10-те бабини простотии, за които трябва да забравите още днес

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
10-те бабини простотии, за които трябва да забравите още днес
31971
Снимков материал: pixabay.com
10-те  бабини простотии, за които трябва да забравите още днес

Случи се така, че в кухнята обикновено ни водят стереотипи, насадени от майките и бабите ни. Опитът на старейшините е важен и ние със сигурност го ценим, но има някой неща, които са пълна отживелица и изобщо не действат.

Годините летят, а моралните учения на баба остаряват с тях. Днес ще ви разкажем за 10-тв най- често срещани кулинарни заблуди, така че готвенето да стане по-лесно и храната да има по-добър вкус.

ТАЙНИТЕ НА БАБА- да ама не

гасене на сода с оцет


При печенето винаги искаме да постигнем максимално великолепие на бъдещото печиво и затова добавяме към тестото бакпулвер или сода.

Бързата сода за хляб в горещи печени изделия има неприятен "сапунен" вкус, който обикновено се коригира чрез гасене с оцет. Резултатът не винаги е такъв. В крайна сметка ни научиха да смесваме оцет и сода в лъжица, преди да ги добавим към тестото, което няма кулинарно значение.

Всъщност въглеродният диоксид, отделен по време на реакцията, в този случай не навлиза в тестото, а отива във въздуха. За нормално разхлабване реакцията трябва да протича директно в тестото, а содата трябва да бъде равномерно разпределена по целия си обем.

Как може да се постигне това? Нека разгледаме рецепта за палачинки, публикувана преди повече от 100 години (1901 г.). Както можете да видите, лимонената киселина и содата се разтварят във вода поотделно и в отделни чаши.

Първо трябва да добавите кисел разтвор към тестото, разбъркайте и едва след това добавете разтвор на сода. При тази последователност реакцията между киселина и сода протича директно в тестото и въглеродният диоксид бързо и равномерно разхлабва целия си обем.

 

Изплаквате тенджерата с вода, за да предотвратите изгарянето на млякото

Поредната заблуда на нашите баби. Основното е в каква тенджера варите млякото. Това се прави най-добре в тенджера с тежко дъно; можете да използвате тигани с тефлоново покритие. А пастьоризираното мляко, което се продава в модерни опаковки, изобщо не трябва да се вари.
 

Ядене на горещи печени изделия

Случаят, когато безполезен съвет може да навреди. Топлите сладкиши на баба са невероятно вкусни, но също толкова опасни. За тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт (гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, заболявания на панкреаса и черния дроб), силно се препоръчва да не се яде прекалено топло

В прясно изпечените пайове или кифли все още има процеси на ферментация, които не могат да бъдат наречени полезни за черния дроб и стомашно-чревния тракт. Тези печени продукти се усвояват по-дълго и по-трудно и могат да причинят храносмилателно разстройство.

 

Натрийте мазните петна със сол

Ако поръсите мазните петна със сол, определено няма да бъдат премахнати, тъй като солта може да разтвори само мастилни петна, следи от шоколад, кафе и чай. И тогава не трябва да я втривате, тъй като солта на това място може да промени цвета на дрехите.

Накисване на хляба за кюфтета в мляко


Готвачите смятат накисването на хляб за кюфтета в мляко не само безполезно, но и вредно: лишава котлетите от сочност поради взаимодействието при пържене на протеини от мляко и месо.

Размразяване на месо при стайна температура


Чрез размразяване на месо при стайна температура ние създаваме условия за растежа на бактерии на повърхността му, които впоследствие могат да мигрират върху ръце, съдове и кърпи.

Най-сигурният начин е да размразите месото е в хладилника. Най-добре е да го оставите в опаковката от магазина. Ако няма опаковка, тогава ще е достатъчно да поставите месото в чиния и да го покриете с друга чиния, така че да не поеме чужди миризми.

 

Измийте месото под течаща вода

Повечето домакини го измиват в мивката, преди да готвят месо. По-рано вече казахме защо не трябва да правите това .

Факт е, че месото съдържа огромен брой микроорганизми, които заедно с най-малките капки вода се разпръскват из кухнята, утаявайки се върху чисти съдове, мебели, кърпи, могат да попаднат в устата ви и да причинят отравяне.

Ако все пак решите да измиете пилето, направете го по следния начин: изсипете вода в купа и потопете месото в нея, така че да няма пръски. След това подсушете обилно с кърпа за еднократна употреба.

 

Изплакнете паста


Нишестето остава на повърхността на сварените тестени изделия, което помага на доматения сос да попие, а това е важен детайл при приготвянето на пастата.

И не забравяйте: висококачествените макаронени изделия от твърда пшеница не се слепват и не преваряват, затова обърнете внимание на състава, преди да купите.

 

Нарежете лука предварително

Ситно нарязаният лук започва да има горчив вкус след 7–10 минути, така че трябва да се накълца, преди да се изпрати в ястието.

Мариноване на кебап за 12 часа


Няма смисъл да изпращате мариновано месо в хладилник за една нощ. Отнема 5 часа, за да „узреят“ говеждото и свинското месо, а един час е достатъчен за пилето. Преди готвене рибата изобщо не трябва да се маринова.

Грешките са неразделна част от живота ни. Някои хора лесно ги разпознават и се учат от тях , а някои предпочитат да ги избягват, но правят абсолютно всичко. Както се казва: "Само тези, които не правят нищо не грешат . "

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft