10 храни, които може да ядете и след срока им на годност без да се притеснявате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
10 храни, които може да ядете и след срока им на годност без да се притеснявате
59148
Снимков материал: pixabay.com
10 храни, които може да ядете и след срока им на годност без да се притеснявате

Има няколко различни етикета на продуктите, които ви информират за свежестта на храната. Например етикетите „годно до“ са само за да знаят магазините кога да изтеглят продукт от рафтовете си. Етикетите „Най-добре, ако се използва от“ ни казват, че все още може да е безопасно да ядете нещо след тази дата, но вкусът му може да не е същият. Така че може би тези дати не са точно индикатор, че трябва да изхвърлим продуктите и да купуваме пресни.

Ние искаме да ви уведоми, че все още е добре да ядете определени храни за известно време след изтичане на срока им на годност.

 

1. Яйца

Изчислено е, че яйцата, които са били съхранявани правилно в хладилника, могат да издържат 3-5 седмици. Това обаче не означава, че ако този период от време е изтекъл, не можете да изядете малкото яйца, останали в кашона. Най-добре е да разбиете яйцата и да проверите цвета и миризмата им . Яйце, което се е развалило, ще има следи от обезцветяване и наистина непоносима миризма, която ще го направи точно обратното на апетитното.

 

2.

Кашкавал и масло

Кашкавалът са склонни да издържат по-дълго от меките сирена поради по-ниското им съдържание във вода. В зависимост от вида кашкавал, те могат да издържат до 6 седмици в хладилник след отваряне. Пармезанът може да издържи 3-6 седмици, чедър - 3-4 седмици, а едам и гауда - до 2 седмици. Уверете се, че съхранявате кашкавалът си в херметически затворен контейнер или дори във фризера, ако не планирате да го използвате скоро.

Маслото издържа още по-дълго в хладилника, след като вече сте отворили опаковката. Можете да го използвате дори 1-2 месеца след изтичане на срока на годност или 2-3 месеца, ако опаковката е неотворена. Причината, поради която маслото издържа толкова дълго, е, че не съдържа твърде много лактоза и е направено предимно от мазнини. Най-добрият начин да запазите маслото е или да го съхранявате в оригиналната му опаковка, или да го увиете в допълнително фолио.

 

3. Прясно мляко и кисело мляко

Много хора се страхуват да пият мляко с изтекъл срок на годност , като мислят, че е опасно, но в действителност все още е безопасно да се пие седмица по-късно – тоест ако млякото е било съхранявано правилно с плътно затворена капачка и миризмата му все още е наред. Но дори и да е малко кисело , все пак можете да го използвате при готвене или печене, тъй като може да бъде чудесен заместител на мътеницата. Не е нужно да се страхувате от сериозно заболяване, тъй като всички вредни патогени вече са унищожени в процеса на пастьоризация.

Киселото мляко също е безопасно за ядене седмица или 2 след срока на годност, ако все още изглежда и мирише добре. Това, което имаме предвид под това, е  развалено кисело мляко, ще има признаци на обезцветяване  или, още по-лошо, мухъл. Стига да изглежда идеално бяло, можете да сте спокойни, че е добре да го поставите в закуската си.

 

4. Зърнени храни

Неотворена торба със  зърнени храни може да издържи някъде 6-12 месеца във вашия шкаф, докато отворена торба ще бъде годна за 4-6 месеца след изтичането на срока й. Срокът на годност е само индикатор за това кога върховото качество на продукта ще започне да намалява. Това не означава, че е опасно да ядете зърнените си храни и да трябва да купите нов пакет - това просто ще бъдат пари на вятъра. Ако зърнената култура не е безопасна за ядене, ще забележите лоша миризма , насекоми и мухи в опаковката или дори мухъл.

 

5. Фъстъчено масло и ябълков сос

Отворен буркан с  фъстъчено масло може да издържи 2-3 месеца в килера и 6-9 месеца в хладилника. Но може да продължи дори по-дълго, ако е 100% естествено. Въпреки това, дори когато се развали, няма да мухляса, а вместо това вкусът му ще бъде много различен и не много приятен. Не забравяйте, че отделените масла не означават, че вашето фъстъчено масло е лошо, а по-скоро твърд продукт може да означава това.

Неотворен буркан с  ябълково пюре може да издържи 2-4 месеца след изтичане на срока на годност. От друга страна, отворен буркан - домашен или закупен от магазина - може да издържи 7-10 дни в хладилника . Все още можете да проверите продукта, за да видите дали вкусът му е добър, но има вероятност да има добър вкус. Някои марки позволяват използването на продуктите им дори 30 дни след отваряне на буркан.

 

6. Подправки

Кетчупът несъмнено е една от най-популярните подправки, а отворена бутилка може да издържи до една година в хладилника . Това зависи от качеството на марката и ще забележите, че се е развалила, ако видите някакво разделяне и потъмняване. Редовно отворената бутилка  горчица също е много издръжлива и може да изкара от 12 до 18 месеца, ако се съхранява в хладилник. Предупредителните признаци, че се е развалил, са обезцветяване и много неприятна миризма.

Отворен буркан с  майонеза може да издържи 2-3 месеца в хладилник, тъй като ниската температура забавя раждането на бактерии. Въпреки това, отворен буркан, който е оставен извън хладилника, може да издържи приблизително 8 часа. Ако правите своя собствена майонеза, имайте предвид, че ще трябва да я използвате в рамките на една седмица, преди да се развали.

 

7. Чипс, бисквитки 

Една торба с  чипс може да издържи до 1 месец след изтичане на срока на годност. Това не означава, че те ще бъдат вредни за ядене, но че вероятно ще са загубили своята хрупкавост . Можете да ги съхранявате на хладно и сухо място и да ги запечатате добре, за да могат да издържат по-дълго. Крекери и гевреци, от друга страна, могат да издържат до 3 месеца след изтичане на срока им на годност.

Пакетираните бисквитки могат да издържат 7-10 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) в килера ви след отваряне. Можете да удължите живота им, като  ги поставите във фризера , където могат да оцелеят 4-5 месеца. Домашните бисквитки могат да издържат същото време във фризера, но само 2-3 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) във вашия килер.

 

8. Месо и риба

Прясното месо не може да се оставя в хладилник, след като е закупено за повече от 5 дни и трябва да се замрази, ако не се използва. Така, в зависимост от вида на месото, може да запази свежестта и вкуса си до 12 месеца във фризера — 4-12 месеца за пържоли, 3-4 месеца за сурово смляно месо , 1-2 месеца за колбаси и 9 -12 месеца за домашни птици. Уверете се, че вашият фризер работи правилно, тъй като бактериите в лошо съхраняваното месо се удвояват на всеки 15-20 минути.

Прясната риба , от друга страна, издържа само 1-2 дни в хладилника, докато пушената риба може да издържи 5-7 дни . Както при месото, можете да удължите живота на морските дарове, като ги държите във фризера за 3-9 месеца, в зависимост от вида риба. Ако рибата се е развалила, ще забележите лигава текстура и като цяло неприятна миризма при размразяване.

 

9. Смес за торта

Кутиите за миксове за торта обикновено съдържат брашно, набухватели, захар, какао и други ароматизиращи съставки. Това означава, че те могат да издържат дълъг период от време, дори след отваряне. В този случай те могат да се използват дори 4-5 месеца по-късно, ако са били съхранявани правилно в суха и хладна среда .

Въпреки това ще трябва да проверите вашата смес за бъгове от брашно, тъй като те могат да се появят по всяко време. Известни още като дръжки, те ядат брашното ви, докато се чифтосват, което означава, че се размножават доста бързо. Така че, ако видите някакви малки черни петна в брашното си , това означава, че ще трябва да го почистите, преди да го използвате. Не е задължително да изхвърляте опаковката, но вместо това проверете нивото на повреда.

 

10. мед

Чистият мед е един от малкото продукти, които не могат да се развалят, независимо дали се съхранява правилно или не. Медът, който не е смесен с други сиропи, ще кристализира или потъмнее на цвят , но това е съвсем естествено и не означава, че трябва да го изхвърлите. Всичко, което трябва да направите, е да държите меда си в стъклен буркан с винаги плътно затворен капак. Това е единственият продукт, при който сроковете на годност се добавят само, за да могат компаниите да продължат да продават нови буркани и клиентите да плащат повече пари.

Винаги ли изхвърляте храна с изтекъл срок на годност, без дори да я проверите, или винаги проверявате нещо, за да видите дали все още е добро за ядене?

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft