Понякога за най-познатите неща има неочевидни приложения, като ги изпробвате веднъж, вече не можете да го направите по различен начин. Защото е бързо, удобно, красиво и често спестява пари. Обикновено кухненско сито е ярък пример за такъв предмет: рядко го използвате за макаронени изделия примерно, а можете да го превърнете в съществен предмет.
С помощта на тази кухненска посуда е възможно всичко: от готвене на яйца до придаване на мекота и пухкавост на хляба. Просто трябва да запомните как да го използвате
Как да направим старият хляб отново пресен
Когато хлябът стане твърд и напълно загуби своя божествен аромат, има начин да го спасите. Налейте вода на дъното на тигана, нарежете желаното количество хляб на парчета, поставете в сито и поставете ситото над вода . Дръжте хляба за 5 минути, след което аромата и мекотата ще се върнат
Перфектни яйца
За да готвите поширани яйца , сложете във водата оцет (2 с. л.в тенджерата), сложете кухненското сито във водата, разбийте яйцето в него и оформете торбичка с чисти кръгови движения.
И за да сготвите супер въздушен омлет, просто прекарайте разбитите яйца през сито в тиган с масло, като постоянно ги бъркате. Ще получите омлет под формата на мека пяна.
пухкави тестени изделия
Никога не забравяйте да пресявате брашно! По време на това се отървавате от бучките, изсушавате го малко и го насищате с въздух, което прави тестото пухкаво и буйно. Освен това пекарите препоръчват да използвате сито за брашно не веднъж, а два или три пъти, дори и да е от най-висок клас и току-що да сте го купили.
Красиви пайове
Тук всичко е просто: ситото се използва за пресяване на какао на прах и пудра захар за украса.
Ястия на пара
Вече говорихме за факта, че не е необходимо да имате уред на пара, за да си приготвите нещо. Има поне 4 начина да направите това и използването на сито е само един от тях. Поставете цедката в тенджерата, така че да е над нивото на водата и покрийте. Voila! По този начин можете да готвите всякакви зеленчуци и дори зърнени храни.
Защита от пръски от манджата
Ако покриете тенджерата или тигана с капак, продуктите вътре веднага ще започнат да се задушават. Ако не е покрита, има вероятност да оцветите околната повърхност с пръски от мазнини. Металната цедка, поставена отгоре, забавя пръскането и също така предотвратява изтичането на вашия сос.
Пържене в олио без фритюрник
Дори и с малко количество олио, готвенето на пържени картофи няма да е проблем, ако използвате сито. Запържете по този начин всякакви малки продукти: лук, гъби, карфиол и много други.
Приготвяне на сирене
Малко хора осъзнават как се получава сиренето ! И едно сито (или гевгир) ще ви свърши работа: трябва да го подравните с марля и просто да оставите да се отцеди млякото.
Пасиране без пасатор
смачкването на домати, тиквички, меки плодове и други меки храни може да се извърши не само с комбайн. Въоръжени с цедка и супена лъжица, бързо ще се справите с тази задача. Удобно е да прибягвате до този метод, когато готвите сладко, сметанови супи и сосове.
Празнична украса за маса
Един от малкото кухненски уреди, който е удобен при декорирането на маса. Удобно е да използвате ситото като основа за букет (просто трябва да прекарате цветята през дупките)
Някои от тези житейски трикове се отнасят не само за цедка , но и за гевгира , който също остава бездействащ през повечето време. Сега никой не се съмнява, че сито трябва да има във всяка кухня. И все пак само то може да замени двоен котел, фритюрник, специална форма за панирани яйца и дори пасатор.