Понякога от предварителните идеи за здравословно хранене може да ни стане лошо като се сетим колко лишения трябва да търпим и да се откажем предварително. Ето защо ние събрахме някои от най-популярните твърдения за здравословното хранене, за да можем да ги развенчаем веднъж завинаги.
Мит # 1. Храненето след 18 часа е вредно за вашето здраве
Това суеверие е старо колкото Лили Иванова. С нашето темпо на живот, храненето след 18 часа не е просто здравословно - това е здрав разум. Много хора днес си лягат по-късно от нашите предци и гладуването може да навреди на здравето ви. Истината е, че не трябва да ядете три часа преди лягане, а вечерята да е лека.
Мит # 2. Мазнините са вредни
Мазнините често се считат за вредни за вашето здраве и форма, но не е точно така. Без тях не можете да усвоите нормално храната. Те помагат за метаболизма на витамини А и Е и ако в тялото ви няма достатъчно мазнини, то почти спира да произвежда хормони. Липсата на мазнини също води до по-бързо стареене на кожата и увреждане на черния дроб. Ето защо трябва да ограничите консумацията на растително масло например, но не и да го изключвате напълно. Най-добрата идея би била да ядете по-малко храна, която съдържа скрити и обикновено нездравословни мазнини, като колбаси, майонеза, бисквитки или сладкиши.
Мит # 3. Закуските са нездравословни
Закуските са необходимост. Ако се грижите за здравето си, трябва да зареждате енергията си от време на време. Тези пълнители обаче трябва да бъдат балансирани: да има някои ядки или плодове например.
Мит # 4. Цялата органична храна е здравословна
Продуктите, маркирани като „органични“ (т.е. произведени без ГМО, пестициди или добавки), често не се различават от обичайните си колеги, с изключение на високата им цена.
Мит # 5. Въглехидратите трябва да се избягват
Има прости и сложни въглехидрати, като първите наистина не са особено здравословни. Можете да ги намерите в захарта, шоколада, меда, сладкото, сладки плодове и напитки, бял хляб и картофи. Ако обаче искате да се храните здравословно, хапвайте по-сложни въглехидрати, като зърнени храни, боб, плодове, зеленчуци и ориз.
Мит # 6. Плодовете и зеленчуците са безполезни след охлаждане
Съвременните технологии за замразяване ви позволяват да запазите почти всички здравословни елементи на тези хранителни продукти.
Мит # 7. Разделянето на хранителни вещества ви помага да отслабнете
Ензимите, произведени от храносмилателния тракт, са в състояние да обработват протеини, мазнини и въглехидрати едновременно. Няма научни доказателства, че разделянето им помага по някакъв начин. Хората, които избират тази диета, обикновено са много задълбочени при подбирането на храни; те намаляват консумацията на енергия и така от своя страна отслабват.
Мит 8. Кафявият хляб е по-здравословен от белия
Ако хлябът е кафяв, не е задължително да има много фибри. "Здравословният" кафяв цвят може да се дължи на карамела в тестото. Енергията, съдържаща се в кафявия хляб, е почти същата като тази в белия хляб и във всеки случай бихте могли да наддадете на тегло. По-здравословните видове са пълнозърнести хлябове или тези със зърна
Мит # 9. Соковете са толкова полезни, колкото самите плодове
В сока почти няма фибри, а количеството витамини и минерали е значително по-ниско в сока, отколкото в самия плод. Ето защо е по-добре да ядете пресни плодове, когато можете.
Мит # 10. Суши и рула са диетична храна
Ако просто ядете суши и рула, вероятно няма да наддадете много. Белият ориз, използван за производството на тези храни, обаче не е най-здравословният продукт. Истинските виновници са соевият сос, майонезата и тлъстата риба - продукти, които ще ви накарат да напълнеете за нула време.