10 лесни кексове рецепти-Няма начин поне една да не ви хареса!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
10 лесни кексове рецепти-Няма начин поне една да не ви хареса!
10 лесни кексове рецепти-Няма начин поне една да не ви хареса!
674603
10 лесни кексове рецепти-Няма начин поне една да не ви хареса!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кекс с канела и шоколад

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко , 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л.

какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне:Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине поръсваме с пудра захар.

Кекс със орехи и шоколад

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта. Прибавяме последователно /като бием непрекъснато сместа/ жълтъците, прясното мляко, бакпулвера, брашното, счуканите орехови ядки, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Разтапяме на пара шоколада и заливаме с него готовия кекс.

 

Лесен кекс с какао и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине. 

 

Лесен икономичен кекс

Прoдукти: 6 яйца, 350 г захар, 6 с.л. олио, 500 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/2ч.л. лимонова кора, 2-3 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне:  Разбиваме до побеляване яйцата със захарта. Наливаме 1 к.ч. хладка вода, сипваме на тънка струйка олиото и накрая прибавяме брашното. Разбъркваме добре и слагаме ванилията и настърганата лимонова кора. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия кекс да изстине и след това го поръсваме с пудра захар

 

Лесен кекс с два цвята

5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване.


Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с половината от захарта. Прибавяме малко повече от половината брашно /около 90 г/, половината бакпулвер и ванилията. Разбъркваме много добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяме останалото брашно, пресято с другата половина от бакпулвера. Разбъркваме добре. В кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно, изсипваме половината от жълтата смес. С помощта на цедка поръсваме какао. След това изсипваме бялата смес и отново поръсваме с какао. Накрая изсипваме останалата жълта смес и изпичаме кекса в умерена фурна. Поднасяме изпечения кекс обилно поръсен с пудра захар.

 

Кекс с орехи и стафиди

Прoдукти 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180ºС. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.

 

Кекс с локум

Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.

 

Бърз и лесен кекс с нишесте

Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, в което предварително сме прибавили бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна. 

 

Кекс със сливи

Прoдукти:1 яйце, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. конфитюр от сливи (череши), канела

Нaчин на приготвяне:  Разбиваме яйцето със захарта, олиото, млякото и содата. След това добавяме постепенно брашното и накрая конфитюра (може и с пресни плодове). Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем около 50 мин на 200°С.

 

Кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 50 г какао, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко; зa сиропа:100 г захар, 200 мл вода;

зa глазурата: 60 г захар, 50 г какао, 200 мл прясно мляко, 50 г краве масло

Нaчин на приготвяне: Маслото и захарта разбиваме до побеляване, прибавяме един по един жълтъците, после млякото, какаото, брашното с бакпулвера и накрая белтъците, разбити с 2 с.л. захар. Разбърк-ваме добре и изсипваме в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Печем в умерена фурна, след което сиропираме леко кекса (водата със захарта варим 5 минути). Захарта, какаото, млякото и масло-то за глазурата варим до сгъстяване и заливаме кекса. По желание отгоре може да поръсим с нарязани пече-ни орехи.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft