10-те най-полезни храни за вашето сърце

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10-те най-полезни храни за вашето сърце
78357
Снимков материал: pixabay.com
10-те най-полезни храни за вашето сърце

Здравето е резултат на много взаимносвързани фактори, някои от които зависят от нас, а други - не. Един от факторите, който със сигурност можем да контролираме, се явява най-ефективното и достъпно лекарство , с което разполагаме, а именно храната.

Здравословното хранене най-общо означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества - в това число витамини, минерали и фибри .

Ключът към здравословното хранене се крие в начина на балансиране количеството на всяка една от хранителните групи в ежедневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия.

най-полезната храма за сърцето

Ето 10-те най-полезни храни за вашето сърце , които ще ви предпазят от заболявания на сърдечно-съдовата система :

Овесена каша

Овесената каша е чудесен начин да започванете  деня. Тя е богата на омега-3 мастни киселини , фолиева киселина и калий . Тази богата на фибри храна може да понижи нивото на лошия холестерол и да отпуши артериите.

Изберете овесена каша, която съдържа повече фибри и добевете банан или друг плод, за да стане по-хранителна.

Сьомга

Изключително богата на омега-3 мастни кисели, сьомгата може ефективно да намали кръвното налягане . Две порции седмично, могат да намалят риска от сърдечен удар с една трета. Също така, тя съдържа вещества, които са мощен антиоксидант за човешкия организъм.

Авокадо

Авокадото може да бъде добавено към салати и сандвичи.  То дава възможност за усвояване на бета-каротин и ликонен , които са от съществено значение за здравето на сърцето . Мононенаситените мазнини , които се съдържат в авокадото спомагат за понижаване на лошия холестерол и същевременно увеличават нивата на добрия холестерол в тялото.

Зентин

Зехтинът също съдържа мононенаситени мазнини, които се борят с високите нива на лошия холестерол. Освен това намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Множество изследвания показват, че използването на зехтин в кулинарното изкуство е много полезно и здравословно .

Ядки

Обикновените орехи са много богати на омега-3 мастни киселини, а заедно с бадемите и орехите"макадамия", са заредени с моно и полиненаситени мазнини .  Ядките са чудесен източник на здравословни мазнини .

Червени плодове

Боровинките, малините, къпините,  ягодите и другите подобни на тях плодове имат противовъзпалително действие . Те са много полезни за сърдечно-съдовата система и намаляват риска от сърдечни заболявания и рак .

Бобови растения

Бобовите растения, като боб, леща и пр. са незаменим източник на фибри , калций и омега-3  мастни киселини.

Спанак

Спанакът съдържа лутеин, фолиева киселина, калий и фибри. Консумирането на спанак  ще ви държи в добра форма и ще ви даде сила и здраве. Той е много полезен за сърцето и не трябва да го подценявате.

Ленено семе

Лененото семе е полезно както за о бмяната на веществата , така и за сърцето. То е богато на фибри и омега-3 и 6 мастни киселини.

Соя

Соята е чудесен източник на протеини за сърцето. Също така понижава нивото на холестерола, тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини .

 


 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft