Ще се изненадате колко, на пръв поглед нормални храни, са забранени в света. Защо?
Поради множество причини – опасения за здравето , канцерогенно съдържание или културни табута .
Ето десет от забранените храни по света:
10. Консервирани макарони със сирене
Въпреки, че консумацията на макарони все още не е незаконна, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата както и за възрастните. Поради тази причина в Норвегия и Австрия те са строго забранени.
Гъшият дроб е един от най-високо ценените деликатеси в Европа. Той обаче не може да бъде консумиран в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена, заради начина на отглеждане и насилственото угояване на пернатите животни.
Вероятно това е най-класната храна. Въпреки това, тя е забранена в Иран заради критично застрашените от изчезване риби.
Една от най-странно звучащата забрана за храна в списъка, но във Франция на учениците е забранено да консумират кетчуп, посочват от foodpanda. Това е така, защото се счита, че вкусният сос съсипва френската кухня.
Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така, заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти забранили този продукт, поради опасността от поглъщане на скритата изненада.
Консумацията на свинско месо е напълно забранена в мюсюлманския свят поради религиозни причини. В тези страни се смята, че свинското е „мръсно" месо.
Чесънът технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.
В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.
В Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.
В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при доене и съхранение.