Защо страдаме от наднормено тегло ? Продуктите, които сме свикнали да използваме почти всеки ден и намираме за полезни, създават киселинна среда в тялото. В резултат метаболизмът се забавя, натрупваме тегло и често страдаме от различни заболявания. Но добрата новина е, че има списък с продукти, които спомагат за поддържането на киселинно-алкалния баланс. Те се наричат алкални.
Алкалните храни са богати на минерали, витамини и други съединения. Ако включите няколко такива продукта в диетата си, не само ще отслабнете, но и след няколко седмици ще се почувствате по-весели.
спанак
Защо е полезен спанакът ? Той има много антиоксиданти, малко холестерол и мазнини, достатъчно количество витамин А, В6, С и К, калий, цинк, ниацин, магнезий и калций. Отдавна е известно, че този продукт спомага за подобряване на паметта, помага за избягване на много сърдечни заболявания и стимулира мозъка.
пъпеш
Неговият плод е не само вкусен, но и много полезен. Пъпешът е ярък пример за алкална храна, защото съдържа много вода. Изследванията доказват, че пъпешът премахва токсините от организма по-бързо от много известни продукти.
карфиол
За да осигурите на тялото си необходимата доза витамин С, достатъчно е да ядете част от карфиола ... Изненадани ли сте? Това е заради факта, че увеличава здравето на сърцето поради съдържанието на витамин К, калий, манган и рибофлавин.
лимони
В допълнение към витамин С, който всеки вече знае, лимонът съдържа и витамини В6 и Е, мед, рибофлавин, цинк, калций и калий. Лимонов сок намалява риска от инсулт и дори унищожава камъни в бъбреците. Ако имате високо кръвно налягане или често запек, не забравяйте да включите лимона в диетата си.
банани
Те казват, че хората с болно сърце просто трябва да ядат банани всеки ден. Но малцина знаят, че този плод също помага за балансиране на кръвната захар, насища организма с магнезий, калий и витамини от група В.
грозде
Поради високата концентрация на антиоксиданти, гроздето намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, на белия дроб, на панкреаса, на простатата и устната кухина.
Зехтин
Напоследък домакините все повече отказват слънчогледово масло в полза на зехтина . Това не е мода, а преднамерен избор. Зехтинът е богат на витамин Е, антиоксиданти и мононенаситени мастни киселини. Използвайте го по-често и ще можете да намалите риска от сърдечни заболявания.
авокадо
Разбира се, ние не ядем авокадо всеки ден. Но ако можете да си позволите да си купувате поне от време на време, продължете в същия дух. Авокадото съдържа хранителни вещества, мононенаситени мастни киселини и фибри, подобрява сърдечната функция и контролира нивото на холестерола.
моркови
Още от детството ни родителите ни казват, че морковите са добри за очите. Този зеленчук има много предимства. Съдържа желязо, фибри, калий, витамини А, В8, С и К. Морковите също подобряват процеса на мислене.
броколи
Има много рецепти, в които броколите не са последно място. Този зеленчук подобрява функционирането на сърцето и здравето на костите. Той понижава холестерола и помага за борба с рака. В допълнение към желязото, този продукт е богат и на фибри, мед, калий и витамини В6, С, Е и К.
Киселинните и алкалните храни са важни за организма. Избирането на едно нещо и пренебрегването на друго е грешно решение. Просто добавете изброените продукти в диетата си, не само, за да отслабнете, но и да увеличите енергийните нива и да подобрите настроението си. Не забравяйте да споделите резултата с нас!