Когато отидем в магазин, може да се изгубим в разнообразието от предлагани продукти. Само яйца могат да бъдат представени от дузина различни производители. Можем да оценим свежестта и качеството на някои продукти направо в супермаркета или на пазара, докато други можем да проверим само след като се приберем и започнем да ги приготвяме
Ние искаме да спестим пари, когато купуваме продукти и да не се тровим с некачествена храна. Ето защо научихме триковете, които могат да ви помогнат да си купите прясна и полезна храна.
Яйцето е прясно, ако жълтъкът е в средата.
Когато счупите яйцето, погледнете жълтъка . Ако се намира в средата и около него има ясен кръг от белтъци, това означава, че това яйце е прясно. Освен това самият жълтък трябва да е обемен . Ако е плосък, не го яжте. Ако белтъкът няма ясни граници и ако яйцето се разпространява, това може да е знак, че имате работа с развалена храна.
Ето още един начин да разберете качеството на едно яйце: поставете сурово яйце (все още в черупката) във вода. Ако остане на дъното е добре да се консумира. Ако една от страните му излезе, това означава, че яйцето не е толкова прясно, но все още е годно за консумация. Ако излезе на повърхността на водата, трябва да го изхвърлите.
Свежестта на авокадото може да се провери по неговата „опашка“.
Има лесен начин да проверите и да видите колко свежо е авокадото . Погледнете неговата „опашка“. Опитайте се да го свалите - ако е лесно, това означава, че авокадото е прясно. Ако „опашката“ се изважда трудно, това означава, че плодът все още не е узрял.
Добрата тиква звучи „куха“.
За да разберете колко е добра тиквата, която държите, почукайте по нея. Слушайте звука. Ако звучи така, сякаш е куха вътре, този продукт си заслужава да бъде закупен. От външната страна плодът трябва да изглежда солиден.
Киселото мляко, което се е наслоило, не трябва да се изхвърля.
Понякога изхвърляме продукти, които все още са добри за ядене. Например, когато върху киселото мляко има слой течност, този продукт може да се консумира. Това е суроватка, която има хранителни вещества. Безопасно е за консумация, така че можете просто да разбъркате киселото мляко, за да получите по-гладка консистенция.
Рибата трябва да е стегната.
Винаги проверявайте текстурата на прясната риба. Натиснете тялото й с пръст. Месото трябва да се върне в предишната си форма, а люспите да са твърди и стегнати. Също така не забравяйте да погледнете в очите на рибата: те трябва да са без бял слой и да не са потънали.
Около пилето не трябва да има течност.
Когато избирате пиле, изберете парчетата, които нямат много течност около тях. Ако извадите замразено пиле от фризера и около продукта има много лед, сякаш пилето лежи в замръзнала локва , не е безопасно да ядете това месо. В тази връзка не забравяйте да избягвате пиле с твърде червена кожа .
Лесно е да се открие фалшифицирано кокосово масло.
Лесно е да се установи наличието на примеси в кокосовото масло. Поставете го в хладилника за 30 минути. Кокосовото масло ще стане твърдо, а други фалшиви масла ще се отделят и ще се появят като отделен слой.
Под първия слой лукова кора не трябва да има петна.
Вземете един лук и проверете как изглежда под първия слой кора. Ако видите петна, които изглеждат сякаш кората е избледняла, това означава, че върху лука има някаква плесен. По-добре не купувайте този зеленчук.
По-добре е да изберете наситени жълти лимони.
Лесно е да се определи зрелостта на лимона на око. Наситеният жълт цвят и гладкостта на кората са признаци, по които можете да разпознаете, че плодът е узрял. Бледожълт цвят и зеленикав оттенък означават, че е по-добре да не купувате лимона.
Купете кафе на зърна.
Любителите на кафето се съветват да не купуват смляно кафе, защото този продукт, който е обичан от толкова много хора, често се фалшифицира. Трудно е да се каже какво точно има в този прах. Към смляното кафе могат да се добавят жълъди, пуканки и дървени стърготини. И едва ли бихте искали да си купите продукт като този. За да избегнете това, можете да закупите кафе на зърна и да ги смилате сами или в магазина, от който сте ги закупили.