10-те мръсни тайни, които производителите на сирене и мляко не искат да знаете

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
10-те мръсни тайни, които производителите на сирене и мляко не искат да знаете
7727
Снимков материал: pixabay.com
10-те мръсни тайни, които производителите на сирене и мляко не искат да знаете

Не всичко, което е бяло на цвят и се представя на витрината за млечен продукт, действително е сирене или кисело мляко. Жълтите буци също не са на всяка цена кашкавал.

Ето 10 от най-пазените "мръсни" тайни на млечната индустрия:

 

1. Ако си купите бяла бутилка с надпис " кисело мляко за пиене ", би могло да се окаже, че са ви продали пача с нишесте.

Поради това, преди да купите т.нар. кисело мляко за пиене, задължително четете дребния шрифт на етикета. Иначе ще ви пробутат продукт, забъркан от свински желатин, модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде, арония, набухватели, както и млечнокисели бактерии. Със безпогрешност ще ви провокират и с много по-ниската си цена. Задължително се слага и плодов подсладител, за да скрие от вас истинския вкус на съдържанието в бутилката.

 

2. Не си мислете, че сирене се прави единствено от мляко, става и от телешко шкембе и тебешир . Лошото е, че до преди често се срещаха и на пазара. Рецептата: разтваря се с вода сухото мляко, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност. Към нея се прибавя палмовата мас в хомогенизатор. По този начин се постига нужната масленост, като мазнините и водата се свързват с различни емулгатори и се добавя протеин, извлечен от телешкото шкембе. При тази процедура обаче се получават трансмазнини , които се натрупват в кръвоносните съдове на тялото и може да ви докарат инфаркт.

 

3. Българското сурово мляко е рай за бактериите . Замисляли ли сте се за пътя на млякото от обора до хипермаркета. Истината е, че близо 50% от произвежданите у нас 1 075 000 тона мляко годишно идват от немодернизирани обори с по 2-3 крави. Броят на бактериите и микроорганизмите в това мляко стига до 1 млн. броя, което е 10 пъти над нормата на ЕС, която е закована на 100 000 броя. Поради това и българските стоки, произведени от това мляко, не се допускат за продажба на пазара в ЕС и ги има само в нашите магазини.

 

4. Надписът " бяло саламурено " върху етикета 100% ви лъже, че ще купите сирене. Това е любима ловкост, за да ви пробутат продукт от палмово масло и много Е-та. Заблудата с "бяло саламурено" действително е законна. Законът забранява продукт да носи името "сирене", "кашкавал" или "мляко", когато в него няма мляко.

 

5.  Неузрялото сирене е опасно ! Познава се, ако е на дупки. Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след рязане, това е сигурен знак, че в процеса на подготовка има допуснати грешки. Дупките са индикатор за бактериално замърсяване (например с E.coli), което значи, че санитарно-хигиенните норми при производството на сиренето и/или добиването на млякото не са коректни. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Бихте могли да си докарате и стомашно разстройство.

 

6. Соленото сирене замазва гафове. По-добре не го яжте. Запомнете производителя и марката му и вече не я допускайте в хладилника си. Причината - най-вероятно производителят е добавил много сол, за да избегне дългия процес на зреене и да продаде по-бързо продукта. Така той рискува вашето здраве и репутацията на фирмата си.

 

7.  Пристрастяване към млякото - залог за свръхтегло . Едва ли някой си производител ще посочи това на етикета на продукта си, но маслото, сметаната, пълномаслените млека и сирена са с висока масленост и калоричност. Те са първоизточник на наситени мастни киселини и прекомерната им консумиране увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване.

 

8.  Жълтата буца невинаги е кашкавал. Евтино сирене гауда и едам се преопакова у нас и се предлага като български кашкавал. Причината да се маскира е, че потребителите предпочитат родните продукти, а гаудата, въпреки че е в изобилие, не се търси толкоз много. В същото време вносното сирене се прави с растително масло, а не от мляко.

 

9.  Кашкавалът от палма се познава при разрязване с нож, престоял в хладилника. Причината е, че растителните мазнини полепват по острието при ниска температура, а млечните - не. Обяснението е, че в палмата има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени.

10. От мандрата до софрата сиренето поскъпва и с до 100 процента. За приготвянето на килограм трябват около 6,5 литра краве мляко, сметнато при цена от 80 ст./л, само основната суровина струва 5,20 лв. Още близо левче отива за мая, закваска, калциев дихлорид, сол, ток, тенекии и памучни кърпи. Добавяме задължителните 20% ДДС и килограмът стига до 7,50 лв. В хипермаркети и бакалии обаче бихте могли да намерите сирене и от 15 лв. за килограм, пише "Труд".

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft