Разбира се, всички обичаме чистотата и реда в дома си. Но колкото и да сме спретнати и организирани, поради изключителната натовареност не можем да правим генерално почистване всеки ден.
Кухненски кърпи
Според изследвания, кухненските кърпи са едно от най-заразните места в кухнята. Същото важи и за малките кърпи в банята. Тъй като ги използвате по-често от веднъж на ден, те се замърсяват много бързо
Ключовете
На повърхността на ключовете има толкова много бактерии, колкото и върху бутона за повикване на асансьора. Никога не бършем ключовете и винаги ги вземаме с мръсни ръце. Ето защо е необходимо да почистите ключовете, включително тези на колата, с антисептични кърпички.
Плочките в банята
За да не полагате много усилия за почистване на твърде мръсни плочки, е необходимо да ги миете след всеки душ.
Гъба за чинии
Гъбата за миене на чинии е може би най-мръсното нещо в кухнята. Почистваме с нея дъски за рязане, мивка и понякога дори масата. След всичко това трябва да я дезинфекцираме правилно: изплакнете я старателно и я поставете в микровълновата.
След това включете за няколко минути на ниска мощност. Внимателно следете процеса, ако от гъбата започне да се издига пара – дезинфекцията трябва да приключи. Никога не използвайте този метод за гъби, които имат метални части.
Абсолютно всички мивки в къщата
Въпреки факта, че смятате, че след като измиете ръцете или съдовете си, мивката ви също се почиства, вие забравяте за многото бактерии, които са по стените.
Съдове, напоени с вода
Останалата храна върху чинии, оставени мръсни за една нощ, само ще влоши процеса на почистване. За ежедневно измиване можете да използвате миялна машина (не изплаквайте съдовете преди да ги поставите в машината), но е по-добре да измивате мръсни съдове веднага след всяко хранене.
Кафемашина
Кафемашината е благоприятна среда за разнообразие от бактерии и плесени, затова също трябва да се почиства всеки ден. За да направите това, е необходимо да го разглобите на отделни части – това ще помогне за премахване на остатъците от кафе, както и масло, което се образува по време на смилането на кафените зърна.
Кухненска дъска
След готвене дървената шпатула и дървената дъска за рязане, в която живеят гъбички и микроби, трябва да бъдат потопени в разтвор на оцет и вода (1: 1) за няколко минути.
Също така, дъската за рязане (не само дървена) трябва периодично да се дезинфекцира. Използвайте почистващ разтвор от чаена лъжичка сода и 0,5 л гореща вода. Третирайте дъската за рязане с получения разтвор и след 5-10 минути изплакнете обилно под течаща вода.
Четки за грим
Ако използвате една четка за грим дълго време, трябва да я измивате периодично в топла сапунена вода след нанасяне на грим.