Ползите от спанака са много. Листните зеленчуци като спанака предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна.
1. Спанакът е изключително хранителна и здравословна храна . Той има ниско съдържание на калории и същевременно много високо съдържание на витамини, минерали и други фитонутриенти. Когато консумирате спанак, не е нужно да се притеснявате за вашето тегло, нещо повече, бихте могли да го включите в своята диета, тъй като той дава много енергия и редица полезни за организма хранителни вещества .
Той е отличен източник на витамин К, витамин А, магнезий, фолиева киселина, манган, желязо, калций, витамин С, витамин В2, калий и витамин В6. Също така е много добър източник на протеини, фосфор, витамин Е, цинк, диетични фибри, селен и омега-3 мастни киселини.
2. Спанакът се среща почти във всички краища на света, което го прави много достъпен. Той е универсална храна. Може да се консумира във суров вид, на салата или например прясно пасиран сок. Също така може да се добавя към супи и други ястия или пък като самостоятелно ястие.
3 . Спанакът е зареден с флавоноиди, които действат като антиоксиданти, защитавайки организма от свободните радикали. Учени са открили най-малко 13 различни флавоноидни съединения, които действат против ракови заболявания .
4. Различните хранителни вещества, които се съдържат в него са чудесна защита от болестти . Освен това дава много сила и енергия на организма.
5. Друга полза от спанака е, че съдържа вещвства, които са от особена важност за здравето на сърцето . Чудесен източник е на витамините С и А, които са антиоксиданти, помагащи за намаляване на свободните радикали в тялото. Антиоксидантите спомагат за регулиране нивата на лошия холестерол . Съдържащата се в спанака фолиева киселина е доказано важен елемент за здравето на сърдечно-съдовата система . А магнезият успешно спомага за понижаване на високото кръвно налягане .
6. Спанакът е много полезен и при стомашно-чревни заболявания .Защитава организма от рак на дебелото черво . Също така, у вреждането на клетките и ДНК мутациите могат да бъдат възпрепятствани от фолиевата киселина, която присъства в спанака.
7. Изключително ефективен е при възпаления, като артрит, остеопороза , мигрена и астма, тъй като съдържа вещества с противовъзпалителни свойства .
8. Проучванията показват, че консумацията на зелено-листни зеленчуци като спанак, може да забави свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция .
9. Чували ли сте на лутеин? Това е каротиноид, намерен в спанака, който ни предпава от очни заболявания , като например, катаракта и дегенерация на макулата .
10. Има известни индикации, че спанакът може да се абсорбира по-добре, ако го консумирате с по-малко мазнини, като например, малко количество зехтин. Освен това е много полезен за деца и юноши и за жени с боленена и нередовна менструация .