Шансовете са, че ако погледнете шоколадов сладкиш, устата ви веднага започва да отделя слюнка. Но вероятно не сте знаели, че можете да го направите много бързо и не е нужно да тичате до магазина. За всички любители на шоколада там, ние избрахме десет от най-добрите десерти, които може да седят на масата, готови само за няколко минути.
Кексче в чаша
Състав:
3 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
2 супени лъжици какао на прах
2,5 супени лъжици захар
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици мляко
1 яйце
2 супени лъжици растително масло
1/2 чаена лъжичка ванилия
Инструкции:
Смесете брашното, кафето, какаото на прах, захарта и бакпулвера заедно в купа. Разбъркайте добре. Добавете млякото, яйцето, растителното масло и ванилията. Смесете заедно с помощта на вилица, докато получите гъста смес.
Изсипете сместа в халба, намазана с олио, и поставете в микровълновата фурна на най-високата степен за около 90 секунди.
Шоколадови брауни
Състав:
150 г масло
65 г какао на прах (без захар)
200 г захар
2 яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
100 г брашно
Инструкции:
Разтопете маслото в микровълновата за около 30 секунди. Добавете захарта, какаото на прах и ванилията, разбъркайте добре. Добавете яйцата едно по едно, разбъркайте. Добавете брашното и разбъркайте добре.
Намажете формата за печене, която може да се използва в микровълновата фурна с олио. Поставете тестото във формата. Поставете в микровълновата на висока степен за 4-5 минути.
Шоколадова торта
Състав:
100 г брашно
100 г шоколад
100 г захар
50 г масло
3 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 буркан Нутела
Инструкции:
Загрейте маслото и шоколада и разбъркайте заедно. Разбийте яйцето и разбъркайте заедно със захарта, докато получите гладка смес. Изсипете брашното в яйчената смес, докато продължавате да го разбивате. Сместа трябва да стане лека и подпухнала. След като шоколадът се охлади леко, изсипете го в сместа, разбъркайте и добавете содата за хляб. Поставете в микровълновата, на най-високата настройка, за пет минути.
Нарежете получената шоколадова торта на три парчета и разпределете Nutella върху всяко от тях. След това намажете Nutella върху горната част на завършената торта. Може също да пожелаете да поръсите с шоколад. Вече е готово за сервиране!
Шоколадови топчета
Състав:
300 г бисквитки (за предпочитане шоколадови)
2/3 чаша кондензирано мляко
100 г масло
3 супени лъжици какао на прах
Инструкции:
Смелете бисквитките на трохи с помощта на блендер или начукайте. В отделна купа смесете заедно какаото на прах с кондензираното мляко и леко омекотеното масло. Когато сместа наподобява шоколадова паста, добавете бисквитките. Смесете първо с лъжица, а след това месете с ръце. Направете от сместа кръгли картофени или продълговати парчета и ги поръсете с трохи от бисквитки.
Шоколадово фондю
Състав:
200 г шоколад
100 мл сметана.
Смесени плодове
Инструкции:
Разтопете шоколадът. Добавете сметаната и разбъркайте заедно. Изсипете сместа в няколко купички. Потопете плодовете в него с помощта на вилица. Загрейте фондюто в тенджера, ако е необходимо.
Състав:
3/4 чаша брашно
1/2 чаша захар
1/4 супена лъжица сол
1 супена лъжица бакпулвер
1/3 чаша какао на прах
50 г разтопен маргарин
1 яйце
4 супени лъжици мляко
1 супена лъжица екстракт от ванилия
За шоколадовия сироп:
1/2 чаша кафява захар
1/3 чаша какао на прах
150 мл вода
Инструкции:
Смесете брашното, бакпулвера, захарта, солта и какаото на прах. След това добавете маргарина, яйцето, млякото и ванилията. Разбъркайте добре и след това поставете тестото в купа с микровълнова фурна. Купата трябва да е висока поне 5 см. Смесете водата, кафявата захар и какаото на прах заедно. Поставете върху тестото.
Загрейте водата за 30 секунди и внимателно я излейте върху тестото. Използвайте вилица, за да обърнете тестото, за да може водата да проникне до дъното на купата. Поставете в микровълнова печка на висока температура за пет минути. Най-добре се сервира със сладолед.
