10 признака, че може би тялото ви не понася глутен

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10 признака, че може би тялото ви не понася глутен
19477
10 признака, че може би тялото ви не понася глутен

Все повече и повече заболявания се свързват с прекалено консумиране на глутен , който е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемикът. Тъй като се счита за "модерна" болест, която все още е много трудно да се диагностицира, много от хората, които имат непоносимост към глутен, нямат подходяща диагноза и постоянно имат проблеми със здравето.

Ако тялото не понася глутен, тогава той уврежда лигавицата на стените на тънкото черво, което води до недостатъчно усвояване на хранителните вещества от храната, а с това и до състояние на недохранване. Щом глутенът се отстрани от диетата, стените на червата отново се възстановяват. Но хората с този проблем през целия си живот трябва да внимават с храненето с цел да се предотвратят подобни проблеми. Ако имате някои от следващите 10 симптоми, тогава е възможно да имате непоносимост към глутен:

1. Храносмилателни проблеми, като например, газове, подуване на корема, диария или запек. Запек  се проявява особено при деца веднага след въвеждане на глутен.

2. "Keratosis Pilaris" или по-известно като "пилешка кожа" на гърба на ръцете. Тя възниква в резултат на липсата на мазнини и витамин А, който пък е резултат от лоша обработка на храните в червата, които са били повредени от глутен.

3. Умора, неясно мислене или чувство на умора след хранене храна, която съдържа глутен.

4. Диагностика на автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза, ревматоиден артрит, улцерозен колит, псориазис, склеродермия или множествена склероза.

5. Неврологични симптоми, като например, световъртеж или чувство, че нямате баланс.

6. Хормонален дисбаланс, като например ПМС, поликистоза на яйчниците или необяснимо безплодие.

7. Мигрена.

8. Диагноза на хроничната умора или фибромиалгия. Тези диагнози идват от факта, че Вашият лекар не може точно да определи причината за умора или болка.

9. Възпаление, подуване или болка в ставите при пръстите, коленете или бедрата.

10. Психологически нарушения, като например, тревожност, депресия, промени в настроението или проблеми в поддържане на вниманието и хиперактивност.

Как да тествате?

Най-добрият начин да определите дали имате проблеми с глутен е ако напълно изключите храните, които съдържат глутен за около 3 до 4 седмици и след това отново го върнете. Имайте предвид, че глутенът дълго време се задържа в тялото и че понякога необходими му дори и месеци напълно да излезе от вашата система. Именно затова колкото по-дълго чакате, толкова по-добри резултати ще получите.

Ако се чувствате много по-добре без нея и ако почувствате необяснимо рязко влошаване след като отново започнете да приемате храни с глутен, тогава големи са шансовете, че той е причината за здравето ви. Разбира се, за да получите точни резултати от този метод на изпитване, трябва да елиминирате 100% от глутена в диетата си. Ако решите да направите това, добре се информирайте за продуктите, които купувате, защото голяма част от тези, които съдържат глутен, той не е посочен в етикета.

Как да се отнасяте към това състояние?

Пълното премахване на глутен означава 100%. Дори и най-малките следи може да доведат до имунни реакции в тялото. Именно затова трябва да се гарантира, че в кухнята не се готви храна с глутен. Ето например, ако днес някой от семейството прави пица във фурната, а след това вие подготвяте безглутенова храна в същата фурна, големи са шансовете, че храната ще бъде повлияна. Това заболяване може да бъде много сериозно и ако не се отнасяте навреме и правилно, може да доведе до редица други здравословни последици.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft