Всяко семейство има свой собствен любим начин за приготвяне на кисело зеле и се предава като наследство от поколение на поколение. Но в интернет има толкова много интересни рецепти, че всеки иска да разнообрази кухнята си с нов вариант на хрупкавата и здравословна храна.
Можете безкрайно да изброявате начини да направите кисело зеле: с едра сол, сол и подправки, сух метод, марината с оцет и без нея, тънко нарязани или разделени на четири части с добавяне на плодове, зеленчуци и билки и какви ли още не варианти
Предимството на такова разнообразие е, че винаги можете да намерите подходяща рецепта, например, да го направите за няколко часа или да го поставите в мазето и да му се наслаждавате цяла зима
Кисело зеле
Затова днес събрахме десетте най- добрите рецепти-тествани и изпитани във времето, които гарантират за отличен вкус. Каним ви да ги пробвате и гарантираме, че няма да съжалявате
За подготовката е по-добре да се вземе зеле късен сорт. Зелето не трябва да е измръзнало, в противен случай ще стане меко.
Можете да добавите към зелето малко корен от хрян - танините от него ще отидат в зелето и няма да му позволят да омекне. Карамфилът в рецептата ще помогне на зелето да се запази максимално по-дълго.
Туршия от зеле
СЪСТАВКИ
2,5 кг бяло зеле
700 г моркови
4 скилидки чесън
100 ml растително масло
100 мл оцет от 9%
1 л вода
70 грама сол
100 g захар
12 пиперка
5 бр. карамфил
4 дафинови листа
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето.
Настържете морковите на едро ренде, нарежете чесън.
Смесете зеленчуци и подправките в тенджера.
Сварете водата. Изсипете оцет, масло, добавете сол, захар, дафинов лист, черен пипер, карамфил.
Оставете марината да се охлади леко и покриете зелето с нея
Поставете чиния и затиснете отгоре. Оставя се така за 10 часа при стайна температура.
След това по желание прехвърлете зелето с марината в трилитров буркан. Оставете в хладилника за 12 часа.
Зелева салата за зимата
СЪСТАВКИ
5 кг бяло зеле
1 кг моркови
1 кг лук
1 кг пипер
350 г захар
4 супени лъжици сол
0,5 литра 9% оцет
0,5 литра слънчогледово олио
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето, нарежете лука и черния пипер и настържете морковите.
Разбъркайте внимателно съставките
Добавете захар, сол, оцет и слънчогледово олио, разбъркайте добре.
След три дни затворете бурканчета с капачките и охладете. Това зеле се съхранява дълго време и не губи вкуса си.
МЕШАНА ТУРШИЯ
СЪСТАВКИ
1 кг краставици
2,5 кг домати
1,5 кг сладък пипер
1 кг моркови
2 кг зеле
1 кг лук
4 супени лъжици сол
5 супени лъжици 9% оцет
купчина магданоз
700 г растително масло
1 супена лъжица. захар
ПОДГОТОВКА
Обелете морковите. Измийте и нарежете краставиците. Нарежете зелето. Лукът се нарязва на тънки половинки.
Чушките се нарязват на ленти. Доматите, нарежете на тънки половинки. НаКЪЛЦАЙТЕ магданоз. Смесете всички зеленчуци в голяма купа.
Подгответе маринатата, затова смесете масло, захар, сол, оцет. Изсипете зеленчуците с марината.
Смесете добре и поставете в буркани. Сложете да се стерилизират бурканите за 30 минути
Свалете и обърнете бурканите, покрийте зеленчуковата салата с одеяло.
Ранно зеле
СЪСТАВКИ
2 кг зеле
1 краставица
2 моркови
1 целина
СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА
1 л вода
1 супена лъжица сол
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица 70% оцет
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето, настържете морковите.
Нарежете краставичките и целината. Разбъркайте всички съставки.
Поставете плътно в трилитров буркан и изсипете врялата марина.
1 литър марината е достатъчно за трилитров буркан от зеле.
Запазете зелето в хладилника. Не правете много, винаги можете да си приготвите нова партида.
Червено кисело зеле
СЪСТАВКИ
1 глава бяло зеле
1 цвекло
1-2 глави чесън
лют пипер
4-6 грахчета черен пипер
сол на вкус
вряла вода
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето на парченца заедно с цвеклото, лют пипер на малки парченца. Обелете чесъна.
В дълбок бидон сложете по слоеве: парчета зеле, а след това части от цвеклото, след това чесън, карамфил и парчета горчив пипер, черен пипер на грах. И така, слой по слой, до краищата на тигана, където сте поставили всичко това, все още имаше около 5 см свободно пространство.
В друга тенджера, варете водата и поставете сол в нея, повечко
Напълнете слоевете зеленчуци с горещата саламура, затиснете с нещо тежко отгоре и покрийте с капак.
След 4-5 дни зелето е готово. Марината отдолу е подобна на квас и е много полезна за стомашно-чревния тракт.
