Уверени сме, че правим всичко както трябва: Сушим си ръцете на безконтактен сешоар; измиваме продуктите и съдовете всеки път, чашата на работа всеки път, когато искаме чай или кафе. Но сушилните разпространяват инфекции , мивката е по-опасна от тоалетната и чиста чаша няма да ни спаси бактериите от кафеварката .
Ето 10 научно потвърдени факти за опасностите от някои навици: Тази информация ще ви помогне да спасите здравето си.
Събрали сме навици, които изглеждат безвредни, но напълно нехигиенични от гледна точка на науката, както се вижда от изследванията.
1.
Мивката е идеална среда за бактерии : тя може да съдържа Е. coli, Salmonella или Staphylococcus aureus . За да се избегнат стомашно-чревни заболявания, е необходимо да се мием на мивката след контакт не само с мръсни чинии, но също и с храна: риба, сурово месо, млечни продукти, зеленчуци. Купчината съдове, които мием е лесно, но несигурно решение.
2. Миете ръцете си с гореща вода
Проучванията показват , че температурата на водата не влияе върху унищожаването на микробите. Важно е времето, през което измиваме ръцете си: за 5 секунди няма да измиете почти нищо, но за 30 секунди ще убиете почти всички микроби на ръцете ви. Честото миене на ръцете в гореща вода намалява защитната функция на кожата , което може да предизвика дразнене, дерматит.
3. Тренирате без да измивате грима
Понякога бързаме от офиса за тренировка, а загубата на време за премахване на грима изглежда като безсмислено начинание: в края на краищата, ще го направим в банята. Но по време на тренировка, кожата диша и се изчиства, и ако козметиката е върху нея, тя може да запуши порите. В резултат на това - проблеми с кожата . Преди да тренирате, трябва да свалите грима.
4. Използвате сушилнята за ръце
Фактът, че не докосваме сушилнята с ръцете, е илюзия за чистота. Всъщност електрическите сушилни не са достатъчно хигиенични: те натрупват бактерии и се разпространяват с въздушен поток, попадат върху тялото, дрехите или в белите дробове. Хартиените кърпи са по-ефективни и по - чисти от електрическите ръчни сушилни.
5. Използвате хранителния пакет повече от 1 път
Използва се повече от 1 път торбичка (найлонова)за продукти - в 99.9% от случаите носи много бактерии . Ако сте донесли сурово месо в опаковката, дори и опаковано, има голяма вероятност бактериите да попаднат в друга храна, особено зеленчуци и плодове. Изходът е да използвате еднократна опаковка или чанта за пазаруване, която трябва да се мие всеки път.
6. Режете месо и зеленчуци на една и съща дъска
Микробиологът Чарлз Херб казва, че дъската за рязане има 200 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка, така че не е безопасно да се реже салатата. След суровото месо на дъската остават Salmonella и Campylobacter - двете най-чести причини за хранително отравяне. Изходът е да се използват две различни плоскости за рязане на месо и зеленчуци и да се избере стъкло между дърво и стъкло.
7. Използване на кафе машина за офис
Резервоарът на кафе машината е място, където се развиват бързо различни групи бактерии . Има повече от тях, отколкото на дръжката на банята в дома ви. За да защитите здравето си, трябва редовно да измивате съда - не само в топла вода, но под въздействието на високи температури и детергенти. По-безопасно е да направите кафе в една порция.
8. Поставяне на телефон в чанта
Може да изглежда, че чантата е чиста, красиво място, където телефонът ни е напълно защитен от външната среда. Но това не е така: по-добре е да носите телефона в джоба си, а не в торба, а за предпочитане - така че да оставите по-малко микроби. Средният телефон е 10 пъти по - мръсен от тоалетната . Препоръчително е всеки ден да го избърсвате с влажна кърпа.
9. Перете зимните дрехи през пролетта
Колко често мислите за поставянето на ръкавици и шал в кошница за мръсно пране? Специалистите препоръчват прането на шапки, ръкавици и шалове на всеки 1-2 седмици . Те често се свързват с лицето и особено с носа и устата. Натрупват микроби и нашият имунитет се отслабва от постоянния контакт с такива неща.
10. Размразявате продуктите при стайна температура
Рядко мислим как температурата на околната среда и скоростта на размразяване оказват влияние върху тяхното качество. Оставянето на риба и месо, замразено в контейнер точно на масата, е вредно . За да се избегне растежа на лошите бактерии, най-добре е да оставите контейнера с продукти, които да се размразят в общото отделение на хладилника.
Бонус: споделете храна с приятели - това е полезно
Нашата имунна система ще бъде благодарна, ако не сме срамежливи да ядем десерт от една чиния с любим човек или да разделим соса с картофи с приятели. Учените казват, че затова обменяме полезни бактерии . Но това правило не важи за болните - с тях е невъзможно да се разделят ястията .
Как да останем здрави сред заплахите, които ни чакат на обществени места, на работа и у дома? Може би имате тайни. Споделете в коментарите!