Ако държите на качеството на храната, тази статия е точно за вас.
Нашият екип се въоръжи с онези начини, от които можете да се възползвате самостоятелно, у дома или дори в магазина.
Извара
Нишестето и растителните мазнини често се добавят към изварата. Проверете дали те са в състава, като използвате капка йод.
Оставете малко извара на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, след няколко часа изварата ще промени цвета си и ще се покрие с жълта коричка. Истинската извара няма да промени цвета си.
Пилешко месо
Обърнете внимание на белите ивички и твърде широката телесна мазнина. Това означава, че птицата е била хранена с храна с хормонални добавки за твърде кратко време. Такова месо не може да се нарече полезно.
Цветът на месото също е важен: жълтеникавият цвят показва, че месото не е прясно. Пилешкото трябва да е розово и еластично.
Вижте как медът капе от лъжицата. „Сурогатът“ се стича в локва, хубавият мед – в еластичен поток, образуващ „хълмче“.
Вкусът на карамел на меда подсказва, че той е бил загрят, а прекомерната сладост разкрива наличието на захар.
Заквасена сметана
За да проверите дали заквасената сметана съдържа растителни мазнини, разбъркайте в чаша гореща вода лъжица заквасена сметана. Продуктът с лошо качество ще пада „на парцали“, истинската заквасена сметана ще се разтвори до хомогенна мътна течност.
Замразени зеленчуци, горски плодове и плодове
Забележете дали има лед и сняг върху замразените храни. Ако е така, продуктът не е съхраняван правилно. Изберете онзи, който леко е покрита със „слана“.
Риба
Застоялите риби имат потъмнели очи, а хрилете им са оцветени в тъмно. Прясната риба има блестящи люспи, без слуз.
Месо
Когато избирате месо, натиснете го с пръст: прясното месо е еластично и бързо си връща първоначалната си форма.
Отрежете парче месо: ако в средата месото е тъмно и има светли очертания – значи то се е накисвало за изкуствено „подмладяване“. Сложете салфетка отгоре – прясното месо не оставя силна влага и изразени следи от кръв.
Зеленина
Вземете връзка зеленина. Ако е прясна, но провисва отстрани, цветът е твърде тъмен, а стъблата са твърде дълги, тогава най-вероятно са й помогнали да порасне с помощта на нитрати. Истинската зеленина е еластична, има естествено зелен цвят.
Кашкавал
„Изчислете“ сиренето с растителни мазнини според следните критерии: нискокачественият продукт се разпада при нарязване (това не се отнася за твърдите видове като пармезан), Кашкавалът бързо се покрива с коричка и напуква на открито.
Оставете един резен кашкавал на слънце и наблюдавайте: истинският кашкавал ще омекне, некачественият – ще се втвърди, а на повърхността ще се появят капки масло.
Сладолед
Оставете сладоледа в чиния – растителният продукт ще се топи дълго време, след което ще се превърне в полупрозрачна локва. Натуралният сладолед ще омекне, но ще си запази плътната кремообразна консистенция.