Експресно зеле
СЪСТАВКИ
2 кг зеле
4 моркови
4 скилидки чесън
10 черен пипер
5 карамфила
4 дафинови листа
1/2 чаша растително масло
1/2 чаша 9% оцет
СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА
1 л вода
2 супени лъжици морска сол
1/2 Чл. захар
ПОДГОТОВКА
Нарежете прясно зеле. Настъргайте морков на едро ренде. Нарязвайте ситно скилидки чесън.
Направете марината. За да направите това, разбъркайте водата със сол и захар. Добавете пипер, карамфил, дафинов лист и оставете да заври 10 минути. След това добавете растително масло и оцет, охладете малко и залейте зелето.
Поставете в трилитров буркан и го оставете в хладилника за един ден. Зелето е готово да се яде
Бързо осолено зеле
СЪСТАВКИ
300 грама зеле
200 г моркови
3 лука
2-3 скилидки чесън
1.5 Чл. л. 9% оцет
СЪСТАВ НА САЛАМУРА
0,5 литра вода
5 супени лъжици захар
2 ч.л. сол
15 чушки
3 дафинови листа
1 лют пипер
ПОДГОТОВКА
Измийте и нарежете зелето. Настъргайте морковите.
Поставете в бурканче слоевете: част от зелето, така че да покрие дъното, а след това част от моркова, така че слоят със зелето да е напълно затворен, а след това слой лук.
Чесънът нарежете на плочки, поставете като последен слой. Изсипете оцет в буркана със зеленчуци.
Подгответе туршия: налейте вода в тенджерата, добавете сол, захар, бахар, дафинов лист, горчив пипер. Разбърква се и се оставя на огъня, довежда се до кипене и се оставя да загрее за 1 минута.
Изсипете зеленчуците в бурканче с туршия (ако ви харесва горещо, поставете саламура от туршия в буркана). Марината трябва да покрие напълно зеленчуците в буркана.
Покрийте буркана с капак, оставете го на стайна температура за 12 часа и го поставете в хладилника. Един ден по-късно зелето е готово.
Туршия от зеле
СЪСТАВКИ
1,5 кг зеле
5 сладки чушки
3 моркови
4 лука
50 g едра сол
0.7 Чл. захар
100 g 9% оцет
1 супена лъжица слънчогледово масло
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето в купата. Нарежете лука, черен пипер, настържете морковите. Добавете сол, захар. Първо, намачкайте с ръце, добавете масло и оцет, разбъркайте. Поставете в буркан, затворете с капак и веднага поставете в хладилника. Крехкото зеле е готово за зима !
Това зеле може да се съхранява в хладилника поне до пролетта. Можете да го използвате веднага, но е хубаво да постои поне за 3-5 дни.
Бомбарско зеле
СЪСТАВКИ
2 кг зеле
400 г моркови
4 скилидки чесън
ябълки или цвекло (по избор)
СЪСТАВ ЗА МАРИНАТА
150 ml растително масло
150 мл оцет от 9%
100 g захар
2 супени лъжици сол
3 дафинови листа
6 черен пипер
0,5 литра вода
ПОДГОТОВКА
Нарежете зелето, морковите и чесъна.
Поставете зеленчуците плътно в бурканче.
Добавете всички съставки за марината в тенджерата и варете в продължение на 5 минути. Изсипете зелето в врялата марина.
Сладко кисело зеле
СЪСТАВ ЗА ТРИЛИТРОВ БУРКАН
2-2,5 кг зеле
1 среден морков
3-4 дафинови листа
черен пипер или бахар на вкус
СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРА
1,5 литра вода
40-50 g сол
2 супени лъжици захар
ПОДГОТОВКА
Сложете солта и захарта в топла преварена вода
Отстранете от главите зеле горните зелени и повредени листа. Разделете всяка глава на 4 парчета.
Нарежете зелето, след като отделите дръжката. Настържете на едро моркова
Смесете зелето с морковите
Поставете го в чист буркан, натиснете добре. Поставете няколко дафинови листа и звънца черен пипер между слоевете.
Изсипете саламурата в буркана, така че да покрие изцяло зелето.
Покрийте буркана с капак, но не стегнат. Поставете го в купа, защото по време на ферментация саламура ще се издигне и може да прелее
Оставете в кухнята 2-3 дни. Вижте, че горният слой зеле е покрит със солен разтвор.
За да подобрите вкуса, можете да добавите семена от копър, кимион или пресни боровинки. Оказва се,че става много вкусно хрупкаво зеле . Можете да започнете да ядете след седмица.
Зелето, приготвено по нашите рецепти, съдържа огромно количество витамин С, активира имунната система, почиства кръвоносните съдове, намалява нивата на холестерола . Това е още една причина да си приготвите за зимата вкусно и хрупкаво зеле
Тази храна спомага за подобряване на храносмилателния процес и балансиране на производството на стомашен сок.