От 20-те години на миналия век популярността на маслото е намаляла значително, главно поради факта, че започва да се смята за причина за атеросклероза на сърдечните артерии.
В същото време маслото отдавна е един от най-уважаваните продукти на жителите на Тибет. Най-известният метод за консумация на масло е продукт, наречен "tsocha". Съдържа масло от мляко на яка, зелен чай и сол. Тибетците пият тази напитка няколко пъти на ден. Всеки знае за доброто здраве и дълголетие на жителите на този регион, така че може би си струва да преразгледате отношението си към този продукт.
1. Маслото е най-лесно усвоимият източник на витамин А.
2. Мастните киселини в маслото улесняват усвояването на мастноразтворимите витамини A, E, D, K. От това следва, че зеленчуците стават по-здравословни (и вкусни), ако се консумират с масло.
3. Използването на масло не води до наднормено тегло. Химическата структура на съставните му мастни киселини е такава, че след усвояване те се използват само за енергийно снабдяване, но не и за телесни мазнини. След използване на маслото има усещане за ситост. Последният намалява чувството на глад и съответно предотвратява преяждането.
4. Маслото е богато на антиоксиданти. Антиоксидантите придават на маслото мощни защитни свойства срещу рак и атеросклероза.
5. Непастьоризираното масло съдържа така наречения фактор против твърдост (фактор Wulzen). Последният има терапевтичен ефект при артрит, катаракта и намаляване на еластичността на артериите.
6. Маслото е добър източник на йод. Освен това, йодът в маслото е в ефективно абсорбирана форма. Именно намаляването на популярността на маслото в полза на маргарина стана важна причина за избухването на гуша (свръхрастеж на щитовидната жлеза) в началото на миналия век.
7. Маслото подобрява здравето на храносмилането. Намалява случаите на диария при деца и запек при възрастни.
8. Високото съдържание на витамин К2 предотвратява развитието на кариес и остеопороза.
9. Мастните молекули на маслото охлаждат хроничните възпаления, особено в мозъка, и предотвратяват проникването на токсините през стените на храносмилателната система.
10. Тайната съставка в маслото е вещество, наречено битурат. Понижава холестерола и триглицеридите (липидите) и повишава инсулиновата чувствителност с впечатляващите 300%.Маслото е по-малко вероятно да има инфаркт.
Няма съмнение, че маслото е станало жертва на заговор от онези, които печелят от продажбата на евтини растителни масла и трансмазнини.
Моля, имайте предвид, че маслото, направено от млякото на пасищни крави, е с много порядъци по-високи по отношение на лечебните си качества от маслото на непасищни крави. Ето защо си струва да търсите такова масло с всички сили.