Великден наближава, а с него и проготовленията на яйца и Великденски козунаци . Добре е да знаете предварително каква рецепта за козунак ще си изберете.
Продукти:
1 кг брашно
40 г прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч.
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми
1 яйце за намазване
щипка сол
Приготвяне:
• Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар.
• След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути).
• Яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите.
• В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята.
• Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси.
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса.
• Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите.
• От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка.
• Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.
• Втасалият козунак се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захар и се украсява с бадемите.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Великденският козунак се пече 50 минути или до готовност.
Продукти:
500 г брашно
150 г пудра захар
21 г прясна мая
или 2 и 1/4 ч. л. суха мая
125 г (1/2 ч. ч.) разтопено краве масло
125 мл (1/2 ч. ч.) прясно мляко
3 яйца
настъргана лимонова кора
1 ч. л. сол
1-2 с. л. стафиди
шепа бадеми
настъргана лимонова кора
1 яйце за намазване
Приготвяне:
• Маята се разтваря с 2 с. л. топло мляко, 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно.
• Всичко се разбърква и се оставя настрани за 5-10 минути.
• Брашното се пресява 2 пъти в голяма купа.
• Оформя се кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйцата, добре разбити с останалото мляко и захарта.
• Добавят се солта и настърганата кора от лимон, след което се започва да се меси тестото.
• По време на месенето ръцете се потапят в разтопеното масло.
• Меси се, докато тестото поеме цялата мазнина.
• Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и да започне да прави мехури.
• Оставя се на топло място, за да втаса, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва с намаслени ръце върху намаслена повърхност.
• По време на премесването се добавят оваляните в малко брашно стафиди.
• Тестото се оформя според желаната форма.
• Поставя се в дълбока тава, намазана с масло, така че да заема половината от обема.
• Великденският козунак се оставя да втаса на топло.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Втасалият козунак се намазва с разбито яйце, а отгоре се набождат обелените бадемови ядки.
• Пече се 30-40 минути до кафява коричка.
• Великденският козунак се оставя да изстине на стайна температура.
• Изважда се от тавата.
Продукти:
1 кг брашно
500 мл хладко мляко
100 гр. захар
2 пакетчета суха мая
150 гр. масло, на стайна температура
1 ч. л. сол
3 яйца
кората на 2 лимона
2 ч. л. ванилия
2 жълтъка с малко мляко за намазване
4-5 с. л. кристална захар за поръсване
Приготвяне:
• Замесете меко тесто от посочените продукти и оставете да втаса за около час.
• После го разделете на 8 равни части и ги окръглете.
• Оставете ги около 15 минути да почиват, за да можете да ги разтегнете на дълги масури, които после да оплетете по 4 на плитка или осукайте по 2, като после завиете на кръг.
• Поставете готовите козунаци в намаслена тава, застлана с хартия за печене или във форми за кейк.
• Оставете ги да втасат повторно до удвояване на размера им.
• Намажете ги със сместа от разбитото яйце и млякото, и ги поръсете с кристална захар.
• Печете ги в предварително загрята фурна на 180 С за около 45 минути, докато се зачервят и при почукване отдолу издават кух звук.
• Извадете и оставете да се охлаждат без да покривате.
• След като се охладят напълно, съхранявайте в книжен плик до поднасянето им.
Продукти:
25 г прясна мая
4 яйца
1,200 кг брашно
250 г захар
500 мл жълта лимонада
4 с. л. олио
1-2 бр ванилия (прах)
2-3 с. л. масло
100 г ядки
200 г мармалад
Приготвяне:
• Маята се разтваря в 1 ч. ч. топла вода с 1 ч. л. захар.
• Брашното се пресява и се прави кладенче.
• Изсипва се втасалата мая, добавят се 500 мл жълта лимонада и 1 ч. ч. захар, 4 яйца, 4 с. л. олио, ванилията или лимоновата есенция.
• Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса за 20 минути, след което се премесва с 1 к. ч. олио.
• Оставя се пак да втаса за около 10 минути.
• Разделя се на две питки.
• Всяка питка се разточва на елипса, намазва се с масло и се слага плънка по избор или комбинирано (мармалад, ядки, локум, стафиди, и др.).
• Увиват се на руло и така приготвените рула се увиват едно с друго.
• Поставя се в избрана от вас форма - предварително намазана с олио.
• Оставя се да втаса, докато удвои размера си, след това се намазва с жълтък и се поръсва с кристална захар.
• Великденският козунак се пече на умерена фурна до готовност.
Продукти:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
1 кубче мая
250 мл олио
1 шепа стафиди
1 ванилия
300 г захар
6 яйца
За намазване:
1 яйце
захар
Приготвяне:
• Към пресятото брашно се прибавя прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая.
• Добавят се и олиото, като част от него се оставя за месенето, стафидите, ванилията и захарта.
• Меси се енергично и дълго.
• Добавят се малко брашно с яйцата, останалата мая и двете теста се смесват, като се поливат с по малко олио.
• Меси се дълго и от време на време тестото се удря в плота.
• Оставя се да втаса на топло 1 и 1/2 часа.
• Намесва се отново и се маже с олио.
