В тази статия ще изброим 10- те най- полезни и щадящи сърцето продукти. Тези продукти са тествани с годините и са доказали своите благоприятни свойства за превенция от инфаркт, инсулт и различни сърдечно- съдови заболявания.
На първо място ще сложим сьомгата .
На второ място ще сложим авокадото . То спомага за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Освен това особените ферменти, съдържащи се в авокадото, ускоряват процеса на усвояване на каротините от организма, които също са от значение за здравото сърце.
На трето място е зехтина. В него има мононенаситени мазнини, които се борят успешно с хорестеролните плаки и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове. Затова ви препоръчваме да слагате зехтин в ястията, а не слънчогледово олио.
На четвърто място няма как да не сложим овесените ядки . Те са прекрасна закуска, богата на омега 3- мастни киселини, фолиева киселина и калий. Това, заедно с голямото количество целулоза в тях, ги прави незаменим помощник при намаляването на холестерола, както и за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове. Колкото по- едри са зърната на овеса, толкова повече целулоза има в тях. Добавете към овесените ядки банан. Той също е богат на целулоза.
На пето място застават ягодите, малините, къпините и боровинките . Те са богати на противовъзпалителни вещества, които значително намаляват риска от сърдечни болести и рак.
На шесто място са ядките. Орехите и бадемите съдържат най- много омега- 3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Употребата на ядки спомага за по- доброто усвояване на целулозата и за намаляване на чувството за глад.
На седмо място застават фасул и лещата . Те са богати на целулоза, омега- 3 киселини и калций. Същевременно те са относително ниско калорични и могат да заменят всяка една гарнитура.
На осмо място е спанака . Съдържа много лутеин, калий, фолиева киселина и целулоза.
На девето място слагаме лененото семе . То е истинска съкровищница на омега- 3 и омега- 6 ненаситени киселини. Можете да го добавяте в салатите или другите ястия.
И на последно десето място е соята. Тя се бори успешно с холестерола и зарежда организма с протеини. Натуралната соя се използва и за приготвянето на соево мляко, което също е много полезно за сърцето. Не прекалявайте обаче с употребата на соев сос- в него има твърде много сол.