Миналата година, когато купих по-голям запас от бита сметана малко преди празниците, сестра ми ме посъветва да направя домашно маскарпоне от нея.
Бях много изненадана, че изобщо е възможно, но тя ме увери, че тази рецепта е изпитана - получи се наистина вкусно домашно маскарпоне , не по-лошо от купешкото.
В рецептата за сирене маскарпоне има само 2 съставки и всеки може да си го направи.
Отлично е като пълнеж всякакви десерти и естествено - за Тирамису.
Издържа 5 дни в ладилник .
Домашно маскарпоне
Продукти:
500 мл сметана за разбиване (около 33%)
2 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Подготовката е наистина лесна и отнема само 10 минути.
Поставете сито върху купа и го покрийте с тензух или памучен плат (кърпа).
Изсипете сметаната в тенджера и започнете да я загрявате на тих огън.
Загрейте с периодично разбъркване до момента, когато отстрани започнат да се образуват мехурчета и фина пара започне да излиза от повърхността .
Ако имате кухненски термометър у дома, говорим за 80 ° C.
След това намалете пламъка до минимум.
Добавете лимоновия сок и продължете да загрявате (не варете !!!) за около 10 минути, като бъркате непрекъснато, докато сметаната леко се сгъсти.
Изсипете съдържанието на тенджерата в ситото, оставете да се охлади до стайна температура и съхранявайте в хладилник за една нощ (поне 12 часа).
На следващия ден остържете макрапонето от тъканта в купа (кутия) и може да го използвате за любимите си рецепти.
Издържа до 5 дни на студено в затваряща се кутия (купа).
Суроватката също не се изхвърля - аз я използвам като съставка при месене на тесто.