързо осолено зеле

СЪСТАВКИ

300 грама зеле
200 г моркови
3 лука
2-3 скилидки чесън
1.5 Чл. л. 9% оцет

СЪСТАВ НА САЛАМУРА

0,5 литра вода
5 супени лъжици захар
2 ч.л. сол
15 чушки
3 дафинови листа
1  лют пипер

ПОДГОТОВКА

Измийте и нарежете зелето. Настъргайте морковите.

Лукът, нарежете на пръстени.
Поставете в бурканче слоевете: част от зелето, така че да покрие дъното, а след това част от моркова, така че слоят със зелето да е напълно затворен, а след това слой лук.
Чесънът нарежете на плочки, поставете като последен слой. Изсипете оцет в буркана със зеленчуци.
Подгответе туршия: налейте вода в тенджерата, добавете сол, захар, бахар, дафинов лист, горчив пипер. Разбърква се и се оставя на огъня, довежда се до кипене и се оставя да загрее за 1 минута.
Изсипете зеленчуците в бурканче с туршия (ако ви харесва горещо, поставете саламура от туршия в буркана). Марината трябва да покрие напълно зеленчуците в буркана.
Покрийте буркана с капак, оставете го на стайна температура за 12 часа и го поставете в хладилника. Един ден по-късно зелето е готово.

 

Туршия от зеле

СЪСТАВКИ

1,5 кг зеле
5 сладки чушки
3 моркови
4 лука
50 g едра сол
0.7 Чл. захар
100 g 9% оцет
1 супена лъжица слънчогледово масло

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето в купата. Нарежете лука, черен пипер, настържете морковите. Добавете сол, захар. Първо, намачкайте с ръце, добавете масло и оцет, разбъркайте. Поставете в буркан, затворете с капак и веднага поставете в хладилника. Крехкото зеле е готово за зима !

Това зеле може да се съхранява в хладилника поне до пролетта. Можете да го използвате веднага, но е хубаво да постои поне за 3-5 дни.

 

Бомбарско зеле

СЪСТАВКИ

2 кг зеле
400 г моркови
4 скилидки чесън
ябълки или цвекло (по избор)

СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА

150 ml растително масло
150 мл оцет от 9%
100 g захар
2 супени лъжици сол
3 дафинови листа
6 черен пипер
0,5 литра вода

ПОДГОТОВКА

Нарежете зелето, морковите и чесъна.
Поставете зеленчуците плътно в бурканче.
Добавете всички съставки за марината в тенджерата и варете в продължение на 5 минути. Изсипете зелето в врялата марина.

Сладко кисело зеле

СЪСТАВ ЗА ТРИЛИТРОВ БУРКАН

2-2,5 кг зеле
1 среден морков
3-4 дафинови листа
черен пипер или бахар на вкус

СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРА

1,5 литра вода
40-50 g сол
2 супени лъжици захар

ПОДГОТОВКА

Сложете солта и захарта в топла преварена вода
Отстранете от главите зеле горните зелени и повредени листа. Разделете всяка глава на 4 парчета.
Нарежете зелето, след като отделите дръжката. Настържете на едро моркова
Смесете зелето с морковите

Поставете го в чист буркан, натиснете добре. Поставете няколко дафинови листа и звънца черен пипер между слоевете.
Изсипете саламурата в буркана, така че да покрие изцяло зелето.

Покрийте буркана с капак, но не стегнат. Поставете го в купа, защото по време на ферментация саламура ще се издигне и може да прелее
Оставете в кухнята 2-3 дни. Вижте, че горният слой зеле е покрит със солен разтвор. 
За да подобрите вкуса, можете да добавите семена от копър, кимион или пресни боровинки. Оказва се,че става много вкусно хрупкаво зеле . Можете да започнете да ядете след седмица.

Зелето, приготвено по нашите рецепти, съдържа огромно количество витамин С, активира имунната система, почиства кръвоносните съдове, намалява нивата на холестерола . Това е още една причина да си приготвите за зимата вкусно и хрупкаво зеле 

Тази храна спомага за подобряване на храносмилателния процес и балансиране на производството на стомашен сок. 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft