10-те най-вредни храни, които ядем в България - те са бавна отрова за тялото ни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10-те най-вредни храни, които ядем в България - те са бавна отрова за тялото ни:
19934
Източник: obekti.bg
Снимков материал: pixabay.com
10-те най-вредни храни, които ядем в България - те са бавна отрова за тялото ни:

Всички знаем, че голяма част от храните, които обичаме и похапваме в ежедневието си, не са чак дотам полезни. За разлика от САЩ, където процентът вредни храни е несравнимо по-висок, в България на пазара също има доста храни със съмнително качество и произход. 

Естествено, забързани в трескавото ежедневие, рядко имаме време да четем съдържанието на етикетитет на всичко, което купуваме, но това не е оправдание да ядем неща, които могат да ни докарат здравословни проблеми в дългосрочен или краткосрочен план.

вредни храни

Купуваме си т.нар.

фаст фууд, хапваме нещо набързо, често на крак, избираме по-лесното и не се замисляме какво всъщност може да ни причини тази храна. Да, често тя е вкусна и засища отлично, но това не значи, че е най-добрия избор.

Днес ви представяме класация, събрала някои от най-вредните хранителни продукти , които най-често се консумират в България . Ако ги изключите от менюто си, най-малко за месец, ще постигнете очевидна редукция на масата на тялото си, твърдят родни специалисти. А най-важното е, че ще се почувствате по-добре, по-здрави и по-енергични!

Кетчуп

кетчуп

Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените – 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцветител Кармин (червен), класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

Солети, соленки, пръчици

Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и доста други здравословни проблеми. Хранейки се с такива продукти, вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

Майонеза

Френският специалитет е хубав, след като е домашно приготвен. И тъй като у нас няма такъв, по-добре не я яжтe. По същия метод, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

Бързи закуски

Тук няма какво толкова да се коментира. Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н., и т.н.

Маргарин

маргарин

Какво съдържа един маргарин – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло – растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).

Чипс/пържени картофи

Чипсът е калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 грама сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.

Бяла захар/изкуствени подсладители

бяла захар

Бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците, почти не ползват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. Не ги използвайте!

Кренвирши

кренвирши

Колкото по-евтини, толкова по-вредни. Няма евтини кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за тялото.

Безалкохолни напитки

Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити и колити се създават от тяхната употреба. Ако е необходимо да избирате, ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подсладители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.

Пастет

Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента, в който влезе в организма започва да вреди.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft