10 начина да включите повече зеленчуци в храната си

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10 начина да включите повече зеленчуци в храната си
3048
Снимков материал: pixabay.com
10 начина да включите повече зеленчуци в храната си

1. Сервирайте директно. За обяд и вечеря винаги изваждайте чиния със  сурови зеленчуци . Добър избор са краставици, домати, моркови, целина и зелени чушки. Помислете за идеята да направите различен сос със зеленчуци всеки ден: лют сос, сос от подправки, кисел сос, синьо сирене с мляко, въпреки че може да изглежда необичайно, повярвайте, че е вкусно, ако свикнете със свежестта и хрупкавостта, която осигуряват зеленчуците.

 2. Яжте салата всеки ден. Едно снопче нарязани зеленчуци, няколко домати, няколко филийки краставица или ябълка и ще получите супер здравословна салата за нула време. Салатата е чудесен начин за започване на всяко хранене. 

3. Печете зеленчуците.

Повечето зеленчуци имат отличен вкус, когато се изпекат във фурна с малко зехтин, оцет, сол, черен пипер и чесън. През зимата използвайте кореноплодни зеленчуци като пащърнак, бяла ряпа, цвекло, моркови и картофи. През лятото изпечете гъби, тиква, домати, лук и чушки. Нарежете зеленчуците на по-големи парчета, подправете и печете в тенджера върху хартия за печене от 20 до 40 минути в зависимост от дебелината на парчетата. Внимавайте да комбинирате зеленчуците с подобна твърдост и еднакъв размер на парчетата за да бъдат готови по едно и също време. 

4. Пасирайте зеленчуците в супата. Картофи, моркови, тиквички, тиква, карфиол и броколи - почти всички варени (или останали от нещо) зеленчуци могат да се добавят в супата. Рецептата за зеленчукова супа е много еднмоставен. Сварете зеленчуците и ги пасирайте. Добавете в сместа от водата, в която се врели зеленчуците, или супа, дори добавете и мляко. Подправете и оставете да кипне. 

5. Бързо запржете. Много видове зеленчуци са с отличен вкус след като просто и бързо запържат по китайски начин. Изберете любимия зеленчук и нарежете на парчета с размер на хапки. Загрейте тигана на висока температура. Добавете малко масло и го сложете в зеленчуците. Запържете при непрекъснато разбъркване, докато малко омекнат, а след това само подправете с любимите си подправки.

6. Направете сос от домати, лук, чушки, гъби и зелени зеленчуци, които могат да се направят страхотни варени или сурови сосове. Възползвайте се от тези сосове с пилешко, свинско, телешко месо, ориз или печиво. 

7. Добавете в омлет. Малко са видовете зеленчуци, които не могат да се добавят в омлет, особено ако се комбинират с малко натрошено или настъргано сирене или кашкавал.Зеленчуци, които се комбинират с омлет са домати, лук, гъби, чушки и картофи. 

8. Нарендосайте и смесете с кайма. Подобряване на вкуса и хранителната стойност на каймата за бургери, кюфтета, сосове за спагети, мусака, сарми и пълнени чушки като се добави една чаша настъргани зеленчуци (600 г месо). Можете да съчетавате моркови, тиквички, чушки, гъби, лук, спанак и други зелени зеленчуци. 

9. Фурната е чудесна за зеленчуци. Всеки път, когато печете месо, оградете го и допълнете съдът, в който готвите с нарязани парчета различни зеленчуци. 

10. Опитайте се да промените рецептите. Добавете нарязани варени спанак или настърган морков в соса, който се използва за лазаня. Увеличете количеството на зеленчуци и намалете количеството на месо, които използвате за приготвяне на супи, гювеч и картофи за готвене. Добавете варени или печени зеленчуци или боб в макароните и други ястия с паста и теста.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft