Всяко семейство има свой, любим начин на приготвене на кисело зеле и той се предава като наследство от поколение на поколение. Но в интернет има толкова много интересни рецепти и вече бързате в кухнята, за да зарадвате дома си с нова версия на хрупкава и здравословна храна.
Можете да изброите начините за приготвяне на кисело зеле: със сол, сол и подправки, сухият метод, марината с и без оцет, фино нарязване или разделяне на четири части, с добавяне на плодове, зеленчуци и билки.
Предимството на този сорт е, че винаги можете да изберете правилната рецепта, например, туршия за няколко часа или да сложите в избата и да я оставите там поне седмица.
Хрупкаво зеле
Събрали сме десет доказани в приготвянето на рецепти за хрупкаво зеле, които показаха отличен вкус.
За готвене е по-добре да вземете зеле от средни или късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, иначе ще се окаже меко.
Можете да добавите малко корен от хрян към зелето - танините от него ще влязат в зелето и няма да го оставят да омекне. Червените боровинки в рецептата ще помогнат на зелето да остане хрупкаво по-дълго.
Мариновано зеле
СЪСТАВКИ
- 2,5 кг бяло зеле
- 700 г моркови
- 4 скилидки чесън
- 100 мл растително масло
- 100 мл 9% оцет
- 1 литър вода
- 70 г сол
- 100 г захар
- 12 пиперки
- 5 скилидки карфиол
- 4 дафинови листа
ПОДГОТОВКА
- Нарязваме зелето.
- Настъргваме на едро моркови, нарязваме чесъна на филийки.
- Смесваме зеленчуците и слагаме в съда.
- Кипнете вода. Изсипете оцет, олио, добавете сол, захар, дафинов лист, черен пипер, карамфил.
- Оставете маринатата да изстине малко и залейте зелето.
- Поставете чиния отгоре и потискайте (тенджерка с вода). Оставете го да кисне 10 часа при стайна температура.
- След това, ако желаете, прехвърлете зелето заедно с маринатата в трилитров буркан. Оставете го да стои в хладилника за 12 часа.
- Зелена салата за зимата "Есен"
СЪСТАВКИ
- 5 кг бяло зеле
- 1 кг моркови
- 1 кг лук
- 1 кг черен пипер
- 350 г захар
- 4 супени лъжици сол
- 0,5 л 9% оцет
- 0,5 л слънчогледово масло
ПОДГОТОВКА
- Нарязваме зелето, нарязваме лука и чушките, настъргваме морковите.
- Внимателно разбъркваме съставките.
- Добавете захарта, солта, оцета и слънчогледовото масло, разбъркайте добре.
- Сложете го в буркани, като го смачквате с юмрук. След три дни затворете капаците и поставете в хладилника. Такова зеле се съхранява дълго време и не губи вкуса си.
- Салата от зеленчуци
СЪСТАВКИ
- 1 кг краставици
- 2,5 кг домати
- 1,5 кг сладък пипер
- 1 кг моркови
- 2 кг зеле
- 1 кг лук
- 4 супени лъжици сол
- 5 супени лъжици 9% оцет
- китка магданоз
- 700 г растително масло
- 1 супена лъжица захар
ПОДГОТОВКА
- Обелете и настържете морковите. Измийте и нарежете краставиците. Нарязваме зелето. Нарежете лука на тънки полукръгчета.
- Чушките се нарязават. Нарежете доматите на тънки полукръгчета. Нарежете магданоза. Разбъркайте всички зеленчуци в голяма купа.
- Пригответе марината, за това смесете маслото, захарта, солта, оцета. Залейте зеленчуците с марината.
- Разбъркайте всичко добре и сложете салатата в буркани. Сложете за стерилизиране за 30 минути за литър, половин литър за 15 минути.
- Обърнете бурканите, покрийте зеленчуковата салата с одеяло. От този брой продукти излизат 7 литрови буркана.
Ранно зеле
СЪСТАВКИ
- 2 кг зеле
- 1 краставица
- 2 моркова
- 1 зърнена чушка
МАРИНАТА СЪСТАВКИ
- 1 литър вода
- 1 супена лъжица сол
- 3 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица 70% оцет
ПОДГОТОВКА
- Нарязваме зелето, настъргваме морковите.
- Нарязваме ситно краставицата и чушката. Разбъркайте всички съставки.
- Сложете плътно в трилитров буркан и изсипете вряща марината.
- 1 литър марината е достатъчен за трилитров буркан зеле.
- Съхранявайте киселото зеле в хладилника. Не правете много, винаги можете да приготвите прясна партида.
- Гирийско зеле
СЪСТАВКИ
- 1 глава бяло зеле
- 1 глава цвекло
- 1–2 глави чесън
- люта чушка
- 4–6 пиперки
- сол на вкус
- Хладка вода
ПОДГОТОВКА
- Нарежете зелето на парчета заедно със стеблото, цвеклото на кръгчета, лютата чушка на малки парченца. Обелете чесъна.
- Поставете в дълбок тиган на слоеве: филийки зеле, след това цвеклото, после резени чесън и резенчета люта чушка, черен пипер. И така слой по слой, до краищата на съда, където сте сложили всичко това, все пак да има около 5 см свободно пространство.
- В друг съд сварете вода и сложете сол в нея, саламурата трябва да се окаже малко по-солена, отколкото предпочитате да осолите първите ястия.
- Изсипете подредените слоеве зеленчуци с гореща саламура, сложете ги под чиния, обърната с главата надолу и покрийте с капак.
- След 4-5 дни зелето е готово. Саламурата от под него е подобна на квас от цвекло и е много полезна за стомашно-чревния тракт. Опитайте да готвите, приятен апетит!