• Разделя се на 3 части, които се сплитат на плитка.
• Оставя се да втаса, маже с яйце и се ръси със захар.
• Козунакът плитка се пече в силно загрята фурна (220 С).
Продукти:
7 г суха мая
или 20 г прясна мая
500 г брашно тип 500
250 мл прясно мляко
100 г мас или краве масло
3 яйца
100 г захар
настъргана кора от 1/2 лимон
25 г стафиди
1/4 ч. л. сол
олио
яйце
захар
бадеми или орехови ядки
Приготвяне:
• Маята се размива в 125 мл топло мляко.
• Добавя се 100 г брашно и се забърква рядка кашица.
• Оставя се да втаса на топло за 20-30 минути.
• Прибавят се останалото брашно, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимона.
• Омесва се тесто, като постепенно се добавя разтопената мазнина.
• Тестото трябва да бъде гладко.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло място, за да втаса тестото, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на три фитила.
• Те се прилепят един към друг в горната част.
• Левият външен фитил се прехвърля надясно, така че той да стане вътрешен.
• По същият начин се процедира с десния външен фитил, но наляво, така че той да стане вътрешен.
• Така се плете, докато се стигне до края на фитилите, като краищата се притискат.
• Стафидите се овалят в брашно, за да не потънат на дъното.
• Козунакът се намаслява с мазнина и се поръсва със стафиди.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно, докато не увеличи обема си два пъти.
• Козунакът се намазва с разбито яйце и се поръсва със захар.
• По желание се набождат обелени бадеми или орехови ядки.
• Фурната се загрява на 180 - 200 С.
• Козунакът със стафиди се пече 20-30 минути до златист цвят.
Сладки охлюви от козуначено тесто
Продукти:
1/2 ч. ч. прясно мляко
на върха на ножа шафран
колко орех прясна мая
или 1 ч. л. суха мая
250 г брашно
100 г краве масло
2 жълтъка
щипка сол
2 с. л. розова вода
2 с. л. разтопено масло
3 с. л. кристална захар
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
100 г сладко от портокалови кори
Приготвяне:
• Шафранът се попарва с горещото мляко и се оставя да постои, докато млякото изстине.
• Маята се разбърква с щипка сол, захар, 2 с. л. прясно мляко и 1 ч. л. брашно.
• След като маята втаса, се смесва с брашното, останалото мляко, шафрана, маслото, розовата вода и жълтъците и се замесва козуначено тесто, което се оставя да втасва на топло място.
• След това тестото се разточва на кора с дебелина 6 мм, намазва се с разтопеното масло, отгоре – с портокаловото сладко и се навива на руло.
• С натопен в топла вода нож се нарязват парчета, дебели около 1 см, които се нареждат в добре намаслена тавичка.
• С помощта на сладкарска четка се намазват с разбития с прясното мляко жълтък и се поръсват с кристална захар.
• Сладките охлюви от козуначено тесто се пекат в предварително затоплена до 180 градуса фурна за 15-20 минути.
1 кг брашно
6 бр. яйца
200 г масло или 1:1 масло и олио
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
1 с.л. ром
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 бр. белтък
Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Необходими продукти
125 мл мляко
3 бр. яйца
125-150 г разтопено масло
500 г брашно
150 г захар
2 ванилии
кора на 1 бр. лимон
10 г суха мая
орехи за украса
жълтък за намазване
захар за поръсване
Продуктите се слагат в строго определен ред: разбиват се леко яйцата и се прибавя топлото мляко, излива се в кошничката. След това се прибавят пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите. Прави се кладенче в брашното и се слага маята, предварително смесена с малко вода и брашно да втаса. Ако се прави на отложен старт се слага суха мая. Меси се, когато се достигне до пълно омесване, се отваря капака и малко по малко се прибавя маслото, докато поеме. Оставя да се доомеси. Преди да започне да се пече, се отваря капака, намазва се с жълтък, поръсва се с орехови ядки и захар.
Продукти:
2 кг брашно
500 г захар
10 бр. яйца
500 г масло или мас
750 мл прясно мляко
2-3 праха ванилия
50 г мая за хляб
Приготвяне:
Маята се разтваря в 50-100 мл прясно мляко с 1 с.л. (10 г) захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се на топло да втаса. Прясното брашно се затопля леко, слага се в по-голяма тава и в средата се прави "кладенче". Яйцата и захарта се разбиват на топло, прибавя се ванилията. С бухналата мая, половината затоплено масло и затопленото мляко се меси меко тесто. Месенето става в затоплено помещение. Тестото се меси до свършване на мазнината, като непрекъснато ръцете се топят в топла мазнина. Меси се до образуването на мехури. Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Готово е, когато обемът му се удвои. Намазват се обилно с мазнина тавичката или формите, късат се части от тестото, измесват се отново с намаслени ръце и се слагат във формите, като 2/3 от тях трябва да останат празни, за да има място за следващото втасване. След като формите се напълнят, козунаците се намазват с разбито яйце, посипват се с кристална захар и се пекат в силна фурна.
По желание козунаците може да се напълнят с мармалад, орехи, смесени със захар или да се сложат стафиди в тестото.