Лимонът - един от най-полезните цитрусови плодове. Обикновено ядем плода му или пием сока за лечебните свойства, за които знаем почти всичко, но кората му е не по-малко ценна. Съгласно съдържанието на някои биологично активни вещества лимоновата кора дори надхвърля самия плод.
Лимонова кора се състои от влакна, ненаситени мазнини, витамини (включително фолиева киселина), минерали (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо) и флавоноиди. Само, че: десет грама кора съдържа 13.4 мг калций, 16 мг калий и 12.9 мг витамин С. Това количество на хранителни вещества позволява използването му в храната, лекарствата и козметиката. Днес ще ви разкажем как засяга това нашето здраве.
Полезни свойства на лимонова кора
Подобрява храносмилането
Фибрите, които се съдържат в кората, са много полезни за храносмилателната система. Те подпомагат доброто чревно движение, елиминират газовете и спазмите и са доста ефективни при запек. Традиционната медицина използва лимоновата кора при стомашни разстройства, колики и повръщане.
Укрепва костната тъкан
Благодарение на високото съдържание на калций и витамин С, той запазва здравето на костите и хрущялите. Внасяне на толкова минерали и витамини от храна е отлична профилактика на остеопороза, полиартрит и артикуларен ревматизъм.
Предотвратява окислителните процеси в тялото
Оксидативният (оксидативен) стрес на тялото е следствие от лошата екология, любовта към бързото хранене и карането. Ако не се борите с нея, това може да доведе до различни заболявания и преждевременно стареене. Лимоновата кора поради голям брой биофлавоноиди минимизира такова отрицателно въздействие.
Дезинфекцира токсични вещества
Ако организмът е пълен с токсични вещества, те не само го отслабват от вътрешната страна, но също така увеличава риска от алкохолна зависимост и пристрастяване към преяждане. Затова е важно да ги неутрализираме. С тази задача антиоксидантите, с които е богата кората, са отлично средство.
Тя служи за предотвратяване на рак
Според научни изследвания хората, които консумират лимони с кората, имат много по-малка вероятност да развият рак на белия дроб, дебелото черво, гърдата и простатата.
Благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система
В кората на лимон има много полифеноли, които помагат да се намали нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Калият допринася за регулирането на налягането, а витамин С предотвратява тромбозата в кръвоносните съдове и по този начин значително намалява риска от сърдечни заболявания.
Насърчава загуба на тегло
Пектинът, който е част от кората, забавя усвояването на въглехидратите, намалява апетита, дава усещане за ситост и дори неутрализира захарта и апетита. Всичко това помага да отслабнете по-бързо.
Поддържа оралното здраве
Цитрусите са богати на лимонена киселина, която допълва липсата на витамин С в организма. Този витамин помага да се справите с кървене на венците и гингивита. И той ефективно се бори с бактериите, които причиняват кариес и пародонтит. Цитрусовите киселини насърчават избелването на зъбите - разтривайте с лимоновата кора за няколко минути, след което изплакнете устата с топла вода.
Увеличава имунитета
Лимонната кора съдържа ценни хранителни вещества и по-специално витамин С, който укрепва имунната система. Това е едно от най-добрите лекарства за настинки, вирусI, тонзилит. Той е полезен както в прясна, така и в изсушена форма .
Подобрява състоянието на кожата
Цитрусовата кора предпазва от появата на преждевременни бръчки, акне, както и старчески петна. В края на краищата появата на ранни признаци на стареене води до свободни радикали, а антиоксидантите в кората помагат да се елиминират. За да придадете блясък на кожата на лицето, натъркайте лицето с прясна кора. Плодовите киселини стимулират регенерацията на клетките, регулират работата на мастните жлези, освежават и овлажняват кожата.
И това все още не е пълния набор от полезни свойства на кората. Помага при почистване на черния дроб, ефективно средство е за ушни инфекции, отслабва мускулните контракции, полезна е при диабет.
Най-добрият начин да ядете лимонова кора
Поставете лимона във фризера .
След като замръзне, извадете и настържете върху малко ренде.
Добавете настърганата кора в чай, сладкиши, салати и други ястия. Или пък можете да я полеете с мед и да я изядете като независим десерт.
Както можете да видите, това, което сме свикнали да изхвърляме, често може да бъде полезно. Споделете тази информация с приятелите си и бъдете здрави!