Пикантно зеле
СЪСТАВКИТЕ
- 2 кг зеле
- 4 моркови
- 4 скилидки чесън
- 10 пиперки
- 5 скилидки съцветия
- 4 дафинови листа
- 1/2 чаша растително масло
- 1/2 чаша 9% оцет
МАРИНАТА СЪСТАВКИ
- 1 литър вода
- 2 с.л едрозърнеста сол
- 1/2 с.л. захар
ПОДГОТОВКА
- Нарежете прясно зеле. Натрийте морковите на едро ренде. Нарежете на ситно скилидките чесън.
- Гответе марината. За целта смесете вода със сол и захар. Добавете черен пипер, карамфил, дафинов лист и варете 10 минути. След това добавете растително масло и оцет, оставете леко да се охлади и изсипете зелето.
- Оставете докато се охлади напълно, прехвърлете в трилитров буркан и го поставете в хладилника за един ден. Зелето е готово за ядене, в хладилника се съхранява добре под конвенционален капак.
- Бързо осолено зеле
СЪСТАВКИТЕ
- 300 г зеле
- 200 г моркови
- 3 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1,5 с.л 9% оцет
СОЛЕН РАЗТВОР
- 0,5 л вода
- 5 супени лъжици захар
- 2 ч.л. сол
- 3 дафинови листа
- 1 люта чушка
ПОДГОТОВКА
- Измийте и нарежете зелето. Натрийте морковите на едро ренде. Нарежете лука на пръстени.
- Поставете в буркан на слоеве: част от зелето, така че да покрие дъното на консервата, след това част от моркови, за да покрие напълно слоя зеле, след това слой лук.
- Обелете чесъна, нарежете на филийки, сложете последния слой. Изсипете оцет в буркан със зеленчуци.
- Пригответе саламурата: изсипете вода в тигана, добавете сол, захар, люта подправка, дафинов лист, лют пипер. Разбъркайте и подпалете, оставете да заври и оставете да ври 1 минута.
- Изсипете зеленчуците от туршия в буркана (ако обичате по-пикантно, след това сложете лютата чушка от туршията в буркана). Саламурата трябва напълно да покрие зеленчуците в буркана.
- Затворете буркана с капак, оставете го на стайна температура за 12 часа и след това хладилник. След един ден зелето е готово.
Хрупкаво зеле
СЪСТАВКИТЕ
- 1,5 кг зеле
- 5 сладки чушки
- 3 моркова
- 4 глави лук
- 50 г морска сол
- 0,7 с.л. захар
- 100 г 9% оцет
- 1 супена лъжица слънчогледово олио
ПОДГОТОВКА
- Нарежете зелето в леген. Нарежете лука, чушките, натритите моркови.
- Добавете сол, захар. Първо разтрийте всичко добре с ръце, след това добавете олио и оцет, разбъркайте.
- Сложете го в буркан, затворете го с обикновен пластмасов капак и веднага поставете в хладилника. Хрупкавото зеле е готово за зимата !
- Такова зеле може да се съхранява в хладилника дори до пролетта. Може да се използва веднага, но тогава е по-добре да престои поне 3-5 дни.
Бомбено зеле
СЪСТАВКИТЕ
- 2 кг зеле
- 400 г моркови
- 4 скилидки чесън
- ябълки или цвекло (по избор)
МАРИНАТА СЪСТАВКИ
- 150 мл растително масло
- 150 мл 9% оцет
- 100 г захар
- 2 с.л. сол
- 3 дафинови листа
- 6 зърна черен пипер
- 0,5 л вода
ПОДГОТОВКА
- Нарязваме зелето, натритите моркови, нарязваме чесъна на филийки.
- Поставяме зеленчуците плътно в буркан.
- Добавете всички съставки за маринатат и го варете 5 минути. Изсипете врящата марината върху зелето.
Хрупкаво кисело зеле
ТРИЛИТРОВИ БУРКАНИ
- 2–2,5 кг зеле
- 1 среден морков
- 3-4 дафинови листа
- черен или подправка на вкус
СЪСТАВКИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА САЛАМУРА
- 1,5 л вода
- 40-50 г сол
- 2 с.л. захар
ПОДГОТОВКА
- Пригответе саламура, като разтворите сол и захар в топла преварена вода, докато се разтвори.
- Отстранете горните зелени и повредени листа от главите. Разделете всяка глава на 4 части.
- Нарязваме зелето, след отделяне на стеблата. Натриваме морковите на едро ренде.
- Смесваме зеле с моркови.
- Прехвърлете в чист буркан, подправете малко. Между слоевете сложете няколко дафинови листа и пиперки.
- Изсипете саламурата в буркана, така че да покрие напълно зелето.
- Покрийте буркана с капак, но не стегнат. По време на ферментацията саламурата ще се вдигне и може да прелее.
- Оставете в кухнята за 2-3 дни. Проверявайте дали горният слой зеле е покрит със саламура. От време на време е необходимо да се отделят образуваните газове от зелето, в противен случай то ще бъде горчиво.
За да подобрите вкуса, можете да добавите семена от копър, семена от кер или пресни червени боровинки. Ще се окаже много вкусно хрупкаво зеле . Можете да започнете да го ядете след седмица.
Зелето, приготвено по нашите рецепти, съдържа огромно количество витамин С, активира имунната система, почиства кръвоносните съдове и понижава холестерола . Това е още една причина да приготвите вкусно и хрупкаво зелево предястие за зимата.
Тази храна ви позволява да подобрите процеса на храносмилане и да балансирате производството на стомашен сок. Гответе и зарадвайте своите близки с вкусни и здравословни ястия.