Лятото е сезонът през годината, по време на който искате само да се отпуснете, но се налага, особено към края му, да работите усърдно в подготовка на зимнината. Домакините трябва да подготвят конфитюр и други неща за зимата, за да им се наслади семейство през студените дни.
Днес събрахме за Вас 10 много необичайни рецепти за заготовки за зимата , които ще дойдат при Вас с невероятния си вкус.
1. Салата от домати, патладжан и чушки
1,5 кг домати
1,5 кг патладжан
700 гр черен пипер
500 гр моркови
60 мл растително масло
1 глава чесън
1 ч. л. оцет
50 гр захар
30 гр сол
една трета от люта чушка
Пуснете доматите в месомелачка или ги пасирайте в блендер. Нарежете останалите зеленчуци на едро. Посолете нарязаните патладжани и ги оставете да престоят, за да се отдели горчивината. Нарежете на ситно чесъна.
Сложете масло в тигана, поставете патладжана и го пържете в продължение на 15 минути. След това добавете чушките и моркови и запържете още 10 минути.
Изсипете доматената смес, добавете сол и захар и оставете така за 45 минути.
Преди края, трябва да добавите оцет, чесън и нарязани люти чушки.
Разядката се поставя е стерилизирани буркани и се покрива с кърпа.
5 големи чушки
4-5 скилидки чесън
1 ч. л. сол
щипка захар
40 мл зехтин или олио
10 мл балсамов оцет (ябълков)
черен пипер - на вкус
стрък босилек
Загрейте фурната до 200 ° С. Сложете чушките във фурната за около половин час.
След това ги остаете за 10-15 минути.
Обелете ги и махнете дръжката и семките. Няма нужда да се изплакватс вода.
Нарежете ги на парчета, а ако пуснат сок, съберете го в една купа.
Поставете чушките в стъклени буркани и добавете босилек и скилидки чесън. В купата със сока добавете растително масло, оцет, сол, захар и пипер на зърна.
Оставете получената смес да кипне и залейте чушките. Затворете бурканите и ги съхранявайте в хладилник за 6-10 часа.
3. Салата от тиквички и патладжан
500 гр патладжан
500 гр тиквички
500 гр чушки
500 гр моркови
700 гр домати
100 гр чесън
50 гр оцет 9%
150 гр растително масло
100 гр захар
35 гр сол
Почистете всички зеленчуци, с изключение на патладжана. Настържете морковите на голямо ренде, а чесъна на кръгчета. Тиквичките и патладжаните се нарязват на големи парчета. Махнете семената на чушките и ги нарежете на едро.
В отделен съд се смесват съставките за маринатата (оцет, олио, сол и захар), когато сместа кипне - се готви за още 3 минути.
След това се добавят зеленчуците.
Бурканите могат да бъдат стерилизирани в продължение на 10-15 минути с "третиране на пара".4. зелева салата
5 кг бяло зеле
1 кг моркови
1 кг лук
1 кг червени чушки
0,5 литра оцет 9%
0,5 литра олио
350 грама захар
4 с. л. сол
Нарязваме зелето, чушките и зелените домати, настъргваме морковите. Смесваме всички зеленчуци, добавям 1 с.л. сол и малко оцет и стриваме зеленчука с ръце.
На дъното на всеки буркан сипваме оцет до долния ръб на буркана, сол, захар и аспирин.
Пълним бурканите с притискане на зеленчука, доливаме с вода и затварям капачките.
Обръщам всеки ден и за десет дни са готови за консумация
краставици 1 кг
Лук 500 грама
растително масло 2 супени лъжици
сол 1 супена лъжица
Оцет 9% 1,5 чаени лъжички
дафинов лист 2 броя
бахар грах 7 парчета
Черен пипер грах 4 броя
горчица на зърна 0.5 ч.л.
Нарежете краставицата на тънки кръгчета. Нарязвате и лука.
Сложете в купа лука и краставиците, добавете сол, оцет и олио. Сложете зеленчуците да се варят и нека пуснат сок, това може да изисква 20-30 минути.
През това време можете да подготвите бурканите с капаците. Напомням ви, че трябва да се варят чисти съдове не по-малко 10 минути.
В долната част на стерилизираните буркани сложете горчица, дафинов лист, бахар и черен пипер.
Напълнете бурканите със зеленчуците. Поставете ги в съд с подходящ размер, покрийте със студена вода. Всичко се оставя да ври 15-20 минути.
Оставете ги да се охладят, около 1 ден. Съхранявайте на хладно и тъмно място.