10 причини да използваме нар:
1. Повишава нивото на хемоглобина. Най-добре познати са способностите на нара в борбата срещу анемията.Сок от нар срещу анемия - леко се разрежда в 0,5 л 3 пъти на ден 30 минути преди хранене в продължение на 2 месеца.
2. Понижава кръвното налягане. Семената на нара много деликатно понижават кръвното налягане при пациенти с хипертония. A мембраната от нара се изсушава и се добавя към чай, за да помогне за успокояване на нервната система, да се отървете от тревожност.
3. Повишава активността на хормоните.
4. Дезинфекцира устата и гърлото. Водната отвара от кора от нар или сок се използва за гаргара (ангина и фарингит), устата (гингивит и стоматит). Танините облекчават болката, и органичните киселини унищожават инфекцията.
5. Понижава инсулина. Наровете - един от малкото сладки плодове, които са не само са допустими, но и полезни за диабетици. Използвайте 60 капки сок по 4 пъти на ден преди хранене. Още на третия ден ще бъде значително намалени нивата на кръвната захар.
6. Положително влияние върху облъчването с радиация. Сокът от нар е много полезен за всички, които работят с радиоактивни изотопи, или живеете в район с висока радиация.
7. Лекува кожата. Смятате ли, че имате мазна кожа, акне, или гнойни рани? Направете маска от леко препечени, натрошени кори нар с масло или зехтин. Дръжте го в хладилника и прилагайте върху кожата, не повече от два пъти седмично. A прах от изсушени кори може ефективно да лекува изгаряния, пукнатини и драскотини.
8.Прогонват глисти. Кората на един зрял нар съдържа алкалоид пелтерин, изопелтерин, които притежават силна антихелминтно действие. За да се отървете от глисти, накиснете 40-50 грама прах кора в 400 грама студена вода в продължение на 6 часа и след това се кипва, за да къкри, докато половината от течността се изпари. Охладеният бульон, прецедете и пийте за един час на малки порции. Един час по-късно, изпийте слабително и след 4-5 часа, да се направи клизма.
9. Спира диария. Кората от нар действа стягащо, така че се използва срещу диария, колит и ентероколит. Корите трябва да бъдат изсушени, натрошени и да взимате една щипка 3 пъти дневно след хранене, а децата за тази цел може да бъде дадено прясно изцеден сок, разреден наполовина с вода. В случай на инфекциозна диария, полифенолите съдържащи се в кората, ефективно намаляват разрастването на дизентерия и други патогени.
10. Облекчава възпалението при различни възпалителни заболявания (бъбреците, черния дроб, очите и ушите, ставите, гинекологични възпаления) помага кората от нар като отвара. Подгответе я, както следва: 2 супени лъжици прах от кора се сипва в 1 чаша гореща вода и се вари на водна баня за 30 минути, прецежда се, разрежда се с преварена вода и се нанася върху възпаленото. Вземете 50 гр 2-3 пъти на ден в продължение на 30 минути преди хранене. Внимавайте, защото кората от нар съдържа малки количества от силно токсични вещества - алкалоиди. Никога не превишавайте дозировките, в противен случай се увеличава налягането и може да получите замаяност, замъглено зрение и гърчове. В допълнение, органичните киселини в сока от нар, може значително да разрушат зъбния емайл. Ето защо, винаги разреждайте сока с вода.
Как да изберем плодът правилно-наровете трябва да бъдат сухи отвън и сочни отвътре. Това означава, че на зрелите плодове кората трябва да бъде леко изсушена. В допълнение, обърнете внимание на кори "дупето" на нара - там не трябва да е зелен.
Накрая, нарът трябва да бъде твърд на пипане. Ако е мек - тогава е бил набит при транспортирането, или гнил. Незабавно изхвърлете този плод.