Здравето е резултат на много взаимносвързани фактори, някои от които зависят от нас, а други - не. Един от факторите, който със сигурност можем да контролираме, се явява най-ефективното и достъпно лекарство , с което разполагаме, а именно храната.
Здравословното хранене най-общо означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества - в това число витамини, минерали и фибри .
Ето 10-те най-полезни храни за вашето сърце , които ще ви предпазят от заболявания на сърдечно-съдовата система :
Овесената каша е чудесен начин да започванете деня. Тя е богата на омега-3 мастни киселини , фолиева киселина и калий . Тази богата на фибри храна може да понижи нивото на лошия холестерол и да отпуши артериите.
Изберете овесена каша, която съдържа повече фибри и добевете банан или друг плод, за да стане по-хранителна.
Изключително богата на омега-3 мастни кисели, сьомгата може ефективно да намали кръвното налягане . Две порции седмично, могат да намалят риска от сърдечен удар с една трета. Също така, тя съдържа вещества, които са мощен антиоксидант за човешкия организъм.
Авокадото може да бъде добавено към салати и сандвичи. То дава възможност за усвояване на бета-каротин и ликонен , които са от съществено значение за здравето на сърцето . Мононенаситените мазнини , които се съдържат в авокадото спомагат за понижаване на лошия холестерол и същевременно увеличават нивата на добрия холестерол в тялото.
Зехтинът също съдържа мононенаситени мазнини, които се борят с високите нива на лошия холестерол. Освен това намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Множество изследвания показват, че използването на зехтин в кулинарното изкуство е много полезно и здравословно .
Обикновените орехи са много богати на омега-3 мастни киселини, а заедно с бадемите и орехите"макадамия", са заредени с моно и полиненаситени мазнини . Ядките са чудесен източник на здравословни мазнини .
Боровинките, малините, къпините, ягодите и другите подобни на тях плодове имат противовъзпалително действие . Те са много полезни за сърдечно-съдовата система и намаляват риска от сърдечни заболявания и рак .
Бобовите растения, като боб, леща и пр. са незаменим източник на фибри , калций и омега-3 мастни киселини.
Спанакът съдържа лутеин, фолиева киселина, калий и фибри. Консумирането на спанак ще ви държи в добра форма и ще ви даде сила и здраве. Той е много полезен за сърцето и не трябва да го подценявате.
Лененото семе е полезно както за о бмяната на веществата , така и за сърцето. То е богато на фибри и омега-3 и 6 мастни киселини.
Соята е чудесен източник на протеини за сърцето. Също така понижава нивото на холестерола, тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини .