10 заготовки за зимата, които си струва да знае всяка домакиня (1-ва част)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
10 заготовки за зимата, които си струва да знае всяка домакиня (1-ва част)
10 заготовки за зимата, които си струва да знае всяка домакиня (1-ва част)
14454
10 заготовки за зимата, които си струва да знае всяка домакиня (1-ва част)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лятото е сезонът през годината, по време на който искате само да се отпуснете, но се налага, особено към края му, да работите усърдно в подготовка на зимнината. Домакините трябва да подготвят конфитюр и други неща за зимата, за да им се наслади семейство през студените дни. 

Днес събрахме за Вас 10 много необичайни рецепти за заготовки за зимата , които ще дойдат при Вас с невероятния си вкус.

Не пропускайте да ги опитате!

1. Салата от домати, патладжан и чушки

Съставки:

1,5 кг домати
1,5 кг патладжан
700 гр черен пипер
500 гр моркови
60 мл растително масло
1 глава чесън
1 ч. л. оцет
50 гр захар
30 гр сол
една трета от люта чушка

Подготовка:

Пуснете доматите в месомелачка или ги пасирайте в блендер. Нарежете останалите зеленчуци на едро. Посолете нарязаните патладжани и ги оставете да престоят, за да се отдели горчивината. Нарежете на ситно чесъна.

Сложете масло в тигана, поставете патладжана и го пържете в продължение на 15 минути. След това добавете чушките и моркови и запържете още 10 минути.

Изсипете доматената смес, добавете сол и захар и оставете така за 45 минути.

Преди края, трябва да добавите оцет, чесън и нарязани люти чушки.

Разядката се поставя е стерилизирани буркани и се покрива с кърпа.

2. Печена чушка с босилек

Съставки:

5 големи чушки
4-5 скилидки чесън
1 ч. л. сол
щипка захар
40 мл зехтин или олио
10 мл балсамов оцет (ябълков)
черен пипер - на вкус
стрък босилек

Подготовка:

Загрейте фурната до 200 ° С. Сложете чушките във фурната за около половин час.
След това ги остаете за 10-15 минути.
Обелете ги и махнете дръжката и семките. Няма нужда да се изплакватс вода.

Нарежете ги на парчета, а ако пуснат сок, съберете го в една купа.

Поставете чушките в стъклени буркани и добавете босилек и скилидки чесън. В купата със сока добавете растително масло, оцет, сол, захар и пипер на зърна.
Оставете получената смес да кипне и залейте чушките. Затворете бурканите и ги съхранявайте в хладилник за 6-10 часа.

3. Салата от тиквички и патладжан

Съставки:

500 гр патладжан
500 гр тиквички
500 гр чушки
500 гр моркови
700 гр домати
100 гр чесън
50 гр оцет 9%
150 гр растително масло
100 гр захар
35 гр сол

Подготовка:

Почистете всички зеленчуци, с изключение на патладжана. Настържете морковите на голямо ренде, а чесъна на кръгчета. Тиквичките и патладжаните се нарязват на големи парчета. Махнете семената на чушките и ги нарежете на едро.

В отделен съд се смесват съставките за маринатата (оцет, олио, сол и захар), когато сместа кипне - се готви за още 3 минути.

След това се добавят зеленчуците.

Бурканите могат да бъдат стерилизирани в продължение на 10-15 минути с "третиране на пара".4. зелева салата

4. Зелева салата

Съставки:

5 кг бяло зеле
1 кг моркови
1 кг лук
1 кг червени чушки
0,5 литра оцет 9%
0,5 литра олио
350 грама захар
4 с. л. сол

Подготовка:

Нарязваме зелето, чушките и зелените домати, настъргваме морковите. Смесваме всички зеленчуци, добавям 1 с.л. сол и малко оцет и стриваме зеленчука с ръце. 

На дъното на всеки буркан сипваме оцет до долния ръб на буркана, сол, захар и аспирин. 

Пълним бурканите с притискане на зеленчука, доливаме с вода и затварям капачките. 

Обръщам всеки ден и за десет дни са готови за консумация

5. Салата от краставици и лук

Съставки:

краставици 1 кг
Лук 500 грама
растително масло 2 супени лъжици
сол 1 супена лъжица
Оцет 9% 1,5 чаени лъжички
дафинов лист 2 броя
бахар грах 7 парчета
Черен пипер грах 4 броя
горчица на зърна 0.5 ч.л.

Нарежете краставицата на тънки кръгчета. Нарязвате и лука.

Сложете в купа лука и краставиците, добавете сол, оцет и олио. Сложете зеленчуците да се варят и нека пуснат сок, това може да изисква 20-30 минути.
През това време можете да подготвите бурканите с капаците. Напомням ви, че трябва да се варят чисти съдове не по-малко 10 минути. 
В долната част на стерилизираните буркани сложете горчица, дафинов лист, бахар и черен пипер. 

Напълнете бурканите със зеленчуците. Поставете ги в съд с подходящ размер, покрийте със студена вода. Всичко се оставя да ври 15-20 минути. 

Оставете ги да се охладят, около 1 ден. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft