Със сигурност сте попадали на хора с неприятна миризма . И това очевидно не е проблем с хигиената, не е екзотичен вкус към парфюмерията, а самият човек изглежда доста млад и здрав.
Оказва се, че всичко е свързано с храненето. Нищо чудно, че хората казват: ти си това, което ядеш. Някои храни съдържат вещества, които при поглъщане карат тялото да отделя неприятни миризми. Имайте предвид, че не говорим за лош дъх. В тази статия ще говорим за храни , които могат да променят миризмата на потта ни и други телесни миризми , на които не можете да повлияете чрез миене на зъбите, душ и т.н.
Чесън и лук
Ароматни подправки, които придават на любимите ви ястия ярък вкус и аромат. Всички знаем, че ако ядете богата на чесън храна, от миризмата на чесън ще бъде почти невъзможно да се отървете през деня. По принцип, ако внимателно следите хигиената на устната кухина и използвате ментови бонбони или дъвка, употребата на чесън и лук не трябва да създава особени проблеми за околните.
Имайте предвид обаче, че ако ядете чесън и лук често и в големи количества, тогава потта ви ще придобие остра миризма, която не може да бъде напълно измита или маскирана.
Червено месо
Червеното месо е богато на желязо, както и на други ценни микро- и макроелементи. Това обаче е много тежък продукт, който се абсорбира в червата за дълго време. През това време в месото започва процесът на разлагане, поради което човекът, който го яде, започва да мирише неприятно.
Това не означава, че червеното месо трябва да бъде напълно изоставено. Но трябва да се консумира не повече от 1-2 пъти седмично. Ако го включвате по-често в диетата си, ще навредите на храносмилателната система, а също така ще издавате отблъскваща миризма.
Алкохол
Миризмата на изпарения не е единственото „ароматно“ следствие от пиенето на алкохолни напитки. Човек, който пие често, ще има неприятна телесна миризма по друга причина.
Факт е, че тялото приема алкохола за токсично вещество, следователно, след като получи „част от отровата“, то се опитва спешно да се отърве от нея. За тази цел организмът превръща алкохола в безвредна (но с лош мирис) оцетна киселина. И това вещество впоследствие ще се освободи заедно с потта, придавайки ѝ остра миризма.
Аспержи
Изненадващо, такъв на пръв поглед безвреден диетичен продукт като аспержите също попадна в нашия списък. Попадайки обаче в човешкото тяло, това му носи не само несъмнени ползи, но и редица странични ефекти под формата на неприятни миризми.
В процеса на храносмилането аспержите освобождават метанетиол, който насърчава активното производство на газове в червата. Но здравословният зелен зеленчук придава и остра миризма на урина и пот.
Ряпа и репички
Пресните репички и ряпата имат много остър мирис и вкус, поради което много хора ги обичат. Освен това те имат голяма стойност в традиционната медицина (особено ряпата, разбира се) за лечение на настинки.
Съставът на тези зеленчуци, както и в случая с лука и чесъна, съдържа антоцианини и флавоноиди, които са отговорни както за лечебния ефект, така и за енергичния аромат. А зеленчуците щедро ще споделят този аромат с ядящите ги, като накарат потта им и други секрети да мирише остро и неприятно.
Храни с високо съдържание на фибри
Те включват всички каши и зърнени храни, както и ядки и някои зеленчуци като цвекло и зеле. Фибрите са много полезни за тялото, жизненоважни са за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Излишъкът им в организма обаче води до повишено производство на газове. И ако, например, седите в офиса по цял ден, закусвайки мюсли и ядки, тогава около вас лесно ще се образува цял облак газ. Естествено миризмата ще бъде не на френски парфюм!
Пийте много чиста, прясна вода, за да помогнете на тялото да се справи с високия прием на фибри, тъй като това ще помогне да се неутрализират негативните ефекти от приема на фибри.
Зеле от всякакви сортове
Зелето - и бяло, и карфиол, и броколи и брюкселско зеле - съдържа много витамини, фибри и антиоксиданти. Също така е богато на калий, ценен за организма.
Зелето обаче съдържа и такъв елемент като сярата. Тя е отговорна за факта, че любителите на зелето могат да миришат неприятно. Също така, активното използване на зеле провокира силно метеоризъм.
Млечни продукти
Само тези, в чието тяло липсва лактаза, специален ензим, отговорен за преработката на млечни продукти, няма да имат късмет с тях.
За хората с дефицит на лактаза млякото и млечните продукти ще предизвикат много неприятни усещания в стомаха и освен това ще миришат на нещо средно между зеле и гнило месо.
Тези, обаче, при които млякото обикновено се преработва от тялото, няма какво да се притесняват от неприятната миризма - такава няма да има.
Кафе и черен чай
Пиенето на черен чай и кафе води до повишаване на киселинността в стомаха. Освен това тези напитки силно изсушават устата от слюнката, поради което бактериите растат много бързо и активно в устната кухина. Оттук и неприятната миризма. И изведнъж се получава следното - уж не сте яли чесън, пили сте полезен чай, а дъхът ви буквално смърди.
Също така си струва да се отбележи, че кафето и черният чай имат много силно стимулиращо и тонизиращо действие върху тялото. Резултатът е повишено изпотяване. Потен човек започва да мирише доста лошо.
Домати
Сочните и апетитни домати съдържат много терпени и каротеноиди. И тези вещества са отговорни за увеличаването на миризмата на пот.
Подобен ефект обаче може да възникне само при предозиране на домати. Затова просто се опитайте да не прекалявате.
Къри и други люти подправки
Не само къри, но и кимион, ким и някои други подправки с особено остър и пикантен аромат могат да повлияят значително на миризмата на тялото на човек.
Имайте предвид, че както кимионът, така и кърито правят миризмата на потта по-остра и неприятна, и ефектите им могат да продължат до няколко дни.
Хидрогенирани масла
Обикновено се използват за приготвяне на пържени картофи и други ястия за бързо хранене. А също и за евтини десерти и пакетирани сладкиши за дълго съхранение.
Имайте предвид, че след като ядете храна, приготвена с хидрогенирано масло, потта ви ще развие неприятна мазна миризма. И може би вие самите дори ще изпитате усещане за "мазна" кожа.
Грах
Ако мислите за храни, които причиняват прекомерно образуване на газове, тогава грахът ще бъде безспорен лидер. И това в никакъв случай не е спекулация.
Грахът съдържа много протеини, които дълго и трудно се усвояват от стомаха, което често причинява проблеми с образуването на чревни газове.
Да си улесним живота. Ако грахът се накисне за една нощ преди готвене, тогава може да се избегне повишено образуване на газове или поне значително да се намали.
Риба
Някои видове риби, като риба тон и пъстърва, съдържат витамин В4 (известен още като холин). Именно това вещество е отговорно за рибната миризма, която не харесваме и, което е най-неприятно, провокира появата ѝ при човек, който е ял точно тази риба.