1. Сервирайте директно. За обяд и вечеря винаги изваждайте чиния със сурови зеленчуци . Добър избор са краставици, домати, моркови, целина и зелени чушки. Помислете за идеята да направите различен сос със зеленчуци всеки ден: лют сос, сос от подправки, кисел сос, синьо сирене с мляко, въпреки че може да изглежда необичайно, повярвайте, че е вкусно, ако свикнете със свежестта и хрупкавостта, която осигуряват зеленчуците.
2. Яжте салата всеки ден. Едно снопче нарязани зеленчуци, няколко домати, няколко филийки краставица или ябълка и ще получите супер здравословна салата за нула време. Салатата е чудесен начин за започване на всяко хранене.
3. Печете зеленчуците.
4. Пасирайте зеленчуците в супата. Картофи, моркови, тиквички, тиква, карфиол и броколи - почти всички варени (или останали от нещо) зеленчуци могат да се добавят в супата. Рецептата за зеленчукова супа е много еднмоставен. Сварете зеленчуците и ги пасирайте. Добавете в сместа от водата, в която се врели зеленчуците, или супа, дори добавете и мляко. Подправете и оставете да кипне.
5. Бързо запржете. Много видове зеленчуци са с отличен вкус след като просто и бързо запържат по китайски начин. Изберете любимия зеленчук и нарежете на парчета с размер на хапки. Загрейте тигана на висока температура. Добавете малко масло и го сложете в зеленчуците. Запържете при непрекъснато разбъркване, докато малко омекнат, а след това само подправете с любимите си подправки.
6. Направете сос от домати, лук, чушки, гъби и зелени зеленчуци, които могат да се направят страхотни варени или сурови сосове. Възползвайте се от тези сосове с пилешко, свинско, телешко месо, ориз или печиво.
7. Добавете в омлет. Малко са видовете зеленчуци, които не могат да се добавят в омлет, особено ако се комбинират с малко натрошено или настъргано сирене или кашкавал.Зеленчуци, които се комбинират с омлет са домати, лук, гъби, чушки и картофи.
8. Нарендосайте и смесете с кайма. Подобряване на вкуса и хранителната стойност на каймата за бургери, кюфтета, сосове за спагети, мусака, сарми и пълнени чушки като се добави една чаша настъргани зеленчуци (600 г месо). Можете да съчетавате моркови, тиквички, чушки, гъби, лук, спанак и други зелени зеленчуци.
9. Фурната е чудесна за зеленчуци. Всеки път, когато печете месо, оградете го и допълнете съдът, в който готвите с нарязани парчета различни зеленчуци.
10. Опитайте се да промените рецептите. Добавете нарязани варени спанак или настърган морков в соса, който се използва за лазаня. Увеличете количеството на зеленчуци и намалете количеството на месо, които използвате за приготвяне на супи, гювеч и картофи за готвене. Добавете варени или печени зеленчуци или боб в макароните и други ястия с паста и теста.