Алтернативен шоколадов кекс
Състав:
40 г масло
1/2 чаша захар
1 яйце
1 чаена лъжичка ванилия
1/4 чаша мляко
1/2 чаша брашно
2 супени лъжици какао на прах
1/4 чаена лъжичка бакпулвер
Малко сол
Инструкции:
Намажете малко растително масло върху малка купа с микровълнова фурна. Смесете омекотеното масло заедно със захарта, яйцето, ванилията и млякото. Разбъркайте добре. Добавете брашното, какаото на прах, бакпулвера и солта. Смесете заедно и поставете тестото в купата.
Покрийте и поставете в микровълновата печка на най-високата степен за 2-3 минути, докато кексът започне да пружинира на допир. В зависимост от вашата микровълнова фурна може да отнеме малко повече време, за да постигнете тази консистенция.
Оставете тортата да се охлади, след което покрийте с чиния и обърнете с главата надолу.
Готови за консумация шоколадови бисквитки
Състав:
1 чаша ядки от кашу (или друг вид ядки по ваш избор)
3/4 чаша фурми без семки
1/4 чаша овесени ядки
100 г черен шоколад
Малко сол
Инструкции:
Смелете ядките на малки парченца с помощта на кухненски робот. Добавете овесените ядки и фурмите, като ги смесите добре. Настържете шоколада и добавете към сместа, последван от малко сол. Разбъркайте добре.
С леко мокри ръце натиснете парченцата смес заедно на малки топчета.
Готова за консумация шоколадова торта
Състав:
300 г бисквитки
150 г масло
3-4 супени лъжици какаово масло
250 г крема сирене
50-100 г пудра захар
200 г шоколад
100 г сметана
Инструкции:
Първо трябва да направите основа за тортата. Разтопете леко маслото и смелете бисквитките с помощта на блендер. Изсипете трохите от бисквитки във форма за печене. След това използвайте чаша, за да ги смачкате на твърд слой. Когато имате равномерен слой, поставете формата за печене в хладилника.
Сега е време да направите пълнежа. Започнете да разбивате крема сиренето, като периодично добавяте пудрата захар.
Разбъркайте сместа още веднъж. Сега за основната съставка - шоколада! Първо го загрейте, докато се разтопи. Оставете го да се охлади леко, след което го смесете заедно с крема сиренето. Разбийте сметаната в отделна купа, докато стане лека и въздушна.
Добавете сметаната към сместа, като разбърквате с малка лъжица. Опитайте се да поддържате пенливата, мехурчеста консистенция.
След като сместа е с еднородна консистенция, извадете вече втвърдената основа за торта от хладилника. Разпределете равномерно шоколадовия крем върху него. Поставете готовата торта в хладилника за около 4-5 часа. Поръсете с какао на прах или украсете с плодове, ядки или дори сладкиши според вкуса. Тортата вече е готова за консумация!
Шоколадов фъдж
Състав :
1 супена лъжица масло (за намазване върху тавата за печене)
1 кутия кондензирано мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
240 г шоколадов чипс
1 чаша течен шоколад
3 супени лъжици масло
1/2 чаена лъжичка морска сол
Инструкции:
Намажете основата и стените на тавата за печене 20х20 см с масло и покрийте с хартия за печене, оставяйки около 5 см допълнителна хартия от всяка страна. Смесете кондензираното мляко, екстракта от ванилия, чипса от шоколад, Nutella и парченцата масло заедно в средно голяма стъклена купа.
Поставете купата върху средно голяма тенджера, съдържаща малко леко преварена вода. Количеството вода трябва да е достатъчно малко, така че да не докосва дъното на стъклената купа. Продължете да бъркате сместа, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка (това трябва да отнеме около 5-7 минути).
Изсипете сместа върху тавата за печене. Използвайте нож, за да разнесете сместа равномерно по тавата. Поръсете го със сол. Поставете в хладилника за поне 2 часа.
След като се охлади, загрейте нож, като го държите малко под гореща вода, изсушете го и изрежете около краищата на тавата за печене, за да го разделите.