Чудили ли сте се някога защо някои плодове и зеленчуци имат спефична форма? Това е така, защото самата природа иска да ни покаже кой плод какво лечебно въздействие има върху нашия организъм. Много плодове от природата по своя външен вид приличат на човешки органи. Ето защо, за да запазим здравето си и да се предпазим от болестите, които ни атакуват, трябва да обърнем внимание на храната, която приемаме.
грейпфрут за гърдите
Грейпфрут, портокал и други цитрусови плодове приличат на млечните жлези на гърдите на жената, а помагат да се отдели лимфата извън гърдите.
Орехите изненадващо много приличат на човешкия мозък, а са признати като един от най-мощните видове храна за мозъка. Орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини, имат повече антиоксиданти, фолиева киселина и витамин Е от всеки друг вид ядки.
Очевидно е, че пресечната точка на моркова прилича на структурата на окото, заедно със зеницата и линиите, които се разпространяват от нея. Бета каротинът, от който моркова получава интензивно оранжев цвят, помага да запазим добрия вид и да се предпазим от макулна дегенерация, както и от появата на катаракта.
Китката на целината прилича на кост, така че не е случаен фактът, че тя представлява отлична храна за скелета. Целината съдържа силикон, част от това, което дава сила на костите. Инересно е, че костите са съставени от 23% натриев, както и целината.
Пресичането на доматите прилича на сърцето повече от всеки друг плод, а той изобилства с ликопен, който се нарича храна за сърцето и кръвта. Консумацията на ликопен доказано намалява риска от сърдечни заболявания. Доматите също са отличен източник на витамин С, който е ключов за добро здраве на сърцето.
Гъбата има форма на ушна мида, а известно е, че гъбите са отлични за този орган. Те са богат източник на витамин D, който е есенциален за превенция на намален слух.
Авокадото, което има формата на матката на жената, балансира хормоните и действа като превенция на рак на маточната шийка.Познайте какво! За да се развие напълно бебето в корема на майката, са необходими девет месеца, също толкова, колкото са необходими на авокадото, за да се развива плода.
Състоянието на джинджифила много прилича на стомаха, така че и неговото действие помага на този орган, т.е. улеснява храносмилането. Джинджифилът от векове се използва като естествен лек за стомаха, а основната му съставка, наречена гингерол, от който джинджифила получава силния вкус, предотвратява гаденето и повръщането.
Грозде прилича на алвеолите, които се намират в белите дробове, чиято функция е да пренесат кислорода от белите дробове в кръвта. Диетата, богата на прясно грозде доказано намалява риска от рак на дихателните органи. Гроздовите семки пък съдържат съединение, наречено проантоцианидин, който намалява симптомите на алергия, които насърчават астма.
Формата на сладкия картоф има невероятна прилика с панкреаса, а доказано помага на този орган да изпълнява работата си с това, което стабилизира нивото на захар в кръвта. Сладкият картофи също е богат на витамин В6, който предотвратява развитието на рак на панкреаса.